ZAGREB, 18. DO 23. RUJNA
Vodič kroz jesenski kazališni biser – 53. PIF
Od 18. do 23. rujna u Zagrebu će se održati 53. Međunarodni festival kazališta lutaka PIF koji će, ako trenutni program ne doživi bitnije promjene i otkaze, predstavljati vrhunac domaće kazališne jeseni
Objavljeno: 17.9.2020. 9:53:49
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
53. PIF, plakat / KUC Travno

Za razliku od ostalih kazališnih festivala koji su se uglavnom sveli na domaće snage, ovogodišnji PIF u svom programu ima goste iz većeg broja zemalja s nekoliko zaista odličnih lutkarskih predstava. Riječ je u prvom redu o predstavi koja otvara festival, Dama iz Porto Pima u režiji velikog Fabrizija Montecchija (Igorovu kritiku pročitajte ovdje) te odličnim Plastičnim junacima Ariela Dorona (Olginu kritiku pročitajte ovdje).

Uz njih, gledatelji će moći uživati u nizu zanimljivih predstava, od mariborskog Pinocchija, kragujevačkog Tihog dječaka u režiji odličnog mladog slovenskog redatelja Tina Grabnara i vrlo zanimljivog bugarskog pješčanog krokodila preko predstava gostiju iz Njemačke te jakih domaćih snaga poput riječkih Flekavaca, osječke dravske patke i čakovečko-varaždinskog Ručka za šestero do vrlo zanimljivih projekata osječkih studenata.

Osim predstava, PIF i ove godine organizira zanimljive radionice te promocije dviju knjiga i dvobroja Književne revije posvećenog stotoj godišnjici kontinuiteta hrvatskog lutkarstva.  

U nastavku pogledajte raspored i kratak opis predstava:

Petak, 18. rujna
20.00 sati, dvorana Kulturnog centra Travno – SVEČANO OTVORENJE 53. PIF-a (ulaz s pozivnicom)

DAMA IZ PORTO PIMA, Kazalište Gioco Vita, Italija (16+)
Dama iz Porto Pima bila je magično, senzualno i zagonetno biće koje je ukralo dušu jednog kitolovca i pretvorilo ga u glazbenika; sve dok se nije probudio njegov ubilački nagon, te je zahtijevao krvnu osvetu što je dovelo do njezine smrti. Posljednji brodolom kitolovca i kita, koji su se rugali svima što su sanjali o tome da je zarobe.
Redatelj i scenograf: Fabrizio Montecchi
Autori: Tiziano Ferrari, Fabrizio Montecchi
Lutke i rekviziti: Nicoletta Garioni
Glazba: Alessandro Nidi
Svjetlo i ton: Davide Rigodanza
Igra: Tiziano Ferrari

Subota, 19. rujna
12.00 sati, Kulturno informativni centar

PLIVA PATKA PREKO DRAVE, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Hrvatska (3+)
Predstava je sastavljena od igara, brojalica, zafrkancije i ustihovljenih zgoda i nezgoda koje kroz generacije tvore kulturno okruženje djece u Hrvatskoj. Prije početka rada na predstavi pretražene su hrpe odbačenih igračaka s tavana i podruma te vraćene u život. Inače bi tamo zauvijek ostale zaboravljene. Tako će se, dok se glumci budu igrali s plišanim medvjedićima i zekama, s njima ponovno igrati i djeca koja su ih u prošlosti držala u naručju i s njima lijegala na spavanje, a danas su majke i očevi ili pak bake i djedovi.
Dramaturgija i režija: Jelena Sitar Cvetko
Likovno i glazbeno oblikovanje: Igor Cvetko
Oblikovanje rasvjete: Igor Elek
Asistent režije: Đorđe Dukić
Igraju: Đorđe Dukić, Srđan Kovačević, Gordan Marijanović

18.00 sati, dvorana Kulturnog centra Travno
ONI  KOJI DOLAZE: predstave studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku
SAMOIZOLACIJA U 40 MINUTA*, Jura Ruža (15+)

