"ODRAZ SUVREMENOSTI HRVATSKOG KAZALIŠTA"
Izabrane predstave za 26. Marulićeve dane
Izbornik Festivala hrvatske drame „Marulićevi dani“, kazališni kritičar Igor Ružić, odabrao je deset predstava za izvođenje u službenoj festivalskoj konkurenciji
Objavljeno: 24.2.2016. 5:31:49
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
(Pret)posljednja panda ili statika / Zoran Kulušić Neral

U službenoj konkurenciji bit će izvedene sljedeće predstave:

Ivo Andrić, „Bife Titanik“, Eurokaz, Zagreb, režija: Branko Brezovec
Zlatko Burić, „Kabaret tamne zvijezde“, Teatar &TD, Zagreb, režija: Zlatko Burić
Elvis Bošnjak, „Kašeta brokava“, Hrvatsko narodno kazalište Split, režija: Nenni Delmestre
Od terora. Od borbe. Od boli. RASPLITANJE.“, Četveroruka/Plesni centar Puls, Zagreb, režija: Martina Petković Liker
Dino Pešut, „(Pret)posljednja panda ili statika“, Zagrebačko kazalište mladih,  Zagreb, režija: Saša Božić
Matija Ferlin, „Mi smo kraljevi a ne ljudi“, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, režija: Matija Ferlin
Kompleks Ristić“, HNK Zajc Rijeka/SMG Ljubljana/Bitef teatar Beograd/MOT Skoplje, režija: Oliver Frljić
Tanja Miletić-Oruičević, „Sveto S“, Bosansko narodno pozorište Zenica, režija: Tanja Miletić-Oručević
Ante Kovačić/Dario Harjaček, U registraturi“, Dramsko kazalište Gavella, Zagreb, režija: Dario Harjaček
Vladan Desnica, „Igre proljeća i smrti“, Teatro VeRRdi, Zadar, režija: Juraj Aras

Festival će zatvoriti predstava "Leda" Miroslava Krleže u produkciji kazališta Činoherní klub iz Praga koja će biti izvedena van konkurencije.


"Kompleks Ristić"

U nastavku donosimo objašnjenje izbora:

Pri odabiru predstava izbornik se vodio nastojanjem da svojim autorskim izborom pokaže mrežu odnosa i različitosti koje predstavljaju odraz suvremenosti hrvatskog kazališta, kako institucionalnog tako i, očekivano, izvaninstitucionalnog, koje pored svoje baštine i nesumnjivo kvalitetnog dramskog pisma novijeg ili starijeg datuma, traži način da ne bude „sluškinja“ književnosti, nego samosvojna i samosvjesna umjetnost ne samo riječi i, ponekad, ne samo scene. Time hrvatsko kazalište, bez obzira je li u granicama Hrvatske ili izvan nje, stječe pravo na svoju samostalnost, izvrsnost izvan kategorija kvalitetne ili manje kvalitetne drame, jer je odavno naučilo da jezik kazališta i kazališne izvedbe ima sintagme „neprevedive u riječi“ i da značenja stvara „sobom samim“. „Emancipacija hrvatskog kazališta koja se tako događa svemu unatoč, baš kao i želja, a ponekad i hrabrost da se upravo takve predstave prijave za Marulićeve dane, festival koji nije i ne bi trebao biti samo festival hrvatske drame, daje višestruku nadu da kazalište u Hrvatskoj nije u takvoj krizi kakvu svi volimo prizivati.“ – rekao je o svom izboru predstava izbornik Igor Ružić. 


"U registraturi"

 

Na Javni poziv za prijavu predstava na 26. Festival hrvatske drame „Marulićevi dani“, pristigle su 52 prijave iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine. Njih sedam proglašeno je nevažećima jer pet organizacija prijavitelja nije u Očevidniku kazališta, jedna prijavljena predstava datumom premijere prelazi zadani rok, a jedna je prijava pristigla s nepotpunom dokumentacijom. Izbornik Festivala, kazališni kritičar Igor Ružić, iskoristivši mogućnost koju mu otvara Pravilnik „Marulićevih dana“, u širem je odabiru pogledao 33 predstave u kazalištima te ostale predstave na dostavljenim snimkama. Uz prijavljene, izbornik je pogledao i nekoliko predstava hrvatskih autora ili predstava prema hrvatskim tekstovima od kojih su neke ušle u službenu konkurenciju, uz suglasnost Vijeća Festivala hrvatske drame.


"(Pret)posljednja panda ili statika"