16. FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA, 15.-29. RUJNA
Tri probrana komada
16. festival svjetskog kazališta održat će se od 15. do 29. rujna u HNK-u te će publici predstaviti tri predstave: 'Pet lakih komada' redatelja Mila Raua, 'Macbettu' redatelja Alessandra Serre i 'Richard III.' redatelja Thomasa Ostermeirea
Objavljeno: 9.2.2018 7:58:37 AM
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"Pet lakih komada" / HNK Zagreb

Prva predstava 16. FSK-a, u programu 15. i 16. rujna, bit će „Pet lakih komada“ (Five Easy Pieces), u kojoj redatelj Milo Rau na pozornicu postavlja priču o životu belgijskog ubojice djece Marca Dutrouxa. Riječ je o jednom od najznačajnijih europskih redatelja u zadnjem desetljeću čiju meteorsku karijeru karakterizira to što je on najznačajniji predstavnik dokumentarnog teatra. Sve su njegove predstave bazirane na stvarnim povijesnim, aktualnim, životnim pričama koje onda stavlja u kazališni kontekst. Dakle, nije riječ o suhom dokumentarizmu koji samo taksativno pregledava vrijeme, nego ih u jednom fikcionalnom laboratoriju pretvara u veliko i značajno kazalište.

„Pet lakih komada“ predstava je koja je postala zaštitni znak Mila Raua, a njegova je posebnost to što uključuje djecu i tinejdžere u dobi od osam do 13 godina koji utjelovljuju sve uloge u priči o najvećem belgijskom zločincu, koja će hrvatskoj publici pokazati koje su sve mogućnosti današnjeg kazališta, do koje su granice mladi izvođači superiorni glumci u umjetničkom, izvedbenom i emotivnom smislu.

Predstava „Macbettu“ je na programu je 21. rujna. Shakespeareov „Macbeth“ na sardinijskome dijalektu u režiji Alessandra Serre i produkciji Sardegna Teatra, postavljen je u maniri elizabetanskog kazališta tako da glumačku postavu čine samo muškarci. Predstavu je Talijanska udruga kritičara proglasila najboljom talijanskom predstavom 2017. Serra je ideju za projekt pronašao u regiji Barbariga na Sardiniji fotografirajući karneval, gdje je pronašao brojne analogije između Shakespearova remek-djela i sardinijskih karnevalskih maski.

Posljednja predstava ovogodišnjeg Festivala je „Richard III.“ Predstava je u programu 28. i 29. rujna, a riječ je o novom viđenju jednog od najranijih Shakespearovih djela u kojemu se redatelj ne ograničava samo na demonizaciju psihotičnog masovnog ubojice, već nudi portret moćne društvene elite rastrgane unutarnjim nemirima, iz kojih se pojavljuje izopačeni diktator. Ta se predstava na jedan način poigrava sa svim značenjskim silnicama koje izlaze iz klasičnog pristupa Shakespeareu, ali novi prevoditelj i adaptator je slavni Marius von Mayenburg, dramski autor, prevoditelj i redatelj, a kruna svega je odlična uloga Rikarda III. Larsa Eidingera, kojega se danas u kazališnim krugovima smatra za vjerojatno najsnažnijeg europskog glumca.

U tri različite predstave tako ćemo imati prilike vidjeti reprezentativnog predstavnika dokumentarnog fikcijskog teatra, fantastični ritualni teatar na tragu talijanske fikcije od Fellinija do Viscontija te izazovno čitanje „Rikarda III.“.