15 GODINA LUTKARSTVA NA AUK-u
16.6.2019. 6:56:57h
Na krilima velikih uspjeha do prvog studija lutkarske režije
U petak, 14. lipnja na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku održana je press konferencija na kojoj su predstavljeni veliki lutkarski uspjesi profesora i bivših studenata AUK te novi studijski programi lutkarke animacije i lutkarske režije koji kreću u jesen
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"Pleši mi, dušo, sevdah" / AUK

„Studij lutkarstva pokrenut je na osječkoj akademiji u sklopu studija glume i lutkarstva prije 15 godina te je sad pravi trenutak za kratki rezime dosadašnjih uspjeha s pogledom na (blisku) budućnost“, istaknula je voditeljica lutkarstva izv. prof. dr. sc. Livija Kroflin na početku pressice, dodavši kako je baš ove godine svojevrsna kulminacija dobivenih nagrada našim osječkim studentima, posebice studentici prve generacije lutkara, danas docentici na AUK, Tamari Kučinović.

Predstave u njenoj režiji ove su godine osvojile preko dvadeset nagrada, od Malog Marulića preko festivala Zlatna iskra u Kragujevcu i LUT FEST u Sarajevu do nedavno završenog SLUK-a na kojemu su se njene dvije predstave okitile s čak 11 nagrada, među kojima i one za najbolju režiju.

Možda je i važniji podatak od samih nagrada činjenica koju je istaknuo umjetnički suradnik Nenad Pavlović. „Na ovogodišnjem SLUK-u sudjelovalo je čak 27 naših bivših studenata koji su sudjelovali u svim predstavama osim jedne. Pridružimo li im studente koji su dva dana po Osijeku najavljivali festival, možemo zaključiti da je osječki studij postao važan i nezaobilazan motor SLUK-a, ali i hrvatskog lutkarstva. Uostalom, bacimo li pogled na ansamble gradskih lutkarskih kazališta, u svima ćemo pronaći nekoliko osječkih studenata koji igraju uglavnom zapažene uloge“.

Dodamo li tome naše „internacionalce“ Aju Kobe i Nikolu Kerkeza koji osvajaju nagrade u Sloveniji, odnosno Srbiji te nagrađivanog osječkog Talijana Giulija Settima koji trenutno vrši dužnost ravnatelja Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, možemo zaključiti kako se kvalitetan lutkarski rukopis osječkog studija uspješno širi i preko naših granica.

„No ne samo to. Naši studenti pokreću umjetničke organizacije i kazališne družine i tim nimalo lakim putem bitno osvježuju sliku hrvatskog lutkarstva. Odličan primjer je Umjetnička organizacija GLLUGL koja osvaja nagrade na međunarodnim festivalima“, dodao je izv. prof. ArtD. Hrvoje Seršić.

Nakon osvrta na prvih 15 godina studija, uslijedio je pogled u budućnost i nove studijske programe koji kreću s novom studijskom godinom.

„Sljedeće godine osamostaljuje se stari-novi studij animacije na diplomskoj razini, a pridružit će mu se sasvim novi i prvi u ovom dijelu Europe, studij lutkarske režije“, istaknula je izv. prof. ArtD. Maja Lučić Vuković, dodavši kako će se studenti u kreativnom procesu spajati sa studentima lutkarske režije, o kojoj je nešto više rekla doc. art. Tamara Kučinović.

„Program je oblikovan po uzoru na ruski studij. Otvoren je, odnosno nije samo za naše studente, već za sve studente srodnih fakulteta“, rekla je Kučinović, dodavši kako će uz profesore s Akademije, na studiju predavati gostujući profesori iz cijeloga svijeta.

ImpressumUvjeti korištenjaSuradnja sa portalomOglašavanje/Predstavljanje ponude
AUTORSKA PRAVA!

Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te s bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora navedenog uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali s izvorom Kritikaz.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem, odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se s uvjetima korištenja portala.

PRAVNA NAPOMENA!

Portal kritikaz.com koristite na vlastitu odgovornost.

© Domagoj Skledar & Igor Tretinjak, 2015 ~ 2020, All rights reserved