ZAVRŠEN 48. PIF
Slovenci na tronu, osječkim studentima četiri nagrade
Nakon šest festivalskih dana, međunarodni stručni žiri u sastavu Marijana Petrović (Srbija), Ivan Rajkov (Bugarska) i Igor Tretinjak (Hrvatska) Grand Prix je dodijelio predstavi "Patka, smrt i tulipan"
Objavljeno: 20.9.2015. 3:57:05
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
Patka, smrt i tulipan / pif.hr

Nagradu za predstavu s najhumanijom porukom „Tibor Sekelj“ osvojila je predstava "Mali plavi i mali žuti". Dječji žiri nagradu je dodijelio predstavi "Duga" studenata Umjetničke akademije u Osijeku.

Posebne nagrade osvojile su "Duga" studenata Umjetničke akademije u Osijeku (za visoko estetiziranu scensku realizaciju), što je ujedno i prva njihova predstava u službenoj konkurenciji PIF-a i predstava "O janjetu koje je palo s neba" Naivnog kazališta Liberec za korištenje dječje igre u oblikovanju scenskih događanja u predstavi.

Nagrada za režiju otišla je u ruke Mihe Goloba za predstavu "Mali plavi i mali žuti", a on je osvojio i nagradu za tehnologiju korištenu u predstavi. Nagrada za kreaciju lutaka dodijeljena je Tamari Kučinović, Maji Lučić i ansamblu osječke "Duge", dok su nagradu za oblikovanje svjetla dodijelili Fabrizziju Montecchiju za predstavu "Patka, smrt i tulipan". Nagradu za glazbu osvojio je Mitja Vrhovnik Smrekar, domaćoj publici poznat kao stalni suradnik Ivice Buljana, također za predstavu "Patka, smrt i tulipan".

Žiri je dodijelio i pet nagrada za animaciju – izvođačkim duetima predstava Patka, smrt i tulipan (Polonca Kores, Asja Kahrimanović) i Mali plavi i mali žuti (Miha Bezeljak i Anže Zevnik), cijelom glumačko-lutkarskom ansamblu Duge, Saši Latinoviću za predstavu Kako je izmišljeno letenje i Diani Cicmanovoj za izvedbu u predstavi O janjetu koje je palo s neba.

Festival je završen predstavom "Mjesečina" Anamarije Jurišić. U šest festivalskih dana publika je mogla uživati u 16 izvedbi u službenom programu festivala, brojnim programima na otvorenom, lutkarskim radionicama, filmskim promocijama, izložbama i promocijama knjiga.