Koje je idealno vrijeme za odlazak u supermarket kako bismo izbjegli gužvu? Koliko se u njemu treba zadržati? Kako ući u vlastiti stan bez prljanja poda? Kako skinuti odjeću sa sebe bez previše kontakta s kožom? Kako ukloniti potencijalne bakterije sa svoga tijela? Kako sigurno odjenuti novu odjeću? Kako sortirati kupljene namirnice na svom stolu? Kako kihnuti? Kako prati ruke? Koliko dugo? Zašto?... Kako živjeti kada se dvije krajnosti sudare? Kako preživjeti kada obje strane odbijaju popustiti? Nadjača li potreba za kontrolom potrebu za kaosom? Ili obratno?
Autor i izvođač:Jura Ruža
Mentorica: Maja Lučić

18.00 sati, Glazbeni paviljon Zrinjevac
HANS HRAŠKO – MALENI JUNAK*, Kindertheater Fraunhofer, Njemačka (5+)
Maleni Hans Hraško posebno je dijete: budući da nije veći od zrna graška, nitko mu ne vjeruje. No Hans je vrlo pametan i hrabar te je uspješno riješio nekoliko problema svojih roditelja. Hans ima mnogo pustolovina. Jednom je prilikom susreo bandu lopova i otjerao ih od kraljeva dvorca, postavši tako kraljevim miljenikom. Hans odraste i na kraju osvoji princezino srce.
Redatelj: Robert Erby
Umjetničko oblikovanje: Ansambl / Ensemble
Scenografija i kostimografija: Tatiana Sulikova
Originalna glazba: Jazz Duo Hammerling
Igraju: Zuzana Erby, Renate Gross

19.00 sati, foaje Kulturnog centra Travno
Otvorenje izložbe: 100 GODINA LUTKARSTVA U  HRVATSKOJ
, Antonija Bogner-Šaban, Vedrana Prlender, Hrvatska

20.00 h, PIF ONLINE, You Tube kanal i Facebook stranica Festivala
POSVEĆENJE PROLJEĆA*, Kazalište lutaka Ljubljana, Slovenija (14+)
Ovaj je lutkarski balet osmišljen prema glazbi ruskog skladatelja Igora Stravinskog koji je početkom dvadesetog stoljeća skladao jedno od najkontroverznijih glazbenih djela u povijesti glazbene umjetnosti. Danas je gotovo nezamislivo da se ovo izrazito popularno i cijenjeno djelo smatralo skandaloznim nakon premijere, da je koreografija Vaclava Nižinskog ocijenjena katastrofalnom i da je sama glazba dočekana s nerazumijevanjem. Početna točka priče jest pojedinac i njegova sudbina, definirana društvom. U lutkarskom baletu Posvećenje proljeća elementi klasične animacije lutaka nadopunjuju se suvremenim plesnim pokretima, animiranim predmetima i videoprojekcijom koja svojim sadržajem podržava sve ostale elemente. I pokreti i sadržaj stavljaju naglasak na ritual i predanost klasičnim tehnikama umjetničkog rada koji se zatim napuštaju u korist kreativne slobode.
Glazba: Igor Stravinski
Redatelj: Matjaž Farič
Likovno oblikovanje: Barbara Stupica
Dramaturgija: Staša Prah, Nika Švab
Oblikovanje svjetla: Andrej Hajdinjak
Videoanimacija: Jure Lavrin
Inspicijent i oblikovatelj zvuka: Luka Bernetič
Svjetla: Kristjan Vidner
Lutke, kostimi i produkcija scene: Zoran Srdić, Iztok Bobić, Polona Černe, Zala Kalan, Sandra Birjukov, Marjeta Valjavec, Hana Juta Kozar, Michelle Wren, Špela Ulaga, Zlatko Djogić, Lara Mastnak, Mark Nikolič, Ana Johana Scholten, Rok Hrovatin, Anja Vasiljević, Petra Koželj, Eva Trampuš, Katarina Tadina, Helene Koch, Uroš Mehle s. p., Vladson
Igraju: Voranc Boh, Jan Bučar, Lovro Finžgar, Klemen Janežič a. g., Iztok Lužar, Matevž Müller, Dušan Teropšič a. g.

