17. GOSTIČEVI DANI
"Kad god uđem u teatar, čujem njegov glas"
I ove godine HNK Zagreb, SNG Ljubljana i KUD Jože Gostič iz Homca prisjetili su se opernog velikana Jože Gostiča
Objavljeno: 22.3.2016. 2:20:59
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
17. Gostičevi dani / Gostičevi dnevi

Kad god uđem u teatar, čujem njegov glas“ rekao je stari „galerijaš“ (galerija je bio prostor na balkonu zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta na kojem su uglavnom stajali studenti, a nestao je nakon obnove kazališta 1969. godine) prilikom obilježavanja stote obljetnice rođenja čuvenog tenora Josipa Gostiča (5.3. 1900.-25.12.1963.) u Homcu. 

Josip Gostič pjevao je u Zagrebu, Ljubljani i Beču, ali je svakog Božića nastupao sa zborom u crkvi Marijinog rođenja u Homcu gdje je njegov otac svirao orgulje. Rođen u Loki, rano je s obitelji doselio u Homec, gdje se i danas nalazi kuća ispred koje je njegova bista. Pokopan je na mjesnom groblju, a do obilježavanja Gostičevih dana u kojima opernim izvedbama sudjeluju njegove matične operne kuće (HNK Zagreb i SNG Ljubljana) te KUD Jože Gostič iz Homca, došlo  je nakon obilaska Gostičevog groba u srpnju 1998. 

Osim misom i koncertom, stotu obljetnicu popratilo je izdavanje prigodne monografije i CD-a. Od tada, svake godine  u ožujku, nedjeljom oko datuma rođenja, okupe se poštovatelji ovog izuzetnog talenta na misi u Homcu i od 2002. na koncertu u Kulturnom domu „France Bernik“ u Domžalama. Tako je bilo i ove godine.

Krajem siječnja Verdijevom operom „Otello“ u Ljubljani, a krajem veljače „Jevgenijem Onjeginom“ Čajkovskog u Zagrebu, nacionalna su se kazališta prisjetila svojeg opernog velikana. Nakon mise u homečkoj crkvi 6. ožujka, priređen je koncert u Domžalama na kojem su nastupili iz Opere HNK Zagreb Tamara Franetović Felbinger, Nikša Radovanović i Siniša Hapač uz klaviristu Vjekoslava Babića, dok su iz Opere i baleta SNG Ljubljana došli Urška Breznik, Branko Robinšak i Marko Kobal uz klaviristicu Jelenu Boljubaš.


Josip Gostič i Regina Resnik: Ljubavni duet iz Borusa Godunova