7. LUTKOKAZ, 16.-19. I 30. STUDENOG
Hit predstava "Patka, Smrt i tulipan" besplatno na Lutkokazu
7. međunarodna revija lutkarstva - Lutkokaz održat će se od 16. do 19. studenog i 30. studenog u Osijeku uz veliki europski projekt, nikad jači međunarodni program i hit predstavu "Patka, Smrt i tulipan", istaknuto je u petak na press konferenciji
Objavljeno: 11.11.2016. 4:35:30
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
"Patka, Smrt i tulipan" / lgl.si

U petak 11. studenog u Umjetničkoj akademiji u Osijeku održana je press konferencija uoči 7. međunarodne revije lutkarstva - Lutkokaz. Na pressici su sudjelovali dekanica Akademije, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, Antonija Matić i umjetnički voditelj Lutkokaza, Igor Tretinjak.

"Na ovogodišnjem Lutkokazu naglasak smo stavili na njegovoj međunarodnoj dimenziji. Uz nezaobilazan dio - studentske produkcije i gostovanja domaćih kazališta te radionice renomiranih međunarodnih lutkarskih stručnjaka, festival će, zahvaljujući projektu Kreativne Europe, 'All Strings Attached', ugostiti lutkarske predstave iz Italije, Španjolske i Slovenije te veliku međunarodnu izložbu 'Pioniri europskog lutkarstva'", rekao je Tretinjak, istaknuvši ovogodišnje favorite.

"Najveći hit ovogodišnjeg Lutkokaza je predstava "Patka, Smrt i tulipan", Lutkarskog kazališta Ljubljana, koja u Osijek stiže po prvi put i to nakon što je osvojila srca i brojne nagrade diljem Europe. Riječ je o izuzetno poetičnoj predstavi koja na dječje fin i zaigran način priča priču o toplom prijateljstvu naslovne Patke i Smrti. Gosti iz Ljubljane imaju čast i zatvoriti izložbu 30. studenog, kad će odigrati još dvije predstave - legendarnog "Doktora Fausta", ­Milana Klemenčiča i predstavu "Ti loviš", majstorskih znalaca - redatelja Silvana Omerzua i animatora Martine Maurič Lazar i Braneta Vižintina".

Cassiopea Teatar iz Italije otvorit će Lutkokaz s predstavom "Od 3 do 93. Veličanstveno djelo" koja na scenu donosi marionete i duh slavnog kazališta "I Piccoli", još slavnijeg Vittorija Podrecce, najvažnijeg producenta u povijesti lutkarstva. Njoj se pridružuje vrlo zanimljiv hibrid između predstave i predavanja, "Duh lutkarske prošlosti" kazališta Títeres Etcétera iz Španjolske.

Od domaćih gostovanja stiže nam je predstava za najmanje "Uspavanka za Uspavanka", Teatra to Go te studentske ispitne produkcije "Putovanje u središte sebe", "Kuma Smrt", "±∞1/8" i "Faust", koje su svoju kvalitetu potvrdile gostujući na festivalima poput PIF-a.

"Umjetnička akademija u Osijeku jedina je umjetničko-nastavna sastavnica pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera, ali i u nacionalnom prostoru umjetničkih akademija koja obrazuje profesionalne glumce lutkare. Isto tako, Lutkokaz je jedina međunarodna revija lutkarstva koja na jednom mjestu okuplja projekte studenata i profesionalaca, organizirajući različite radionice, izložbe i profesionalne predstave. Zbog toga mislimo da je ovaj 7. Lutkokaz, označen jednim dobrim europskim projektom, značajan za naše studente i za našu instituciju primarno zbog toga što će nas u perspektivi sigurno pozicionirati među institucije u širem regionalnom prostoru koje su relevantne za promišljanje suvremenih iskoraka u prostoru lutkarstva", istaknula je dekanica Akademije, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dodavši:

"Programi na ovogodišnjem Lutkokazu otvoreni su za sve građane od 3 do 93 godine, kako kaže i naslov predstave koja će otvoriti ovogodišnji festival. Apeliramo na vrtiće i osnovne i srednje škole, ali i na studente i odrasle ljude da dođu na naše programe u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića i galeriji Waldinger kako bi vidjeli što u ovom trenutku nudi studentsko i europsko lutkarstvo. Često se ne zna za koga je lutkarstvo. Ovogodišnji program potvrđuje da je za sve".

Dodajmo kako su svi programi na Lutkokazu besplatni.

U nastavku pogledajte raspored predstava:
Srijeda, 16. studenog
18 sati, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Baletna dvorana
UAOS, "Putovanje u središte sebe"

19 sati - Svečano otvorenje - Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Cassiopea Teatro, Italija: "Od 3 do 93. Veličanstveno djelo"

Četvrtak, 17. studenog
19 sati, Svečano otvorenje izložbe - Galerija Waldinger
"Pioniri europskog lutkarstva"

19.30 sati, Galerija Waldinger
UAOS: "Kuma smrt"

Petak, 18. studenog
10 sati, Galerija Waldinger
Teatar to Go: "Uspavanka za Uspavanka" + vođenje kroz izložbu

16 sati, Galerija Waldinger
UAOS: "±∞1/8" + vođenje kroz izložbu

 18 i 20 sati, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Lutkovno gledališče Ljubljana: „Patka, Smrt i tulipan"

Subota, 19. studenog
11 sati, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Títeres Etcétera, Španjolska: "Duh lutkarske prošlosti"

15 sati - Svečano zatvaranje Lutkokaza, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
UAOS: "Faust"

 18 sati, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Europska noć kazališta u Dječjem kazalištu

20 sati, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku: "Zeko, Zriko i Janje"

Srijeda, 30. studenog
17 sati, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Lutkovno gledališče Ljubljana: "Ti loviš"

 18 i 20 sati - Zatvaranje izložbe, Galerija Waldinger
Lutkovno gledališče Ljubljana: "Doktor Faust"