VODIČ KROZ PIF, VOL.1
Bajke, rituali, hororci i pokoji žohar
Prvi dio 49. PIF-a nudi prstohvat bajki za malene te dašak egzotike, rituala i horora za one nešto veće
Objavljeno: 9.11.2016 4:46:28 AM
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
"Nakaze" / pif.hr

TKO KONJIMA PLETE GRIVU, Regionalno kazalište lutaka ALAKAY, Republika Kazahstan
13.9.2016. Kulturni centar Travnu 20 sati
15.9.2016. Gradsko kazalište Trešnja u 18 sati

Regionalno kazalište lutaka „Alakay“ iz grada Aktobe u Kazahstanu dovodi uzbudljivu i neobičnu predstavu što na pomalo ritualan način govori o mladiću koji savladavši poteškoće postaje snažan i mudar. Iako je Kazahstan danas suvremena industrijska država, nekada su kroz ta područja tutnjala ratnička i nomadska plemena. Konj je bio simbol, maskota i  prijatelj – upravo će nam  to ozračje nastojati približiti glumci i glazbenici hvaljenog i nagrađivanog kazališta „Alakay“. Predstavu „Tko konjima plete grivu“ izvode uz glazbenu pratnju na tradicionalnim kazačkim glazbalima. Redatelj je Jevgenij Viktorovič Permjakov, a scenografiju, kostime i lutke osmislila je Asia Tajibaevna Kurmanalina. Predstava je namijenjena za one od 6 godina i više, a traje školski sat (45 minuta).

U ZEMLJI PRSTNIH LUTAKA, Lutkarsko kazalište ZAPIK i Dom za djecu i umjetnost, Republika Slovenija
14.rujna 2016.,11.00 i 13.00, KCT Scena Travno

Glazbenik i kreator lutaka Igor Cvetko i redateljica i dramaturginja Jelena Sitar jako su zaljubljeni u lutke pa je tako 1997. u Ljubljani nastalo Kazalište lutaka ZAPIK u kojem se predstave druže s gledateljima - što su mlađi i manji, tim bolje. Predstava „U zemlji prstnih lutaka“ sastavljena je od malih likova nataknutih na prste – nitko ih se ne boji, pa čak niti oni od tri godine. Ali kada su lutke tako male, trebaju pomoć i zato djeca pomažu maloj guski Lizi da dođe kući, pri čemu prolaze kroz svijet priča u  kojem su „Crvenkapica“, „Jež i lisica“ i još po neka.

SEDAM KOZLIĆA, Kazalište Los Claveles, Kraljevina Španjolska
14.rujna 2016., Kazalište 21,Sisak, 11.00
15.rujna 2016., Dječje kazalište Dubrava, 13.00

Sedam  kozlića pojelo je  karanfile, a onda  je njih  pojeo vuk... Nije, naravno! Kazalište „Los claveles“ (karanfili) iz španjolskog grada Murcia izvodi predstavu „Sedam kozlića“, poznatu priču o lukavom vuku i neposlušnim kozlićima koji su mu usprkos maminom upozorenju, otvorili vrata. Vuk  je pojeo sve osim najmanjega, koji se pokazao neustrašiv i mudar - kakvi bi trebali biti svi mi, ako nas već netko pokušava prevariti. Predstavu je režirao  Aniceto Roca, koji zajedno s Pacom Garcia animira drvene lutke i koji je zajedno s njom godine 1982. u kazališnu skupinu „Bicikl“ unio lutkarske izvedbe.

USMENA PREDAJA I EKOLOGIJA, Kazalište lutaka La Cucaracha, Sjedinjene Meksičke Države
14.rujna 2016., Dječje kazalište Dubrava, 13.00

Svaki narod ima svoje priče, bajke i legende koje usmenim putem prenosi naraštajima pa vremenom postaju zajedničko dobro. Kazalište lutaka „La cucaracha“  (žohar ili bubašvaba) iz meksičkog grada  Guadalajara godine 1994. utemeljio je  Ignacio Larios kako bi djeci i odraslima prenosio drevne i poučne priče. U ovoj predstavi imamo u kratkim i dinamičnim pričama životinjske parove: „Mrav i kornjača“, „Žaba i sup“, „Zec i kojot“ i „Ples jelena“, a na završetku ekološku priču o očuvanju mora. Za one kojima se „nametnula“ poznata melodija dječje pjesmice o žoharu, evo prve kitice:
„La cucaracha, la cucaracha/ ya no puede caminar/porque no tiene/porque le falta/ las dos patitas de atras.“

SUTRA JE BILA ZABAVA, Kazalište lutaka Ljubljana, Republika Slovenija
14.rujna 2016., Zagrebačko kazalište lutaka, 18.00

Svima je u šumi dojadila zima: bilo je hladno, nije bilo hrane, nikome nije bilo ni do čega. Zato je vjeverica svojim prijateljima - mravu, sovi, ježu i slonu – objavila da odlazi po proljeće. Kako se čuda događaju, pa nakon zime dolazi proljeće, tako je i vjeverica čarolijom dovela proljeće. Prema slikovnici „Sutra je bila zabava“ nizozemskog književnika za djecu  Toona Tellegena, predstavu je  na pozornicu Kazališta lutaka Ljubljana postavila Martina Maurič Lazar s lutkama kreatorice Barbare Stupice. Da bi se dočekalo proljeće, valja imati barem tri godine i 45 minuta strpljenja.

SNJEGULJICA, Mini Teatar, Republika Slovenija
15.rujna 2016, Zagrebačko kazalište lutaka, 11.00

Teoretičari bajki tvrde da su one prenesene situacije sa skrivenim značenjima, pa je tako češki redatelj Marek Bečka poznatu priču o Snjeguljici, sedam patuljaka, zloj maćehi-vještici i čarobnom ogledalu, za potrebe ljubljanskog Mini teatra, pretvorio u ekološku priču. Sve je tu i sve je malo pomaknuto, pa će tako i oni od 4 godine i oni znatno stariji , moći prepoznati neku svoju priču. Za to su se dodatno pobrinuli dramaturginja Zala Dobovšek i oblikovatelj lutaka Robert Smolik.

NAKAZE, Kazalište lutaka Maribor, Republika Slovenija
15.rujna 2016.,KCT Scena Travno, 21.00

Ako ste patuljastog rasta, ako nemate ni ruke ni noge, ako ste žena s bradom ili pripadate paru sijamskih blizanaca - smiju vam se iza leđa, nazivaju vas nakazom, šalju vas u cirkus... Predstava „Nakaze“ Kazališta lutaka Maribor u režiji Bojana Labovića i dramatizaciji Roka Viličnika temelji se na motivima  istoimenog filmskog horora Toda Browinga i prati život u  cirkusu, gdje zajedno žive oni „normalni“ i oni „čudni“. Zloća, okrutnost i osveta kroz susret ljudi i lutaka (oblikovanje Tereza Venclova) namijenjena je onima  starijim od 15 godina, dobrih živaca i smanjene osjetljivosti.

Cjeloviti program PIF-a pogledajte ovdje.