KUPUJEM!
Riječki HNK zavodi nove gledatelje opako uvjerljivim adutima
HNK Ivana pl. Zajca objavio je na svojoj stranici 10 uvjerljivih razloga kojima pokušava privući nove (mlade) pretplatnike
Objavljeno: 9.1.2015 11:34:09 AM
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
HNK Ivana pl. Zajca / hnk-zajc.hr

HNK Ivana pl. Zajca u sezoni 2015./2016. povećava broj pretplatničkih ciklusa, usmjeravajući se mladim gledateljima, publici koju je najteže pridobiti u kazalište. Čini to i jako zgodnom međunarodnom pretplatom...

- U novoj sezoni osmislili smo čak 26 pretplatničkih ciklusa, 12 već tradicionalnih +7 novih ciklusa, a usto još i 7 ciklusa za mlade. Od novih pretplata izdvajamo Ville Matvejeff dirigira, Budi prvi i The best of…; a tu je i pretplata Piranski zaljev kojom vas pozivamo da u Ljubljani pogledate predstave u slavnom Slovenskom mladinskom gledališču.

...među strogo usmjerenim pretplatama našla su dva nama jako zgodna "isključiva paketa" klasičan i avangardan...

- Dosta vam je tog modernizma, avangarde i eksperimenata – pretplatite se na ciklus: Hoću klasično kazalište!

- Dosta vam je tradicionalnog i arhaičnog kazališta – pretplatite se na ciklus: Neću klasično kazalište! Htjeli ili ne htjeli klasično kazalište – ne propustite (ponovno) pogledati Don Giovannija kakav je moguć samo u Rijeci.

...sa svim paketima dolazi jedna gratis predstava...

- Povodom proslave 130. obljetnice otvorenja zgrade riječkog HNK (1885 – 2015), u svakom pretplatničkom ciklusu, vaše kazalište poklanja vam jednu predstavu ili koncert.

...međunarodne zvijezde među kojima će Mira Furlan podići najviše medijske prašine, no nije jedina...

- Nakon Dunje Vejzović u prvoj, u drugoj sezoni čekaju vas dva posebna gosta sezone: Mira Furlan vraća se nakon 25 godina na scenu nekog HNK i to u predstavi kultnog dramskog teksta Tko se boji Virginije Woolf? Edwarda Albeeja. Leo Mujić koreografira San ivanjske noći prema motivima Shakespeareove romantične komedije, a potom u riječkom kazalištu gostuje Balet zagrebačkog HNK s njegovom hit-predstavom Ana Karenjina.

- Veni, vidi, vici – nakon nezaboravnog gala koncerta kojim je u prošloj sezoni napokon debitirala u kazalištu u rodnome gradu, Diana Haller vraća se u Rijeku kao Julije Cezar u Händelovom baroknom opernom remek-djelu. Uz Dianu, kvartet novog opernog spektakla čine: Matvejeff, Frljić i Blažević.

...kako bi se što više približilo mladosti, HNK Ivana pl. Zajca nudi ove sezone i čisti sex...

- ako vam je već pun kufer Frljića&Blaževića – napokon dođite u HNK barem na SEX, baletnu premijeru novog ravnatelja baleta Balásza Baranyaija.

...ne bježeći od lakših, raspjevanih i religijskih tema (među kojima nas posebno privlači mjuzikl o Sanremu)...

- Mislili ste da u novom riječkom HNK nema mjesta za komediju i mjuzikl? E pa prevarili ste se: sezonu otvaramo praizvedbom čakavskog mjuzikla Sušak, Sušak, a proljeće vam donosi premijeru mjuzikla o Sanremu – "Dipinto di blu". Mislili ste da u novom riječkom HNK zaziremo od religijskih tema. Niste valjda tome povjerovali? U novoj sezoni izvodimo Bachov veličanstveni Magnificat i dramatičnu Muku po Ivanu.

...i čistih klasika...

- Kanadski pilot nakon gotovo deset godina ponovo slijeće u riječko kazalište! Lary Zappia režira jednu od najomiljenijih opera svih vremena, Verdijeva Rigoletta.

... te na kraju garantira sigurnu zabavu u krugu prijatelja umjetnosti...

- Dolazite u riječki HNK, povedite prijatelje, ne bojte se neprijatelja, provjerite zašto je upravo kazalište nezaobilazna tema u vašem gradu – kulturni, društveni i medijski hotspot. Budite dio nove publike riječkog kazališta!

Dodamo li tome premijerne naslove ansambla Hrvatske drame: Krležinu "Hrvatsku rapsodiju" u režiji Sebastijana Horvata, Albeejevu dramu "Tko se boji Virginije Woolf" u režiji Nade Kokotović, Bernhardovu dramu "Pred mirovinom" u režiji pobjednice Natječaja za mlade dramske autore Morane Novosel i "Kompleks Ristić", autorski projekt Olivera Frljića u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca, Slovenskog mladinskog gledališšća, festivala Bitef i festivala MOT te pojačanje ansambla odličnim Deanom Krivačićem, na papiru se čini kao da igraju s jakim adutima u rukama. 

Samo se nadamo da nova publika neće ulaziti u kazalište kroz zastrašujuće špalire podivljalih mrzitelja umjetnosti (i koječeega još) koji su prošlih mjeseci dočekivali i ispraćali posjetitelje riječkog HNK-a.

Najnovije:
RIJEKA, 3. DO 11. STUDENOGA
Kritikazov vodič kroz 28. reviju lutkarskih kazališta
Od petka 3. 11. do subote 11. 11. u Rijeci će se održati 28. revija lutkarskih kazališta, a Kritikaz vam, kako je i red, donosi sve ili barem poneke tajne ovog divnog lutkarskog okupljanja
VRIJEME JE ZA PROMJENE
Dok Poco Loco pomiče brda, moj mališa sa školom ide u zastarjeli ZKL na ofucanu „Ježevu kućicu“
Dok pokolokice svoje vrijeme izvan scene provode organizirajući okrugle stolove i stručnjake, a na sceni razbijaju tabue, boreći se za svaku izvedbu i prodanu kartu, ZKL-ovci na finoj i sigurnoj plaći strše iznad paravana i ne pjevaju jer je to „politika kazališta“, a razredi učenika, ničim izazvani, stižu im u rijekama. U tom nerazmjeru kvalitete i kvantitete, grad preobilno financira ZKL, dok Poco Locu i ostalim nezavisnima baca zrnca. A profesori bez puno razmišljanja igraju na sigurno, da se ne bi zamjerili... roditeljima. A što s djecom?
ZA SVE IZMEĐU 11 I 14 GODINA
Uključite se u prvo regionalno istraživanje mlade kazališne publike
Ako ste stari između 11 i 14 godina, sudjelujte u prvom regionalnom istraživanju mlade kazališne publike u organizaciji platforme Od malih nog(u)
ČAKOVEC, 2. DO 6. LISTOPADA
Veliki Kritikazov vodič kroz 26. susret HC ASSITEJ
Od ponedjeljka 2. listopada do petka 6. listopada u Čakovcu će se održati 26. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ, a prije no što spakirate pinklece i krenete put Čakovca, pažljivo proučite najbolji vodič kroz predstave