NAJAVA SEZONE 2017./2018.: GKL SPLIT
Uz jake autore i redatelje do jake sezone na papiru
Gradsko kazalište lutaka Split za sezonu 2017./2018. pripremilo je četiri premijere u kojima će spojiti stare i nove suradnike te će se uglavnom odmaknuti od lektirnih naslova uz scensko oživljavanje teksta nagrađenog na njihovom natječaju za dramski tekst, Mali Marulić
Objavljeno: 5.9.2017. 1:35:52
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
Plakat sezone 2017./2018. / Promo fotografija - GKL Split

Gradsko kazalište lutaka Split, predvođeno ravnateljicom Marijom Tudor, jedno je od onih kazališta koja razmišljaju o svojim gledateljima, ne igrajući na sigurno uvijek istim (lektirnim i bajkovitim) naslovima, već tragajući za novim tekstovima i suvremenim redateljskim rukopisima. Nekad ta traganja upale, nekad klikne između autora, redatelja i ekipe, a nekad baš i ne, no bez pokušaja i pokojeg promašaja nema ni pomaka. Kazalište je živ organizam u stalnim mijenama i oni koji tapkaju na mjestu, tematskom, estetskom, poetskom... bivaju pregaženi od strane vremena i gledatelja. No vratimo se mi Splićanima koji su i ove godine pripremili za svoje gledatelje red suvremene hit-estetike uz ponešto jakih karata i igre na sigurno. Krenimo redom.

"Tonka i Špiro"

Prvu ovosezonsku premijeru potpisuje splitski tim koji se dokazao nagrađivanom predstavom "Moj prijatelj Mačkodlak". Autorica teksta "Tonka i Špiro" je hit književnica Olja Savičević Ivančević, a režiju potpisuje Ivan Plazibat. Dodajmo da je autorica glazbe naša velika jazz umjetnica Tamara Obrovac. Prije no što naslovni junaci ožive na sceni, saznajmo ponešto o papirnatom dijelu priče. A o njemu u najavi sezone stoji sljedeće:

"Ima puno gradova na svijetu, ali postoji samo jedan grad u kojem je uvijek, od početka do kraja tjedna, utorak. Zato je taj grad i dobio takvo ime - Utorak. U njemu živi vesela i brbljava djevojčica Tonka koja se teško uklapa u pravila tog uglađenog i pomalo dosadnog grada. Ostali građani njezino ponašanje smatraju lošim, pa je nazivaju Neposlušna Tonka. Ali kada jednog jutra Tonka ne prozbori niti riječi, roditelji shvate da je njihova brbljavica izgubila svoj glas te oglasom zamole poštenog nalaznika da joj ga vrati. Oglas će doći u ruke i Šporkom Špiru, dječaku koji živi u pričama otkada je iz Utorka pobjegao u naopak i neuredan svijet.

Priča o Tonki i Špiru posveta je svim nezaboravnim likovima nestašnih dječaka i djevojčica koji su nas prvi učili hrabrosti, slobodi i koji su nas prvi poveli u avanturu djetinjstva kao što su Huck Finn, Pucko, Pipi Duga Čarapa, Pero Kvržica, Alisa, Petar Pan i ostali."
Premijera: 7. listopada 2017./ Za uzrast: 4+

 

Andrijana Grgičević, "Stonoga Goga"
(U koprodukciji s Teatrom Poco Loco)

Niti mjesec dana nakon "Tonke i Špire", u GKL Split zakoračit će i zakoračit, i zakoračit i zakoračit, i... Stonoga Goga, a s njom jake snage Teatra Poco Loco, Renata Carola Gatica i Maja Katić sa svojom prepoznatljivom poetikom ludosti, pričopričanja i neodoljivog kričokričanja. 

Tekst "Stonoga Goga", autorice Andrijane Grgičević, osvojio je 2016. godine treću nagradu na 9. festivalu Mali Marulić, a njegovo postavljanje na scenu potvrda je da se trud GKL-a Split oko domaće dramske riječi za djecu i lutke isplati. Naime, u vrijeme kad dječjim i lutkarskim kazalištima vladaju uvijek iste bajkovite junakinje i lektirni junačići, GKL Split svake godine postavi predstavu na jedan od nagrađenih tekstova na svom dramskom natječaju. Time potiče damske pisce na rad, ujedno osvježavajući vlastiti repertoar novim poetikama i temama bliskim novim spisateljima i gledateljima.