Nedjelja, 20. rujna
11.00 sati, Kulturno informativni centar
PINOCCHIO, Kazalište lutaka Maribor, Slovenija (5+)

Pinokio, oživjeli komad drveta, metafora je za čaroliju lutkarstva. Kako nešto neživo postaje živo i što je to što određuje lutku Pinokija i dječaka Pinokija ključna su pitanja koja nadahnjuju autore. U ovoj se adaptaciji vraćamo u stolarsku radionicu u kojoj stolarski alati udahnjuju život, a komadi drveta na stolu stvaraju novi, drugi svijet. Pinokio će krenuti na put, a mi ćemo se zaputiti u istraživanje različitih lutkarskih pristupa.
Carlo Collodi / Matteo Spiazzi
Redatelj i autor likovnosti predstave: Matteo Spiazzi
Kostimografkinja: Mojca Bernjak
Oblikovanje lutaka i scenske opreme: Primož Mihevc, Darka Erdelji
Majstor svjetla: Miljenko Knezoc
Igra: Miha Bezeljak

18.00 sati, Glazbeni paviljon Zrinjevac
HANS HRAŠKO – MALENI JUNAK*, Kindertheater Fraunhofer, Njemačka (5+)

19.00 sati, Kulturno informativni cetnar
TISUĆU TUCETA, Plata Company, Češka (10+)

Zlatna groznica na Aljaski razlikovala se od svih ostalih. Oni željni zlata morali su proći planinski prijelaz Chilkoot Pass, preživjeti nekoliko lavina, izbjeći utapanje tijekom plovidbe do Dawsona, izbjeći smrzavanje na temperaturi od 60 stupnjeva ispod nule i kopati kroz metre snijega, leda i smrznute zemlje. O takvoj su pustolovini razmišljale samo potpune budale. Tko bi se drugi zaputio na takvo putovanje na kraju kojeg će za dva uložena dolara dobiti jedan dolar u zlatu? No nekima namjera nije bila zlato dobiti iz zemlje, već od drugih ljudi.
Koncept, scenarij, dramaturgija: Jakub Maksymov & Plata Company
Režija: Jakub Maksymov
Glazba: Milan Vedral
Oblikovanje svjetla: Fortuna Herzová
Igraju: Eliáš Jeřábek, Dominik Migač, Štěpán Lustyk, Milan Vedral

21.00 sat, Zagrebačko kazalište mladih, dvorana Polanec
PLASTIČNI JUNACI, Ariel Doron, Izrael (za odrasle)

Plastični junaci iznenađujući je, duhovit i brz kolaž prizora iz rata u cijelosti izveden komercijalnim dječjim igračkama. Naivnim dječjim igračkama udahnjuje se život, nevinost dječje igre isprepliće se s krvavom stvarnošću rata odraslih, a nasilje, želja, mržnja i strah dolaze u prvi plan. Kombiniranjem različitih tehnika manipulacije predmetima, videozapisa i glume predstava Plastični junaci istovremeno je duhovita i bolna, bavi se teškim temama, a publici pruža divlje i novo lutkarsko iskustvo.
Autor i izvođač: Ariel Doron
Umjetnički savjetnik: Shahar Marom
Režija: Rotem Elroy, David Lockard
Izrada predmeta: kineski narod / the Chinese people
Videozapis: Anael Resnick, Ariel Doron

Ponedjeljak, 21. rujna
11.00 sati, dvorana Kulturnog centra Travno
FLEKAVAC, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Hrvatska (5+)

