LUTKOKAZ ONLINE: AUK, „DUŠA DRAVE“
Sjenovita filmska poezija o odnosu čovjeka prema prirodi
Drugi dio Lutkokaza zatvara poetska filmska priča studenata Kreativnih tehnologija Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku oblikovana u formi teatra sjena govori o neodgovornom odnosu Čovjeka prema Prirodi
Objavljeno: 4.30.2021 8:09:13 PM
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"Duša Drave" / YouTube Screenshot

Film je nastao u okviru predmeta Vizualno i skupno osmišljeno kazalište u formi teatra sjena.
Tekst: Lorna Kalazić
Autorska ekipa: Lorna Kalazić, Tončica Knez, Rahela Šajinović, Danira Matošić, Neda Ilijević i Davor Molnar
Naracija: Antonia Mrkonjić, Matea Bartulović
Suautori i mentori: izv. prof. art. Saša Došen, izv. prof. art. Davor Šarić i izv. prof. artD. Hrvoje Seršić. Sheron Pimpi – Steiner, ass i Ivana Živković, ass.
O filmu: Poetska filmska priča oblikovana u formi teatra sjena govori o neodgovornom odnosu Čovjeka prema Prirodi. Uzimanje Prirode i svih elemenata zdravo za gotovo, gubitak ikakvog poštovanja za Jedno kojega smo svi tek mali dio, poprimilo je globalne razmjere. Ovo je upozorenje o onome što bi se moglo dogoditi ukoliko nastavimo zagađivati, zapostavljati i zlostavljati svoju Planetu. Osobni stav studenata spram sveopćeg zagađenja utjelovljuje lik djevojčice Drave koja je jedina u doticaju s primarnim elementom Vode. Osjeća ga poput unutarnjeg glasa koji je nagoni u potragu za Velikom Vodom, odavna zatrpanom smećem. Jedino čistoća Dravinog srca, njena ustrajnost i hrabrost mogu osloboditi Veliku Vodu ispod naslaga smeća te joj pomoći da iznova poteče i pročistiti Zemlju.
Premijera: Osijek, 2018. godine
Jezik: engleski
Trajanje: 17 minuta
Uzrast: 4+