SVEČANOST POKLAPANJA
Premijere čak dva "Pinokija" u dva grada u istom danu
U četvrtak 1. listopada slavni lutak Pinokio doživjet će čak dvije premijere na daskama domaćih kazališta - u zagrebačkom kazalištu Žar ptica u režiji Želimira Mesarića te u osječkom Dječjem kazalištu u režiji Damira Mađarića
Objavljeno: 29.9.2015. 8:10:16
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
Dva Pinokija / Žar ptica / Dječje kazalište u Osijeku

 Poklapanje u repertoaru domaćih kazališta uvijek nas pomalo rastuži, ali i razbudi u nama kritičku glad za usporedbom dviju vizija, poetika i dvaju proizvoda. I dok samo poklapanje u naslovima nije rijetkost, poklapanje i u datumima premijere prava je mala svečanost repertoarnih nesuglasja! A pred nama jedna upravo takva...

Svečanost poklapanja održat će se 1. listopada, kad će na dvama domaćim kazalištima za djecu, zagrebačkom kazalištu Žar ptica i Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku, oživjeti najduži nos lutkosvijeta i najdrveniji junak dječjeg svijeta, jedan i jedinstveni Pinokio.

U zagrebačkom kazalištu Pinokija režira Želimir Mesarić, kako promo fotke pokazuju, u stilu commedije dell'arte. Scenografiju potpisuje Davor Antolić, kostimografiju Neven Mihić, glazbu Damir Šimunović, a songove Zoran Pribičević. Za scenski pokret je zaslužan Pravdan Devlahović, za maske i lutke Patricio Alejandro Aguero Marino. Svjetlo je oblikovao Aleksandar Mondecar, a video projekcije Tomislav Krajcer.

Malenog junaka utjelovit će Amanda Prenkaj, a uz nju još igraju Hrvoje Zalar, Gorana Marin, Ana Marija Vrdoljak, Berislav Tomičić, Zoran Pribičević, Matija Šakoronja, Nataša Kopeč, Vesna Ravenšćak i Domagoj Janković.

Osječki Pinokio nastaje u koprodukciji s Gradskim kazalištem Joza Ivakić iz Vinkovaca. Režiju i dramaturgiju potpisuje Damir Mađarić inspiriran dramaturgijom Jadranke Bargh, a uz njega autorsku ekipu čine scenografkinja Marta Crnobrnja, kostimografkinja Marija Šarić Ban, autorica lutaka Ria Trdin i autor glazbe Igor Karlić.

Glumačku ekipu čine Đorđe Dukić, koji će ovom predstavom proslaviti 30 godina u Dječjem kazalištu te Edi Ćelić i Mirel Huskić.

Vinkovačku premijeru predstava će imati 6. studenog.

Uživajte u Pinokiju! Dvaput. A prije toga podsjetimo se zajedno Disneyevog Pinokija.