19.-23. RUJNA, SC
5. Ganz novi festival nudi kreativniju viziju stvarnosti
Peto izdanje Ganz novog festivala, međunarodnog festivala razvojnog kazališta, održat će se od 19. do 23. rujna u Studentskom centru, a postfestum, Ganz poslije Ganza slijedi 26. rujna
Objavljeno: 8.9.2015. 4:51:05
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
David Espinosa / Ganz novi festival

Festival će ove godine ugostiti 40-ak umjetnika iz osam zemalja koji će kroz 14 programa ganz novoj publici predstaviti suvremene tendencije u kazalištu i plesu te zaigranim instalacijama intervenirati u javni prostor.

"Rođen u vremenu kojeg mediji nazivaju kriznim, Ganz je pokušavao ustrajati u ideji da predstavlja nova imena i smjerove razvoja kazališne scene, da u projektima spaja mlade i etablirane autore različitih estetika i kultura, da olakšava razmjenu znanja i umrežava, i mislim da u tome, možda ne u onakvom opsegu kako je prvotno zamišljeno, ustvari i uspijeva. Ovogodišnji Ganzovi projekti nude drugačiju, kreativniju, viziju stvarnosti, odnosno perspektivu gledanja iste, a to je ono što nama danas, čini se, najviše treba", rekla je umjetnička voditeljica festivala Silvija Stipanov.

Na ovogodišnjem će festivalu uz nadolazeća europska kazališna i plesna imena sudjelovati renomirana hrvatska umjetnica s pariškom adresom Ivana Müller. Nakon sedam godina, Ivana se vraća na zagrebačku scenu s dvije predstave: "We Are Still Watching", s kojom je sudjelovala u programu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala te "Positions", predstavom koja je ujedno i dio aktualnog Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj.

U predstavi "We Are Still Watching" pokušavamo stvoriti jedan performativni kontekst u sklopu kojega su svi izvođači u jednakoj poziciji. Svi čitaju scenarij prvi put u svome životu i nitko ne zna kako će predstava završiti. Tokom predstave u prostoriji nije prisutan ni jedan predstavnik „autoriteta“. Gledatelji „izvode“ jedni za druge.  Predstava "Positions" formalno funkcionira gotovo kao igra pokera međutim kontinuirano postavlja pitanja o mehanizmima razmjene, vlasništva i vrijednosti", približila je predstave Müller.

Premijerno ćemo na Ganzu gledati predstave "TheCosmicDustPractice", mladog hrvatskog plesnog umjetnika Pavla Heidlera, te Genezu slovenske koreografkinje i plesačice Male Kline, također iz programa Rendez-vous festivala. "Geneza govori o stvaranju svijeta kroz naše sanjanje. Povratak je na način sanjanja koje smo poznavali kao djeca, a kojega se kao odrasli rijetko sjećamo", objašnjava umjetnica Mala Kline.

Uz potporu HIPP-a i ZPC-a te u suradnji s Ganzom premijerno stiže i Out ofSeason, autorski rad kanadske koreografkinje Ame Henderson i hrvatskog umjetnika Matije Ferlina, kojega je New York V Magazine proglasio jednim od vodećih mladih koreografa 2011. godine. "Možda će vas zanimati, kao nas, iskustvo provedenoga vremena, pažnje i pozornosti, povjerenja i posvećenosti onome što se rađa između nas. I kad kažemo „nas“, mislimo na sve nas", dodali su Henderson i Ferlin.

Iz Španjolske, dolaze nam kazališni umjetnik David Espinosa s najvećom/najmanjom predstavom na svijetu "My Great Work" koja na pozornici okuplja čak 300 glumaca, vojni orkestar, rock bend, životinje, auto i helikopter, te svestrana umjetnica Maria Jerez koja s novim solom-u-nastanku "What is Third" pokušava odgonetnuti enigmu susreta dvoje ljudi. Emocija, trenje, kritika, ljubav, drugost te granica govornoga jezika, ono je što tvori njezinu predstavu.

Tijekom festivala moći ćete uživati u instalaciji stoičke kupke za odrasle Terme francuskih umjetnika Annaloro / Defoorta / Fourneta / Goergera / Viala, još jednoj suradnji s Rendez-vous festivalom. "Imat ćete osjećaj kao da ste na najčudnijem mjestu ikada da dobijete informacije o stoičkoj filozofiji, a nakon nekog vremena u bazenu poželjet ćete da ste studirali filozofiju na takav način", najavljuju autori projekta.

Pomoću Ibsenove priče o sudbini Doktora Stockmanna i njegove obitelji, u brehtijanskoj formi dijalektičkoga kazališta, redatelj Zlatko Paković, s glumcima i glazbenikom na sceni oblikuje jedan sasvim originalan kazališni organizam estetike i etike otpora, predstavu "Ibsenov neprijatelj naroda kao Brechtov poučni komad".

Pisac i reditelj pametno je, vispreno i iznad svega osvežavajuće duhovito i teatarski potentno – mada krajnje svedenim sredstvima, gde i muzika ima znatnu ulogu – zaokružio svoju priču o nadilaženju građanskog pozorišta (kao onog koje tek prikazuje, ako ne i slavi postojeći poredak), i to prvo kroz kritičko ibzenovskopozorište, a onda i kroz brehtovski dijalektički teatar koji posve prelazi na drugu stranu duge, i sve to uglavnom umesno i vešto povezujući sa -ovdašnjom trenutnom situacijom’ kako političkom tako i socijalnom, napravivši živu i uzbudljivu predstavu koja vas tera da tražite još. (Teofil Pančić, Vreme).

U subotu, 26. rujna, u sklopu manifestacije "Bijela noć", 'besane noći' suvremene umjetnosti i završnog događanja Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj, te u suradnji s Goethe institutom predstavit ćemo njemačko-francuskog umjetnika Jana Vormanna koji će plastičnim kockicama popunjavati narušene i oštećene zidove te pukotine u Zagrebu. S radom "Dispatchwork",Jan je uljepšao 36 gradova diljem svijeta; od Ljubljane do Taipeia, od New Yorka do Pariza te od Venecije sve do Quita u Ekvadoru. Iste večeri, polaznici radionice luminoakustike, multimedijskog umjetnika Bojana Gagića i inženjera elektroakustike, glazbenika i producenta Miodraga Gladovića izvest će noćni performans u zagrebačkom Oktogonu, koristeći razne kreativne tehnike intervencije u prostoru. Performans je također dio manifestacije Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj.

Za svoj 5. rođendan, Ganz svojoj publici daruje tri zanimljiva edukativna programa, radionicu razvoja umjetničkih projekata autorice i redateljice Nataše Rajković, već spomenutu radionicu luminoakustike umjetničkog dvojca Gagić/ Gladović te niz prezentacija dobre prakse u sklopu programa produkcije umjetničkih projekata.

Za glazbeni dio programa zadužen je TheProjection Band, koji će improvizirati uz video projekciju, inače rad "Hidden Landscapes" umjetnika Ivana Mršića.

Festival je dio projekta apap-Performing Europe, koji se održava uz potporu Europske komisije – Kultura 2007-2013. Festival se realizira uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba te u suradnji s Rendez-vousom, festivalom Francuske u Hrvatskoj, Francuskim institutom, projektom TransARTE, programom TEATROSKOP, organizacijom AcciónCulturalEspañola, Goethe Institutom u Hrvatskoj, Hrvatskim institutom za pokret i ples i Zagrebačkim plesnim centrom.

Ulaz na festival je besplatan!

Više informacija o festivalu potražite ovdje.