Kada jednog dana Mama Mamolina, do kraja izluđena sinovljevim nepodopštinama odluči otići u zemlju u kojoj se odrasli po cijele dane igraju, Flekavac je isprva presretan jer ne mora ići u školu, no slijedi niz situacija koje će uskoro sve promijeniti… Priča progovara o aktualnim temama odrastanja danas, odnosa roditelja i djece, odgoju, no isto tako i o prostorima dječje slobode i kreativnosti.
Autorica teksta: Nina Mitrović
Redateljica: Renata Carola Gatica
Skladatelji i autori tekstova songova:  Ivana Đula, Luka Vrbanić
Kreatorica lutaka, scenografije i kostima:  Alena Pavlović
Koreograf:  Damian Cortes Alberti
Oblikovatelj svjetla:  Sanjin Seršić
Igraju: David Petrović, Petra Šarac, Zlatko Vicić, Damir Orlić, Alex Đaković, Andrea Špindel

12.00 sati, Kulturni centar Travno
Promocija knjiga: Livija Kroflin, Ljubica Suturović, Ivan Špoljarec: LUTKE UŽIVO 2.0; Livija Kroflin: DUŠA U STVARI; Časopis za književnost i kulturu Ogranka Matice hrvatske Osijek: dvobroj 2-3. KNJIŽEVNE REVIJE iz 2020.100 GODINA LUTKARSTVA U HRVATSKOJ

18.00 sati, plato Mamutice
LUTKARSKI CIRKUS CLOWNIADE*, Kindertheater Fraunhofer, Njemačka (5+)
Igrajući se lutkama, predmetima, igračkama i brojnim drugim stvarima, klaunovi Bobo i Šašolina stvaraju čudnovatu i fantastičnu atmosferu i iluziju cirkusa. No ponekad vode velike rasprave o tome što je važnije: cirkus ili kazalište!
Autori i izvođači: Robert Erby, Zuzana Erby

20.00 sati, Zagrebački plesni centar
TIHI DJEČAK, Kazalište za djecu Kragujevac, Srbija (8+)
Tihi dječak je lutkarska predstava bez lutaka – to je ples prstiju i gluma tijela, koji su zasnovani na principima takozvanog platform teatra, gdje čovjek na sceni može biti ujedno i glumac, i lutka, i scenski element, i rekvizit.
U velikoj kući, negdje na selu, živi dječak. Njegova obitelj ima četiri člana: osim tate i mame, tu je i dječakova petogodišnja sestrica Lejla. Otac, glava obitelji, je lovac. U zaključanom ormaru na tavanu, daleko od djece, on čuva veliku lovačku pušku. Ponekad, dječak ide s tatom u lov, ali pušku ne smije ni pipnuti – moći će pucati tek kad položi ispit za lovca. Jednoga dana, kad su djeca ostala sama kod kuće, dječak je otkrio da su tavanska vrata otključana. Iako to nikako ne bi smjeli, brat i sestra krenu u istraživanje tajanstvenoga prostora. Među paucima, slijepim miševima i starim novinama, njih dvoje nađu zabranjeno blago: ključ od ormara u kojem je otac krio pušku.
Tekst: Ana Duša, Tin Grabnar
Režija: Tin Grabnar
Dramaturgija: Ana Duša
Glazba: Mitja Vrhovnik Smrekar
Kostim: Sara Smrajc Žnidarčič
Prijevod na znakovni jezik: Ana Keler
Igraju Milomir Rakić, Ljubica Radomirović, Miloš Milovanović, Sanja Matejić

20.00 sati, otvoreni prostor zapadne strane zgrade Kulturnog centra Travno
LUTKE NA VELIKOM PLATNU: projekcija lutka filmova s Rafi – Vafi festivala

Utorak, 22. rujna
11.00 sati, dvorana Kulturnog centra Travno
KAKAV KROKODIL, Državno kazalište lutaka Plovdiv, Bugarska (3+)​

Kakav krokodil! čarobna je priča ispričana pijeskom, svjetlom, glazbom i inspiracijom glumaca. Kreativni se tim sastoji od autora Pancha Pancheva, redateljice i grafičke dizajnerice Mariye Banove i skladatelja Dima Stoyanova, poznatih po drugoj izvanrednoj predstavi – Princeza i uzgajivač svinja. Kroz priču o djetetu, majci, krokodilu, mjesecu, lopti, ptici i igrački postaje jasno da je zajedništvo najvažnije pitanje na obalama njihova mora. Glumci stvaraju jedinstvene slike koje će oživjeti u mašti publike.
Autor: Pancho Panchev
Redateljica i scensko-grafička dizajnerica: Mariya Banova
Skladatelj: Dimo Stoyanov
Igraju: Panayot Dobrev – Ponko, Sonya Boteva, Mihaela Andonnova, Mariya Dimitrova, Nataliya Vasileva

