PASOLINIJEV "PYLADE" U BULJANOVOJ REŽIJI
11.7.2016. 4:02:26h
Kultna La MaMa u Dubrovniku i Rijeci
Kultno kazalište iz New Yorka, La MaMa E.T.C. s predstavom 'Pylade', Piera Paola Pasolinija u režiji Ivice Buljana, u utorak 12. srpnja u sklopu 'Scene Karantena' gostuje u Dubrovniku, a u četvrtak 14. srpnja na Riječkim ljetnim noćima
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"Pylade" / www.hnk-zajc.hr

Predstava "Pylade" u Dubrovnik stiže u sklopu programa 'Scena Karantena' Art radionice Lazareti, a na rasporedu je u 21,30 sat. Nakon Dubrovnika, u četvrtak gostuje na festivalu Riječke ljetne noći, a bit će izvedena u 21,30 sati u Torpedu. Izvode je članovi trupe The Great Jones Repertory Company sastavljene od izvođača podrijetlom iz Koreje, Japana, Kine, afričkih zemalja, SAD-a i dr, a koju su osnovali Ellen Stewart, osnivačica kazališta La MaMa, redatelj Andrei Serban i skladateljica Elizabeth Swados. Igraju Maura Donohue, Eugene the Poogene, Cary Gant, John Gutierrez, Valois Mickens, Tunde Sho, Chris Wild, Mia Yoo, Perry Yung te poseban gost iz Slovenije Marko Mandić, prvak ljubljanske Drame Slovenskog narodnog gledališča, u naslovnoj ulozi.

PasolinijevPylade“, suvremena reinterpretacija odnosa Pilada i Oresta iz grčke mitologije i „Orestije“, poetična je i tragična meditacija o demokraciji, konzumerizmu i borbi za stvarne društvene promjene. Ritam i emocija Pasolinijeva teksta, u engleskom prijevodu Adama Paolozze i Coleen McPherson, pojačani su glazbom i pokretom ugrađenima u ovu predstavu Ivice Buljana i The Great Jones Repertory Company, tvoreći tako totalni teatar pokreta, tekst, spektakla i glazbe.

Pylade“ se izravno nastavlja na događaje iz Eshilove „Orestije“, opisuje prijelaz iz mitskog vremena i krvnih osveta u doba suvremene demokracije. Božica Atena osnovala je prvi sud slobodnih građana koji oslobađaju Oresta krivnje za ubojstvo majke i tako se iz tmine legendi i mitova oblikovala suvremena civilizacija. Pasolinijevi su likovi svojim različitim vrijednostima kontrapunkt jedni drugima propitujući odnos između intelektualaca i ostalih.

Predstava je u New Yorku premijerno izvedena početkom prosinca 2015. godine, kao prva premijera The Great Jones Repertory Company nakon smrti Ellen Stewart i istodobno kao prvo izvođenje nekog Pasolinijeva teksta na engleskom jeziku. Odmah po premijernoj izvedbi, predstava je zabilježila izvrsne kritike u kojima američki kazališni kritičari nisu štedjeli superlativa i najviših ocjena.

Tako je Randy Gener na CultureOneWorld.org napisao: „Najbolja predstava njujorške sezone. Ajme vama ako ju niste vidjeli. Pogledati ju jednom čak nije pravi izbor. Morate joj se vratiti ponovno...“, dok Aurin Squire (New York Theatre Review) bilježi: „U „Pyladu“ eklektična je i ekplozivna istina koja nosi dušu i večer. Ovaj komad ambiciozan je i atletski rad nove produkcije u La Mami.“  Zachary Stewart (TheaterMania) piše: „Pylade“ je tragedija o oholosti liberalne elite i nihilizmu obespravljenih – tragedija našeg svijeta trenutno živi u ljudima širom svijeta dok se sve više njih okreće ekstremističkim ideologijama... osjećamo puni teret ove priče cikličnih kataklizmi konfrontacije“, a Rachel Kerry (New York Theatre review): "Marko Mandić jedan je od najhrabrijih glumaca u gradu. Istina, on je Slovenac, ali davao se do kraja u svakom prizoru, svakoj gesti, svakoj origiji, svakoj bitci bez straha ili zabrinutosti. Možda bi nam dobro došlo još slovenske hrabrosti na pozornicama u ovom gradu. The Great Jones Repertory Company sastoji se od fascinantnog i čudesnog ansambla talentiranih umjetnika. Redatelj Ivica Buljan kao majstor ceremonije oblikuje kaos tako da vrhuncima radnji doseže visine ludila.“

Na izvedbu predstave u okviru Riječkih ljetnih noći u Torpedu može se stići i posebnom linijom Autotroleja, odnosno autobusom koji kreće sa stanice kod HNK Ivana pl. Zajca u 21 sat.

ImpressumUvjeti korištenjaSuradnja sa portalomOglašavanje/Predstavljanje ponude
AUTORSKA PRAVA!

Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te s bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora navedenog uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali s izvorom Kritikaz.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem, odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se s uvjetima korištenja portala.

PRAVNA NAPOMENA!

Portal kritikaz.com koristite na vlastitu odgovornost.

© Domagoj Skledar & Igor Tretinjak, 2015 ~ 2020, All rights reserved