Sam tekst, kako stoji u obrazloženju nagrade žirija Natječaja Mali Marulić, oduševljava pogođenom temom i sjajno izabranom formom. Spretno i maštovito pisan u stihu, prepun šarmantnih likova, kritički govori o nama kao potrošačkom društvu potpuno otupjelima prema nevoljama svijeta koji nas okružuje. Priča o naslovnoj Stonogi koja kroz svoju nesreću shvati koje su prave vrijednosti, donosi na scenu univerzalnu poruku: ne treba robovati materijalnim, stvari treba poklanjati u ime slobode.
Premijera: 20. listopada 2017. / Za uzrast: 3+


"Som na cilome svitu", autorice Olje Savičević Ivančević u režiji Renate Carole Gatice

 

Ljudmila Fedorova prema motivima V. Suteeva, "Snjegović poštar"

Posljednja (novo)godišnja premijera u lutkarskim i kazalištima za djecu u pravilu je usmjerena zimskim praznicima i darivanju, Svetim Nikolama, Djedovima Mrazima i njihovim darovima. Zbog toga kazališta je počesto tek odrađuju, znajući da su im izvedbe zagarantirane bez obzira na kvalitetu (u skladu s vremenom u kojemu živimo, nije bitno kakva je predstava, već kakav poklon skriva Djed Mraz). No Splićani su za tu predstavu pripremili (gotovo smo sigurni) pravu malu poslasticu. Naša (gotovo pa) sigurnost temelji se na činjenici da će predstavu režirati Ljudmila Fedorova ("Deveta ovčica", "Nije me strah", "Martin s krova", "Zvjezdica"...), omiljena nam domaća Ruskinja čije predstave se uvijek nalaze u samom vrhu naše lutkarske produkcije.

No da ne duljimo, brzinski se bacamo na samu priču: "U jednoj obitelji u tijeku su posljednje pripreme za Božić. Uzbuđena djeca čekaju autobus kojim će tata doći s posla i donijeti jelku. Iz autobusa izlazi tata naručja punog namirnica i poklona, ali jelku je zaboravio! Badnjak je, grad je daleko, tržnice su već zatvorene, Božić je pred vratima, a ova obitelj jedina neće imati okićeni bor. Djeca hitro pišu Djeda Mrazu da im ga, ako još uvijek stigne, pokloni za Božić. A da bi pismo s njihovom željom stiglo što prije, odluče ga poslati po Snjegoviću koji se, razumljivo, najbrže i najspretnije kreće po snijegu. Snjegović je sretan jer je dobio tako važan i odgovoran zadatak, ali će mu se na putu ispriječiti lukava Lisica i pohlepna Vrana, koje također imaju svoje želje".
Premijera: 2. prosinca 2017. / Za uzrast: 2+

Ratko Zvrko: "Grga Čvarak"

Za posljednju ovosezonsku premijeru i prvu u 2018. godini Splićani su ostavili slavnog junačića Grgu Čvarka, dječaka neobuzdane naravi, impulzivne emotivnosti i neodoljivog šarma. Ma koliko na papiru bio jedinstven, Grga nije jedini dječak koji u sebi spaja buntovništvo bez razloga i beskrajnu toplinu s razlogom. Djeca nalik njemu nalaze se svuda oko nas i u nama, neki ih nazivaju posebnima, neki im lijepe etikete ADHD poremećaja, neki... Za razliku od tih nekih, redateljica Marica Grgičević (prije osam godina režirala je u GKL Split "Pripovijest o Krckalu") posvetit će im predstavu, odnosno stavit će ih u žarište predstave. Samim time, očekujemo naglašeniji pomak od svijeta originalne pjesme Ratka Zvrka prema suvremenosti s primjesom socijalne teme.
Premijera: 10. ožujka 2018. / Za uzrast: 4+