„ŽENA POPULARNOG POKOJNIKA“, TEATAR &TD, 7.12., 19:30H
Nova Šovagovićeva scenska bomba o smislu i besmislu života
U utorak 7. prosinca u Teatru &TD će premijerno biti izveden novi intrigantan projekt Filipa Šovagovića, apsurdno realistična predstava 'Žena popularnog pokojnika'
Objavljeno: 6.12.2021. 11:28:10
Izvor: kritikaz.com
Autor: Nikola Perković
"Žena popularnog pokojnika" / Luka Dubroja

 

Apsurdna, kontroverzna, morbidna, realna, nerealna, intrigantna, komična, depresivna, nekonvencionalna, izazovna, brutalna – sve su to pridjevi koji odlično opisuju novu predstavu Filipa Šovagovića, Žena popularnog pokojnika koja će premijerno zaigrati u utorak 7. prosinca u 19:30 sati u Teatru &TD,  kazalištu koje je obilježilo Šovagovićeve glumačke početke. Ovaj put naš glumac, dramski pisac i redatelj mu (se) vraća, ali u ulozi redatelja.

U središtu predstave je disfunkcionalna obitelj Klimoje. Pratimo obiteljski i osobni život Ivice, Nade, i njihovog sina Milana Klimoje, kroz prošlo stoljeće i tri rata. Život koji kao da je ispao iz slavne Tolstojeve rečenice „sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način“. Nesreća obitelji Klimoje proizlazi iz loših navika maestra Ivice. Odnos prema ovisnosti poremećuje njegovu skladateljsku karijeru, ali isto tako i obiteljski život, da bi njegovim putem uskoro krenuo i sin Milan. 

Još jedna konstanta povezuje živopisne likove predstave – riječ je o prolaznosti života koja spaja umirovljenike i ovisnike, sve redom ljude umorne od života, bez obzira na godine. I dok ljudi na zalasku svoga života žale za stvarima koje nisu uspjeli napraviti, s druge strane ovisnici žale za stvarima koje neće moći ostvariti i idealima koje neće moći realizirati zbog sjene koja ih prati i vodi kroz život. Tu autor na suptilan način poteže pitanje postoji li starost te koji je smisao ili besmisao života. Tijekom cijele drame autor pleše na tankoj liniji apsurda i stvarnosti te ostavlja nama na izbor da se odlučimo za jedno od tog dvoje.

Filip Šovagović potpisuje i režiju predstave, a dramaturgiju Petra Mrduljaš. Autor videa je Ivan Marušić Klif, scenografiju potpisuje Nataša Kanceljak, kostimografiju Barbara Bourek, koreografiju Anja Đurinović, a dizajn svjetla Martin Šatović.

U predstavi igra jaka glumačka postava: Ivana Roščić, Nina Violić, Hrvojka Begović, Bernard Tomić, Pavle Vrkljan i Damir Klemenić, ujedno autor songa Fuck You, a glumcima se na sceni pridružuju autori i izvođači glazbe Šimun Matešić, Fadil Abdulov, Fran Krsto Šercar i Filip Šovagović