OD 18. STUDENOG
13.11.2015. 3:25:25h
Propast tvornice Kamensko u &TD-u
Predstava "Projekt višegodišnjeg nasada jabuka" premijerno će biti izvedena 18. studenog u Velikoj dvorani Teatra &TD s početkom u 20 sati
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
Projekt višegodišnjeg nasada jabuka / Damir Žižić

Privremeni kolektiv radnika u kulturi (PKRK) radi "Projekt višegodišnjeg nasada jabuka". Polazišna točka je propast tekstilne tvornice Kamensko, a predstava tematski obuhvaća i pitanje (kulturnog) rada i radništva. Na taj način kritički se sagledava tranzicija, naglašavajući upravo aspekt destruktivnih procesa deindustrijalizacije i prisilne neoliberalizacije društva.

Temi se pristupa na dvije razine: rekonstrukcijom strategije kojom je tvornica planski i etapno uništena i rekonstrukcijom procesa tekstilne proizvodnje dokinutog gašenjem tvornice. Točka u kojoj se preklapaju te dvostruke rekonstrukcije politički je trenutak u kojem se normativni fizički rad tvorničkih radnica transformira u javnu samoorganiziranu političku borbu.

Dramaturgiju predstave "Projekt višegodišnjeg nasada jabuka" potpisuju Nina Gojić i Bojan Mucko, a izvođači su Csilla Barath Bastaić, Mia Biondić, Ivana Krizmanić, Romina Vitasović Lučić i Silvio Vovk.  Oblikovatelj svjetla je Luka Matić, a scenskog pokreta Roberta Milevoj. Kostimografkinja predstave je Morana Cerovec, a oblikovatelj zvuka i dizajner vizualnog identiteta Roko Crnić.

Projekt je nastao u koprodukcijskoj suradnji KUFER-a i Teatra &TD, a uz potporu Ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH. Umjetničko istraživanje koje je prethodilo produkciji podržali su Teatar &TD u sklopu programa LAB&TD te Zaklada Kultura nova čija je potpora PKRK kolektivu omogućila polaženje tečaja šivanja kod radnica zaposlenih u udruzi Kamensko te izravan kontakt s nekima od glavnih sudionica borbe za tvornicu Kamensko. Iako je istraživački proces materijale crpio iz dokumenata, u izvedbi se događa fikcionalizacija prikupljenog materijala iz osobnih perspektiva, te se preispituju potencijali usporedbe industrijske i umjetničke proizvodnje te samoorganizacijske prakse kolektiva radnika u kulturi.

ImpressumUvjeti korištenjaSuradnja sa portalomOglašavanje/Predstavljanje ponude
AUTORSKA PRAVA!

Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te s bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora navedenog uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali s izvorom Kritikaz.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem, odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se s uvjetima korištenja portala.

PRAVNA NAPOMENA!

Portal kritikaz.com koristite na vlastitu odgovornost.

© Domagoj Skledar & Igor Tretinjak, 2015 ~ 2020, All rights reserved