17.00 sati, dvorana Kulturnog centra Travno
ONI  KOJI DOLAZE: predstave studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku

ZATOČENIK KULE BRO*, Andrija Krištof (5+)
Jednom davno, u dalekoj gredici, povrće je živjelo u miru i skladu. Sve dok vojska zlih nametnika nije odlučila obilno blagovati. Tada je hrabri Per Shin, zajedno s vojskom JOP-ovaca (Jedinica otpora povrća) obranio gredicu, i svi su ponovno živjeli u miru i skladu. Ili...? Simpatična i dinamična priča koja govori o uzajamnoj ljubavi između članova obitelji, mudrosti starijih i ono, što je najvažnije, kako se samo radom i dobrim djelima postižu velike stvari, ispričana kroz vizuru povrća.
Autorski tim i izvođači: Mihael Elijaš, Marijin Kuzmičić, Andrija Krištof, Silvijo Švast
Mentor: Hrvoje Seršić

20.00 sati, Zagrebački plesni centar
RUČAK ZA ŠESTERO, Kazališna družina Pinklec i GLLUGL, Hrvatska (6+)
Postoji jedan grad, grad koji ne postoji. Grad imaginarnih prijatelja. On postoji ako želimo da postoji… i vidimo ga kad ga trebamo vidjeti. Zapravo, ne vide ga svi! Zato ne postoji. Ipak, vide ga neki! Zato postoji. Postoji onda kad u njega netko vjeruje. A on zapravo postoji i kad ne postoji. Razumijete, zar ne? U tom gradu živi Janko. On čeka. Čeka da ga netko pozove. On čeka da u njega netko povjeruje, da nekome bude potreban. Nekad treba dugo čekati. Ali to nije problem. To tako mora biti. To je tako u redu. Predstava Ručak za šestero progovara o ne tako čestoj, a opet tako neobičnoj temi imaginarnih prijatelja kod djece. Ona tu neobičnu pojavu ne osuđuje niti je veliča, već kroz nju progovara o snazi prijateljstva, o osnovnoj ljudskoj potrebi da nekome pripadamo i da s nekim svoje snove pretvorimo u djelo.
Režija: Tamara Kučinović
Scenografija i lutke: Ivana Živković, Sheron Pimpi – Steiner
Glazba: Petar Eldan
Igraju: Karolina Horvat, Mario Jakšić, Katarina Arbanas, Nikša Eldan

Četvrtak, 23. rujna
20.00 sati, dvorana Kulturnog centra Travno – DODJELA NAGRADA I ZATVARANJE 53. PIF-a
BRAČNE MUKE IZ VIZURE RUKE*, Toni Leaković (13+)

Priča o ljubavi i svađi, tvrdoglavosti i kompromisu, o nedaćama i radostima braka ispričana kroz ruke. Lijeva i desna, naizgled neovisne jedna o drugoj, svoj puni potencijal ostvaruju tek kada su zajedno u paru. Brak sam po sebi nije nužno lijep, niti ružan, već o nama ovisni koliko se želimo žrtvovati i uložiti u njega. Novopečeni bračni par, Gospodin i Gospođa Rukić, suočen je s izazovima koje pred njih stavlja zajednički život isprepleten lijepim i komičnim situacijama, ali i onim ne tako bajnim trenutcima. Kako se snalaze u novom okruženju i jesu li spremni mijenjati sebe kako bi ugodili drugome saznajte u priči u kojoj svatko može pronaći djelić sebe.
Autor i izvođač: Toni Leaković
Mentor: izv.prof. ArtD. Hrvoje Seršić
Izrada scenografije: Ivica Leaković, educ.art.ass. Martina Livović

Napomena: * predstave izvan konkurencije