"FALL FELL FALLEN", 9. RUJNA
Lonely Circus u ZKM-u spaja cirkus i eksperimentalnu glazbu
U srijedu, 9. rujna u okviru Festivala novog cirkusa i Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj u ZKM-u gostuje Lonely Circus s predstavom "Fall Fell Fallen"
Objavljeno: 7.9.2015. 2:43:02
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
Fall Fell Fallen / cirkus.hr

 „Fall Fell Fallen“ je dio eksperimentalnog projekta nazvanog elektro cirkus, izvedba koja balansira između koncerta i predstave, simbioza cirkuske umjetnosti i eksperimentalne glazbe. Ova je predstava nastavak istraživanja novoga žanra, suigre nekonvencionalnih auditivnih efekata i elemenata cirkuske umjetnosti, koje je Lonely Circus započeo četiri godine ranije na projektu "Le poids de la peau“ ("Težina kože"). Riječ je o glazbenoj umjetnosti padanja, integracija zvuka i pokreta s izmišljenim instrumentima i konstrukcijama koje se raspadaju u dijalogu o vremenu, humoru i ravnoteži.

U predstavi "Fall Fell Fallen" na sceni je neobičan duo koji se zajedno stavlja u opasnost i izmiče joj, uz zvukove zavrtanja matice, žica koje nježno miluje gudalo ili pak uz jasnu jeku grubo bacanih dasaka. Dvojica umjetnika, glazbenik i ekvilibrist, jedan drugoga osluškuju, kreću se pažljivo po prostoru-partituri između blokova neočekivanih „instrumenata“ – različitih mehanizama, vinilnih ploča, slacklinea, dasaka…

Osnivač Lonely Circusa, Sébastien Le Guen, akrobat je na slacklineu (tehnici balansiranja na čvrstoj rastezljivoj traci), ekvilibrist. Unutar svoje trupe, oosnovane 1999. godine, istražuje odnose kazališta i cirkusa. Sam za sebe kaže da je prije svega glumac fokusiran na tjelesnu ekspresiju, inspiriran glumcima iz nijemih filmova koji, smatra, mnogo dijele cirkuskim klaunovima te barataju širokim dijapazonom umijeća. Razgovor sa Sebastienom uoči predstave pročitajte ovdje. 

Jérôme Hoffman je glazbenik i kompozitor elektroničke i elektro-akustične glazbe, tvorac „glazbe za gledanje“ s različitim zvučnim objektima, promijenjenim instrumentima i snimkama. U okrilju Lonely Circusa već gotovo sedam godina sa Sébastienom razvija koncept elektrocirkusa između ravnoteže objekata i zvukovne neravnoteže kroz predstave „Le poids de la peau“ iz 2008., „Fall Fell Fallen“  2012. i „Dans les bois“(U šumi) iz 2013.

Više o predstavi pročitajte ovdje.