"DOMAĆA ZADAĆA" U TREŠNJI
Povratak Ivana Kušana u režiji njegovog najvjernijeg suradnika
U petak, 16. listopada, na kazališnim daskama Trešnje premijerno će biti izvedena Kušanova "Domaća zadaća" u dramatizaciji i režiji njegovog starog znanca Miroslava Međđimorca
Objavljeno: 15.10.2015. 12:19:48
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
Domaća zadaća / kazaliste-tresnja.hr

Roman "Domaća zadaća", Ivana Kušana dramatizirao je i režirao piščev najvjerniji kazališni suradnik Miroslav Međimorec, koji ga je i uveo u taj zavodljiv i neodoljiv svijet.

Prve kazališne korake Ivan Kušan je napravio 1970. pod redateljskom palicom Mire Međimorca. Njihova prva suradnja bila je na predstavi "Toranj", nastaloj po fenomenalnom  Kušanovom romanu za odrasle. Uspješnu suradnju nastavili su izuzetno važnom i hrabrom političkom satirom "Svrha od slobode", premijerno izvedenom u jeku Hrvatskog proljeća, u ljeto 1971. na Dubrovačkim ljetnim igrama. Nakon samo dvije izvedbe obojica su stavljeni višegodišnji na kazališni led.

Kasnije je Međimorec režirao Kušanove komade "Vodvilj", "Psihopati", "Rupa za udaju" te dramatizirao i režirao još jedan Kušanov roman za odrasle, "Naivci", kao i slavnog Koka i njegovu parišku avanturu.

Druženje sa svojevrsnim Kokovim prethodnikom, Ivicom, Međimorec je zakazao u kazalištu Trešnja. Junak romana se našao u nezavidnoj situaciji - školski kolega lažno ga je optužio za krađu domaće zadaće, nastavnik je povjerovao u tu objedu i time za Ivicu i sve koji ga okružuju započne cijeli niz nevolja, nesporazuma i sukoba.

Ivicu u predstavi "Domaća zadaća" glumi Krunoslav Klabučar, a u ostalim ulogama se pojavljuje većina Trešnjinog ansambla uz pokoje pojačanje: Jure Radnić, Ivana Bakarić, Hrvoje Barišić, Karla Brbić, Radovan Ruždjak, Vanda Vujanić Šušnjar, Dragana Marković Roić, Robert Ugrina, Andrej Dojkić, Mladen Vujčić, Matija Kačan, Tvrtko Jurić, Toni Šestan, Pavle Vrkljan, Filip Vidović, Tena Tadić, Ana Vučak, Matija Čigir i Luka Bulović.

Scenografiju potpisuje Drago Turina, još jedan član prvih kazališnih suradnji Međimorca i Kušana, dok ostatak ekipe, između ostalih, čine kostimografkinja Danica Dedijer te Gorna Šercar kao autor glazbe.