ZKM, 25. RUJNA
Urbanov "Drakula" kao kritičar kapitalizma današnjice
U petak, 25. rujna u ZKM-u će biti premjerno izvedena koprodukcija sa SNG iz Maribora i Fundacijom Teatro Due iz Parme, "Drakula" u režiji Andrasa Urbana
Objavljeno: 21.9.2015. 12:53:37
Izvor: Culturenet.hr
Autor: Kritikaz.com
Drakula / zekaem.hr

Predstava "Drakula", nastala po motivima viktorijanskog romana Brama Stokera, furiozan je, šokantan, senzacionalan, ekstravagantan, provokativan i kritički odnos prema kapitalizmu današnjice koji rastače naše tijelo i dušu, piše Culturenet.hr.

Jedan od trenutno najpopularnijih redatelja u regiji, András Urbán, o predstavi je zapisao: „U ovom projektu razvili smo poseban kazališni jezik temeljen na vizualnosti, zvuku i osebujnom scenskom postojanju čimbenika predstave sastavljenom od pokreta, gesta i tjelesnih akcija, ali nipošto ne na razini suvremenog, stiliziranog plesa. Glumac izvođač ponaša se kao izvođač u performansu, no njegova prisutnost na sceni svakako je promišljena kroz prizmu dramskoga glumca“.

U predstavi sudjeluju hrvatski, slovenski i talijanski glumci: Matevž Biber, Mia Biondić, Dado Ćosić, Jurij Drevenšek, Davide Gagliardini, Edvin Liverić, Gian Marco Pellecchia, Nika Rozman i Lucija Šerbedžija. Dramaturginja je Kata Gyarmati, scenograf Marko Japelj, kostimografkinja Doris Kristić, a oblikovateljica scenskog pokreta Aniko Kiss.