NOVA SEZONA U GKL RIJEKA
Kad kriza nagriza
Za novu sezonu GKL Rijeka pripremilo je tek dvije premijere, no igrom slučaja, novčanog ili nekog drugog, u posljednji je tren prvi premijerni naslov zamijenjen obnovom
Objavljeno: 24.9.2015. 1:33:44
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
Nadpostolar Martin / Ivan Fabijan

Koliko je današnje vrijeme pogubno za (kazališnu) umjetnost i koliko je teško držati kontinuitet od nekoliko premijera po sezoni pokazuje slučaj Gradskog kazališta lutaka Rijeka koje je za ovu sezonu pripremilo tek dva nova naslova. Kako problemi ne dolaze sami, u posljednji tren odustali su od prvog naslova, predstave Mirjane Pičuljan o pernatoj ljubavi Malene i Klepetana, "Kleptet za Malenu". Razlog nam nije poznat, no iz kazališta smo dobili informaciju da 1. listopada na sceni riječkog GKL-a neće poletjeti (ljubavno) perje, već lupnuti čekić najslavnijeg nadpostolara kazališnih dasaka - Martina.

Naime, umjesto prve predstave, koju je trebao režirati Rene Medvešek, obnovit će se njegova kultna predstava, ujedno najnagrađivanija predstava GKL Rijeka, "Nadpostolar Martin", premijerno izvedena 1998. godine. Za one koji su tada bili premladi da bi uživali u "dozi čiste dobrote i blagosti", napišimo samo jedno od ključnih pitanja predstave: "Ako se zaista čovjeka po koraku može prepoznati, može li ga se korakom i mijenjati? I ako može, postoji li korak koji bi ga mogao usrećiti?" Odgovor saznajte od 1. listopada, kad će obnova premijerno zaigrati. Prije toga bacite pogled na još jednu uspješnu suradnju Medvešeka i riječkih lutkara - predstavu "Veli Jože": 

 

Sa svojom jedinom pravom ovosezonskom premijerom GKL Rijeka, sudeći po naslovu, igra na sigurno. Riječ je o "Snjeguljici", koju je dopisala Vedrana Balen Spinčić. No u sadržajnom sloju autorica je odlučila ne ponavljati svima znanu priču o Snjeguljici, zloj vještici, otrovnoj jabuci i neodoljivim patuljcima. Umjesto prežvakavanja poznatoga usmjerila prema odnosu Snjeguljice i princa. I to ne na odru u trenutku poljupca, već nakon njega, zakoračivši u prostor famozne rečenice "i živjeli su sretno do kraja života". Ako ste se pitali što rade likovi iz bajke kad su sretni do kraja života, riječka Snjeguljica će pokušati pronaći odgovor. Kao i odgovore na pitanja: "Što znači biti sretan do kraja života? Kako se to živi sretno? Je li sreća ista za svakoga? Što? Kako? Zašto? Je li?"...  Da sažmemo, predstava pokušava u ovom brzom i konzumerističkom svijetu pronaći odgovor - kako živjeti sretno. Režiju potpisuje Serđo Dlačić, a premijera se očekuje u veljači 2016. godine.

A koliko će sreće malim riječkim gledateljima ponuditi tek jedna premijera i jedna obnova? Na kapaljku, rekli bismo. Na njihovu i našu žalost, jer u ovom brzom i konzumerističkom svijetu, o kojemu se priča u Snjeguljici, okrutnom po umjetnost i (male i velike) umjetnike, zanesenjake i kreativce, kazalište i lutka čine se savršenim kutkom u kojemu djeca (i odrasli) mogu odahnuti i uroniti u silno potreban svijet mašte i kreativnosti, junaštva i plemenitosti.