TANDEMA BOŽIĆ-HRAŠĆANEC
"Trilogija" o odnosu suvremenog plesa i pop glazbe u ZPC-u
U subotu, 19. rujna, s početkom u 21 sat u ZPC-u će biti premijerno izvedena plesna "Trilogija", autora Saše Božića i Petre Hrašćanec
Objavljeno: 15.9.2015. 23:46:44
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
"Boys dont cry" / plesnicentar.info

"Trilogija" Saše Božića i Petre Hrašćanec niz je predstava o odnosu suvremenog plesa i pop glazbe, a čine je "Love will tear us apart“  "Boys don't cry" i "the_beatles"

Prvi dio "Trilogije", „Love will tear us apart“  (2011.) solo je za Petru Hrašćanec koji žanrovski vrluda između rock koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa.  Izvođačica izvodi odabrane ljubavne pjesme, dok u pauzama saznajemo naoko efemerne detalje o nastanku same produkcije, rasplićući suptilnu mrežu odnosa moći koja definira čin izvedbe. Gledatelj je pozvan da aktivno preuzme odgovornost u lancu hijerarhije izvođačkog čina. “Love Will Tear Us Apart” jedna je od najizvođenijih hrvatskih plesnih predstava, a hrvatsku plesnu umjetnost predstavljala je u europskim kulturnim metropolama poput Milana, Bruxellesa, Dublina, Lyona, Pariza, Ljubljane. Ujedno, Hrašćanec je nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta 2012. za najbolju žensku plesnu ulogu.

 

Boys don't cry“ (2012.), drugi dio Trilogije, istražuje nasljeđe ženskih kantautorica iz razdoblja 60-ih godina prošlog stoljeća, te s njima povezana pitanja ženskog identiteta na sceni i skrivenih političkih poruka koje takva glazba, i ples na nju, posjeduje. "Boys dont cry" dobitnik je produkcijske nagrade Tjedna suvremenog plesa, 2012.

the_beatles“, (2015), se bavi Beatlesima, jednim od najkomercijalnih i najpopularnijih sastava u povijesti pop glazbe, te kroz zazivanje zlatnog doba pop glazbe računa na emocionalni i tjelesni odgovor gledatelja.  Naglasak je na procesima slušanja te s njima povezanim procesima auditivne memorije i uključivanja publike u zajednički proces sjećanja kroz slušanje.

"Trilogija" će biti premijerno izvedena u subotu, 19. rujna, u 21 sat u ZPC-u.