"HELVEROVA NOĆ", POŽEGA
28.10.2015. 11:37:57h
Mlade glumačke snage o žrtvama ideološke mržnje
U petak, 30. listopada u Gradskom kazalištu Požega mladi glumci Vanja Jovanović i Marijana Matoković premijerno će izvesti predstavu "Helverova noć", autora Ingmara Villquista, pod mentorskom palicom Jasmina Novljakovića
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
Helverova noć / Dario Hak, Gradsko kazalište Požega

U mračnoj, klaustrofobičnoj sobici dvije osobe vode bitku sa životom i preživljavanjem. Dok Karla u brizi oko bolesnog Helvera vidi cijenu za oprost zbog životnih neuspjeha, djetinjasti junak brine neke druge brige, fasciniran grupnim fanatizmom, nasiljem i okrutnošću. No uskoro sve pada u vodu te oboje postaju žrtve ideološke mržnje.

Helverova noć“, Ingmara Villquista smatra se jednom od najuspješnijih poljskih suvremenih drama. Iako su na sceni tek Karla i Helver, iza njih se nalazi moćna gomila likova koji, iako ih ne vidimo, vrlo intenzivno sudjeluju u drami. Komad se, tako, razdvaja na dvije radnje - vanjska, koje naizgled nema, smješta dramu u vremenu i „povijesnom“ kontekstu te je pokretač druge radnje koja se događa na sceni u Karlinom stanu.

Tekst je preveo Jasmin Novljaković, a igraju studenti pete godine glume i lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, Marijana Matoković i Vanja Jovanović, kojemu je ovo ujedno diplomski rad iz glume. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Zdenka Lacina.

ImpressumUvjeti korištenjaSuradnja sa portalomOglašavanje/Predstavljanje ponude
AUTORSKA PRAVA!

Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te s bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora navedenog uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali s izvorom Kritikaz.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem, odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se s uvjetima korištenja portala.

PRAVNA NAPOMENA!

Portal kritikaz.com koristite na vlastitu odgovornost.

© Domagoj Skledar & Igor Tretinjak, 2015 ~ 2020, All rights reserved