SC, 21.-24. RUJNA I 7.-16. PROSINCA
Brojne premijere, nove inicijative i jaka imena na 7. Ganz novom
7. međunarodni festival razvojnog kazališta Ganz novi festival skače kroz vrijeme i sažima se u dva kazališna tjedna, od 21. do 24. rujna te od 7. do 16. prosinca, kako bi podržao dvije ganz nove inicijative. Mjesto događanja je Studentski centar u Zagrebu, a ulaz na festival je besplatan.
Objavljeno: 18.9.2017. 6:22:25
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"Prijeđanje vublike 148" / Teatar &TD

Ganz novi festival predstavlja kazališne i plesne umjetnike mlađe i srednje generacije, povezuje lokalne i međunarodne umjetnike i organizacije te prati i njeguje suvremene tendencije i nekonvencionalan pristup u izvedbenim umjetnostima.

"Neopterećen žanrovskim okvirima, Ganz shvaća kazalište u najširem smislu riječi - kao medij koji balansira na rubovima književnosti, plesa, performansa, opere, aktivizma, filmske, likovne i medijske umjetnosti. Ganz nastoji biti društveno aktivan, zajednički prostor razmišljanja i djelovanja, a ovogodišnji je s obzirom na trenutnu situaciju na sceni, ponajprije radni prostor, prostor dijeljenja resursa te razmjene umjetničkih praksi, iskustava i znanja",naglasila je njegova umjetnička voditeljica, Silvija Stipanov.

U četiri dana rujanskoga Ganza, 70-ak umjetnika/ca i studenata/ica te 45 filmskih autora/ica predstavit će svoje projekte: plesne i kazališne predstave, multimedijalne instalacije, filmske projekcije i edukativne programe.

7. Ganz ima rekordan broj premijernih izvedbi (pet) hrvatskih autora, od koje ćemo tri gledati u rujnu. To su Ivan Penović i njegov projekt "Prijeđanje vublike 148" koja se bavi pitanjem kazališne publike, preuzimanjem aktualnih televizijskih i internetskih marketinških strategija, preispitivanjem pojma spektakla i načina na koji se takav događaj nosi s drugim, dominantnijim medijima te na koncu formiranjem specifične publike odnosno njezina gledišta.


Ivan Penović, "Grije globalno, prži lokalno"

Koreografkinja i plesačica Roberta Milevoj u svojem najnovijem radu i dalje se bavi istraživanjem odnosa između prirodnog i umjetnog prostora, tragajući za načinima na koje je prirodna emotivna iskustva moguće transformirati u umjetne prostore izvedbe. "Familija", kroz istraživanje životinjskog svijeta, na scenu postavlja problematiku subivanja u onom ljudskom, tragajući za novim značenjima aktivne prisutnosti u zajednici.

"Travelogue" autora Žaka Valente počiva u susretu izvođačkog tima koji se sastoji od mladog i starijeg izvedbenog para. Su-postavljajući te dvije izvedbene kvalitete i snage (mladost nasuprot iskustvu), predstava otvara niz intrigantnih pristupa istraživanju plesnoga naslijeđa, kao i mehanizama pamćenja, pohranjivanja, ali i predviđanja budućnosti plesa. Rad je inspiriran poezijom Maka Dizdara. Makovim riječima: „Ti znaš da put od tebe do mene nije isto što i put od mene do tebe“.

Ganz novi festival donosi i četiri radionice. Narodni ples bez granica vodit će koreografkinja Ásrún Magnúsdóttir. Riječ je o narodnom plesu koji ne mari za naciju, boju i spol, dok će kustos Alexander Roberts u trosatnoj radionici predstaviti niz metafora koje, svaka na svoj način, postavljaju konceptualne temelje za promišljanje uloge kustosa u izvedbenim umjetnostima danas.

Cilj dvodnevne radionice Atrij je vrt je pozornica je atrij voditeljica Ive Peručić i Maje Subotić Šušak je osmisliti iizgraditi polifunkcionalni vrt u Atriju &TD-a. Spojit će kazalište (izvedbu) i konkretnu akciju s onim što je održivo, zdravo, društveno i lijepo u ono što kultivira i uzgaja – VRT.


Roberta Milevoj, "Opet Roberta"

Saša Božić, Oliver Frljić, Miran Kurspahić i Anica Tomić kazališni su redatelji/ice koji su sa svojim autorskim radom počeli upravo u Teatru &TD. Kroz radionicu Time is out of joint studentima ADU će prenijeti svoja znanja i vještine rada u kazalištu i izvan njega, ukazati na društvenost i političnost prakse, korelaciju s drugim medijima i neprekidne veze kazališta i svakodnevnoga života. Svaki mentor unutar radionice ima svoju temu i fokus rada. Oliver Frljić se fokusira na Akciju ispisivanja antifašističke poezije na Trgu maršala Tita i afirmaciju kulture sjećanja, Anica Tomić se fokusira na metodologije prevođenja značenja iz jednoga medija u drugi, Saša Božić na termine procedura i performing statement u susretu izvođača i publike, a Miran Kurspahić na javni performans kao čin umjetničke pobune na Trgu maršala Tita.

