ZKM, 9. LISTOPADA, 20 SATI
'Killer' službeno otvara KLIKER
Festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade – KLIKER festival ove se godine održava u Splitu, Varaždinu, Rijeci i Zagrebu koje će razigrati plesnim izvedbama, različitim rezidencijalnim, edukativnim i interdisciplinarnim programima te urbanim intervencijama i laboratorijima za djecu i mlade
Objavljeno: 6.10.2017. 6:04:34
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"The killer in me is the killer in you my love / klikerplatform.com

KLIKER festival nastao je kao projekt istoimene platforme pokrenute 2013. godine, kojoj je cilj poticanje razvoja plesa za mladu publiku, i to kroz pronalaženje aktualnih pristupa plesu te novih načina produkcije koji mladoj publici pružaju priliku aktivnog sudjelovanja u stvaranju scenske umjetnosti i umjetničkim procesima.

Platforma KLIKER okuplja niz plesnih i kazališnih organizacija, uključujući Umjetničku organizaciju VRUM, Plesni centar Tala, Prostor plus, IKS festival, Kotar teatar, Mediteranski plesni centar / Zagrebački plesni ansambl, Plesnu radionicu Ilijane Lončar, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Multimedijalnu kolibu i Shooma.

Ovogodišnji KLIKER najavio je Muzej plesa 28. rujna, nakon čega je od 5. do 7. listopada održan varaždinski dio programa. Festival će službeno otvoriti predstava "The killer in me is the killer in you my love" u ponedjeljak, 9. listopada u Zagrebačkom kazalištu mladih te će zagrebački dio festivala potrajati do 15. listopada. U petak 13. listopada festival će gostovati u Rijeci, a u subotu, 14. listopada u Splitu.

U nastavku pogledajte program festivala:
28.9. – 30.9.2017.
Tehnički muzej Nikola Tesla
Muzej plesa (5 - 10) na Kliker festivalu u Zagrebu
28.9.- 10,11,17
29.9. - 10,11,17,18
30.9.  -10,11,17,18

Ponedjeljak, 9. listopada
20h, ZKM
"THE KILLER IN ME IS THE KILLER IN YOU MY LOVE"

koncept, režiju i koreografiju potpisuju Sanja i Till Fruehwald. Refleksija je to o "prvoj cigareti", prvoj ljubavi i prvom "skoku u hladnu vodu" namijenjena publici od 14 godina starosti nadalje. Predstava je produkcija umjetničke organizacije VRUM, Centra za kulturu Čakovec, Kazališne družine Pinklec i HNK-a Varaždin.

Utorak, 10. listopada 
CeKaTe, 19h
OŠ Gustav Krklec
Tamara Curić, ZEBRE SU U GRADU (0-99)

SESTRE PO KRVI (13+)
Pet mladih žena osvaja pozornicu - one su sestre. Zajednica je to u kojoj nalaze sigurnost, prijateljstvo, ljubav, ali i zabavu. Deklariraju se protiv svih atribucija i očekivanja, ali njihova borba za neovisnost često je krivo shvaćena. One su na rubu odrastanja i na početku viđenja sebe kao dijela društva. Propituju svoj identitet i nose se s ranjivošću vlastitih tijela. 

Srijeda, 11. listopada
CeKaTe, 10h
DAJ MI POKRET ! (10+)

Predstava u svoj proces nastajanja uključuje i djecu, a bavi se uspostavljanjem njihove uloge u društvu izvan obitelji.

Četvrtak, 12. listopada
CeKaTe u 10h
MOJE TIJELO (3+)

Neverbalna predstava, prvenstveno zamišljena kao projekt edukativnog i odgojnog karaktera za sve uzraste djece od vrtićke do srednjoškolske dobi, a također i za odrasle.
Namjera je autora na moderan i inovativan način putem glazbenih i plesnih dijelova koji podsjećaju pomalo na mjuzikl ponukati male i velike gledatelje da upoznaju i osvijeste svoje tijelo.

CeKaTe u 18h
SVEIGRALIŠTE

Plesno-kazališno-glazbena igra komponirana u trenutku izvedbe, kreirana svaki put iznova sa svakim igračem, svakim članom publike, svakim novim prostorom kojeg okupira... Tri izvođača i glazbenik uživo sa publikom svih uzrasta stvaraju jedinstveni prostor u kojem svaki pokret ostavlja trag. Trag postaje mapa, plan, uputa, predložak za igru.

petak, 13. listopada
ADU, 18.30h
Suvremeni ples i mlada publika

Govore: S.T. Fruhwald, Ksenija Zec, Tamara Curić
Moderira: Srđan Sandić

subota, 14. listopada i nedjelja, 15. listopada
 10h i 17h
Centar za kulturu Trešnjevka
“BAJA BUF”

događanje, predstava i igra kreirana za i sa osam beba između 10 i 24 mjeseca starosti, dobi u kojoj djeca imaju prirodnu želju za spontanim i slobodnim kretanjem, istraživanjem prostora i svijeta vlastitim tijelom kao primarnim sredstvom komunikacije. U tome im, interakcijom i imitacijom, pomažu četiri izvođača, a roditelji, iako prisutni u prostoru, tu su da djeci puste potpunu slobodu jer, bebe su režiseri i same odlučuju što, kako i kada.

 

SILK Fluegge “ Katastrofe i ostala nerazumijevanja “
Urbani stilovi / Breakdance s tehnikama suvremenog plesa

9. - 14. listopada
Plesni centar Tala
Prezentacija: Centar za kulturu Trešnjevka, u 19h, 14. listopada, 2017.
 
Rezidencija se fokusira na identitet plesača, na pitanja “autentičnosti” u izvedbi i na potragu za novim strukturama i obrascima koji su nastali pod utjecajem rutina i iskustava iz svakodnevnog života. Sudionici trebaju imati iskustvo u hiphopu, breakdanceu i/ili suvremenom plesu.

9.-15. listopada
Kazališni Epicentar
„Klikofonija“
- radionica koju će tijekom sva tri festivalska dana voditi Katarina Kolega, novinarka redakcije kulture HRT-a, za djecu viših razreda osnovnih škola. Namjera radionice je približiti im plesnu umjetnost kroz učenje osnova novinarstva i plesne kritike, a polaznici će imati prilike i sami se okušati kao plesni kritičari tijekom festivala.

subota, 14. listopada i nedjelja 15. listopada
10-12h
Plesni Centar TALA
Radionica za plesne pedagoge
"Živi materijali" by Raul Maia (Portugal) / Ultima Vez (Belgija)

Raula Maia portugalski je plesni umjetnik aktivan u Europi. Njegov fokus u plesnoj umjetnosti koncentriran je na kreaciju okvira za prakse tjelesnog «ponašanja», iz kojih razvija specifičan tjelesni vokabular i re-kontekstualizira ga u umjetnički objekt.

nedjelja, 15. listopada
CeKaTe, 18h
CONTAKIDS (2-5) 15.10.2017
Ana Kreitmeyer

Contakids je metoda koja koristi fizički kontakt kroz pokret i igru kako bi se produbila komunikacija između djeteta i roditelja.