NAGRADE 53. PIF-A
"Pinokio" zasluženo na tronu junački odrađenog PIF-a
Svečana dodjela nagrada i predstava 'Bračne muke iz vizure ruke' zatvorile su u srijedu 23. rujna junački odrađen i organiziran 53. PIF
Objavljeno: 24.9.2020. 13:49:25
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"Pinokio" / pif.hr

U danima koji slijede imat ćete prilike čitati kritike pojedinih predstava, kao i cijelog festivala, no već sad možemo reći da ovogodišnji PIF predstavlja kvalitativni vrhunac domaće jesenske kazališne sezone. Usprkos teškim prilikama koje su mnogi iskoristili kao alibi za tanje programe, organizator KUC Travno doveo je u Zagreb veći broj međunarodnih gostovanja među kojima se našlo nekoliko izuzetno dobrih predstava, u prvom redu mariborski Pinokio, koji je i zasjeo na tron. No o tom potom. Vraćamo se mi odlikama žirija.  

Prije proglašenja pobjednika stručni žiri u sastavu Olga Vujović (članica), Katarina Kolega (članica) i Maja Lučić Vuković (predsjednica žirija), istaknuo je sljedeće: „U ovom izazovnom kriznom vremenu nije lako igrati predstave znajući da će gledalište biti poluprazno. Unatoč tome na ovogodišnjem 53. PIF-u izvođači su dali sve od sebe te se u predstavama prepoznala srčanost i entuzijazam. Uz raznovrsne estetike i intrigantne ideje, lutkari se ne libe uhvatiti u koštac s ozbiljnim društveno političkim temama koje obrađuju na kritički i duhoviti način. Ansambl predstave odisale su čvrstim zajedništvom i zračile radošću (su)igre, a animatori su ponovno pokazali da lutka doista ima dušu“.

U nastavku donosimo nagrade:

  1. Nini Mitrović – za tekst u predstavi FLEKAVAC, u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Hrvatska.
  2. Ivani Đuli i Luki Vrbaniću - za glazbu i tekstove songova u predstavi FLEKAVAC, u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Hrvatska.
  3. Matteu Spiazziju – za likovnost predstave PINOKIO, u izvedbi Kazališta lutaka Maribor, Republika Slovenija.
  4. Aleni Pavlović – za kreaciju lutaka i scenografije u predstavi FLEKAVAC, u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Hrvatska.
  5. Gordanu Marijanoviću – za zavodljivu izvedbenu zaigranost u predstavi PLIVA PATKA PREKO DRAVE, u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.
  6. Ansamblu predstave TIHI DJEČAK Kazališta za djecu Kragujevac, Republika Srbija – za skladnu, vrsnu i upečatljivu kolektivnu igru
  7. ARIELU DORONU, Država Izrael/Savezna Republika Njemačka – za promišljenu i duhovitu animaciju u predstavi PLASTIČNI JUNACI.
  8. Mihi Bezeljaku ­-  za preciznu i zaigranu animaciju u predstavi PINOKIO, u izvedbi Kazališta lutaka Maribor, Republika Slovenija
  9. Renati Caroli Gatici – za režiju predstave FLEKAVAC, u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Hrvatska

NAGRADA „TIBOR SEKELJ“ za predstavu s najhumanijom porukom dodjeljuje se ARIELU DORONU, Država Izrael/Savezna Republika Njemačka, za predstavu PLASTIČNI JUNACI.

GLAVNA NAGRADA „Milan Čečuk“ za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se Kazalištu lutaka Maribor, Republika Slovenija, za predstavu PINOKIO.