Nova programska linija GANZ NOVE INICIJATIVE redefinira festival i kao svojevrstan start-up za nove projekte, pa festival u rujnu surađuje s Udrugom za zaštitu okoliša i održivi razvoj – RIO Zagrebkoji lansiraju Zagreb Green Film Fest. Premijerno izdanje festivala prikazat će 45 amaterskih kratkometražnih filmova koji kroz individualne redateljske pristupe govoreo aktualnim ekološkim problemima te žele podići svijest građana o očuvanju prirode i samog okruženja u kojem živimo. U prosincu se festival spaja s novim festivalom fokusiranim na suvremenu izvedbenu umjetnost i live art. Radi se o Dance Innu, mini pop-up festivalu i međunarodnom tematskom okupljanju u organizaciji kazališne skupine de facto.

Na Ganzu možete uživati i u najnovijoj hit predstavi autorica Anice Tomić i Jelene Kovačić "Magic Evening" (kritiku pročitajte ovdje), plesnoj predstavi "The Valley", islandsko-flamanskoga koreografskoga dua koji čine Inga Huld Hákonardóttir i Rósa Ómarsdóttir, a umjetnički kolektiv Kevin Or Harry stiže s predstavom "Syden, Songs From A Valley Of Love and Delight" koja traži višedimenzionalnu reprezentaciju iskustva slobode, holističkoga mentalnoga prostora gdje ljudi upoznaju sebe, udaljeni od ograničenja svakodnevnog života.

Multimedijalni umjetnik Davor Sanvincenti na Ganzu će predstaviti drugi dio instalacije "Navijamo za Sunce". To jemultimedijalni solarni sat, neovisna platforma za promociju suvremene glazbe i zvukovne umjetnosti te participativna instalacija trajno postavljena na krovu Atrija &TD-a. Pogonjen energijom samoga Sunca, pomoću solarnog panela napaja se platforma 4-kanalnih zvučnih kompozicija u trajanju od 490 do 507 sekundi, odnosno onoliko koliko treba Sunčevoj svjetlosti da stigne do našeg oka na Zemlji. Svaka kompozicija reproducira se 8 minuta prije svakog punog zemaljskog sata te tako na suptilan način naglašava i osvješćuje Zemljino gibanje oko Sunca, njezinu brzinu koja nam određuje i bilježi tempo doživljajnih sfera. Novi, drugi dio instalacije sastoji se od metalnog kotača, postavljenog na vanjskom zidu Atrija &TD, gdje će svaki prolaznik, u bilo koje doba, a moći okrenuti (navinuti) kotač i napuniti bateriju. Od tuda i naziv sata Navijamo za Sunce.

Svoj ganz novi album Bedrooms, eksperimentalna zagrebačka četvorka naziva (The) Lesser Men predstavit će u petak, 22. rujna, a taj će dan albumujedno doživjeti i svoje prvo diskografsko izdanje. Specijalni gost tevečeri je The Marshmallow Notebooks. Ostale festivalske dane, program zatvaramo plesnim karaokama ili Danceokama. Dođite, izaberite pjesmu i plešite poznate koreografije ispred velikih ekrana. Očekujte mash-up Beyoncé, Yelle, Marine Abramović, Mary Poppins. Ovo je vaš danceoke.

RASPORED:
21.9. ČETVRTAK
17-20h IVA PERUČIĆ & MAJA SUBOTIĆ: Atrij je vrt je pozornica je atrij @ Atrij &TD
20h INGA HULD HÁKONARDÓTTIR & RÓSA ÓMARSDÓTTIR: THE VALLEY @ Velika &TD
21:30h  IVAN PENOVIĆ: PRIJEĐANJE VUBLIKE 148 @ MM centar
22:30h ALEXANDER ROBERTS & ÁSRÚN MAGNÚSDÓTTIR: DANCEOKE @ Atrij &TD

22.9. PETAK
17-20h IVA PERUČIĆ & MAJA SUBOTIĆ, Atrij je vrt je pozornica je atrij @ Atrij &TD
19h ZAGREB GREEN FILM FEST @ MM centar
20h PABLO CASTILLA, NIKO HAFKENSCHEID I HEDVIG BIONG: SYDEN @ Polukružna &TD
21:30h (THE) LESSER MEN, koncertna promocija albuma @ Atrij &TD
23h ALEXANDER ROBERTS & ÁSRÚN MAGNÚSDÓTTIR: DANCEOKE @ Atrij &TD

23.9. SUBOTA
16-19h Alexander Roberts: Uloga kustosa u izvedbenim umjetnostima – Towards Accidents, Microbes and Invisible Star Light @ SEK
17:30-19h ÁSRÚN MAGNÚSDÓTTIR, Narodni ples bez granica @ Galerija SC
19h ZAGREB GREEN FILM FEST @ MM centar
20h PABLO CASTILLA, NIKO HAFKENSCHEID I HEDVIG BIONG: SYDEN @ Polukružna &TD
21:30h ANICA TOMIĆ & JELENA KOVAČIĆ: MAGIC EVENING @ Velika &TD
22:30h ALEXANDER ROBERTS & ÁSRÚN MAGNÚSDÓTTIR: DANCEOKE @ Atrij &TD

24.9. NEDJELJA
19h ZAGREB GREEN FILM FEST @ MM centar
20h ROBERTA MILEVOJ: FAMILIJA @ ZPC (Zagrebački plesni centar)
21:30h ŽAK VALENTA: TRAVELOGUE @ Velika &TD
22:30h Božić, Frljić, Kurspahić, Tomić & studenti ADU, radionica dijeljenja umjetničkih praksi – javna prezentacija @ SC sve po svud