OD LAUREATA DO UNIMA-e
Živahan početak 21. Vukovarskog lutkarskog proljeća
U ponedjeljak je u Vukovaru svečano otvoreno 21. vukovarsko lutkarsko proljeće uz dodjelu nagrada za životno djelo "Zvonko Festini" Petru Šurkaloviću, Lidiji Helajz i Antoniji Bogner Šaban
Objavljeno: 15.3.2016. 11:44:59
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
Antonija Bogner Šaban, Petar Šurkalović i Lidija Helajz / Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku

Uz nezaobilazne govorancije, 21. Vukovarsko lutkarsko proljeće, u organizaciji kazališne družine "Asser Savus" otvorila je predstava Kazališta Virovitica, "Gospodin Mrak i 3 bijela šeširića", Silvije Šesto u režiji Draška Zidara.

Nagrade za životno djelo od ove godine nose ime našeg velikog lutkara Zvonka Festinija. Još jedna novina činjenica je da su dodijeljene tri, umjesto uobičajene dvije nagrade. Uz Petra Šurkalovića, koji je dobio nagradu za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva i Lidiju Helajz, koja je dobila nagradu za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva, nagradu je i više nego zasluženo dobila jedna teoretičarka, teatrologinja Antonija Bogner Šaban.

Petar Šurkalović Cigo ostavio je nezaobilazan lutkarski trag u Mostaru, u kojemu se i počeo baviti lutkarstvom 1954. godine, da bi 1992. godine osnovao Lutkarsko kazalište Mostar.

Lidija Helajz osječka je lutkarica koja već 35 godina glumi u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku te je sudjelovala u brojnim uspjesima tog našeg vrlo živog i kvalitetnog kazališta. Također, ostavila je neizbrisiv trag odgajajući mlade Osječane kao dugogodišnja voditeljica Dramskog studija svog matičnog kazališta.


Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku: "Velika, velika zemlja Oz"


Drukčiji profesionalni put, onaj omotan sjenom i riječima, odabrala je dr. sc. Antonija Bogner Šaban, prva teatrologinja koja je povijesti hrvatskog lutkarstva pristupila sustavno i znanstveno, stvorivši važan opus koji se sastoji od monografija osječkog, splitskog i zagrebačkog kazališta te studija prvih umjetničkih koraka naših lutkarskih kazališta.

Nakon dodjele nagrada održan je program sjećanja na Zvonka Festinija, našeg velikog lutkarskog redatelja, zaljubljenika i motivatora.

Uz brojne predstave koje se održavaju i koje će se odigrati u gradovima i selima Vukovarsko-srijemske, u utorak je u Vukovaru održana Izborna skupština Hrvatskog centra UNIMA, na kojoj je za predsjednicu ponovo izabrana Jasminka Mesarić te su odabrani članovi Upravnog i Nadzornog odbora po nešto izmijenjenim pravilima.

U Upravnom odboru našli su se predstavnica UAOS i PIF-a, Livija Kroflin, ravnateljica ZKL-a, Ljiljana Štokalo, buduća ravnateljica GKL Rijeka, Magdalena Lupi Alvir, ravnateljica KL Zadar, Iris Pavić Tumba, ravnatelj KD Pinklec, Romano Bogdan, ravnatelj Kazališta Virovitica, Miran Hajoš i ravnatelj karlovačkog kazališta Zorin dom, Srećko Šestan i Himzo Nuhanović ispred Vukovarskog lutkarskog proljeća.

Na našu žalost, nije se našlo mjesta za ravnatelje ponajboljih lutkarskih kazališta s najpromišljenijim repertoarima, Mariju Tudor iz Gradskog kazališta lutaka SplitIvicu Lučića iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, koji su se morali zadovoljiti mjestima u Nadzornom odboru.

Vukovarsko lutkarsko proljeće traje do subote, 16. ožujka, a raspored programa koji se sastoji od čak 84 izvedbe, pogledajte ovdje