DUBROVNIK, 21. DO 7. SRPNJA
Sve samo ne prvi ženski Hamlet u Hrvatskoj
Od 21. lipnja do 7. srpnja na dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac pogledajte 'Hamleta' na izvornom engleskom jeziku u izvedbi Midsummer Scene Festivala u kojoj će slavnog naslovnog junaka zaigrati engleska glumica Helen Millar
Objavljeno: 8.6.2016. 20:54:57
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
"Hamlet" / Andy Barker

Iako su se domaći mediji raspisali kako je riječ o prvoj ženskoj tumačiteljici Hamleta u Hrvatskoj, to nije tako. Tradicija ženskog Hamleta nije nova stvar, te potječe još iz 18. stoljeća, dok je u Hrvatskoj ženskog Hamleta igrala još 1921. godine velika poljska glumica Stanisłava Wisocka u režiji velikog hrvatskog glumca Ive Raića (o čemu je govorila i pisala Antonija Bogner Šaban  na Krležinim danima 2014. godine).

Bez obzira na omašku hrvatskog medijskog prostora, ovo je, pretpostavljamo, prva verzija u kojoj će ženska glumica tumačiti Hamleta na  izvornom engleskom jeziku.

Uglavnom, kako stoji u najavi, slavna se Shakespeareova drama u izvedbi Midsummer Scene Festivala "propituje na noviji način, pridržavajući se pritom izvornika (teksta iz Prvog folija). Obraća se svima, a cilj joj je dokučiti što to znači biti čovjekom te postavlja velika pitanja o tome kako bismo trebali živjeti".


Asta Nielsen kao ženski Hamlet 1921. godine, iste godine kad je u zagrebačkom kazalištu Hamleta tumačila Stanisłava Wisocka

"Naš Hamlet je žena koja je odlučila živjeti kao muškarac kako bi sudjelovala u političkom životu i imala moć, a to je nešto što se ženama niječe. Ta odluka donosi mnoga suvremena pitanja o zastupljenosti žena na vodećim položajima, a uz to nam otvara mogućnost da ispitamo prirodu i odgovornost moći na jasniji način nego što bi to bilo moguće da Hamleta igra muškarac! Osjećam se jako povlaštenom i sretnom što postavljam Hamleta na Lovrijencu. Velika je čast biti dijelom tradicije postavljanja te tragedije na toj veličanstvenoj pozornici!", izjavila je redateljica Helen Tenninson.

Predstavu "Hamlet" možete pogledati od 21. lipnja do 7. srpnja na tvrđavi Lovrijenac. U glavnoj ulozi Hamleta, kako smo već napisali, pojavit će se britanska glumica Helen Millar, Susan Hingley igra Ofeliju, Karren Winchester - Gertrude, Al Barclay igra Claudiusa, Blake Kubena - Horacija, Christopher Tester igra Laertesa i Bernarda, Emma Fenney - Rosencrantza i Osra, Lewis Chandler – Guildernstern i Marcellus. Hrvatski glumac i producent festivala Midsummer Scene  Filip Krenus naći će se u ulozi Poloniusa i Gravediggera.

Više o predstavi "Hamlet" čitajte u danima koji slijede kroz razgovore s Filipom Krenusom i Helen Millar