SPLIT, 11. DO 14. TRAVNJA
Probrana ekipa i more kazališne zabave na 9. Malom Maruliću
Od 11. do 14. travnja u Gradskom kazalištu lutaka Split održat će se deveti Festival hrvatske drame za djecu „Mali Marulić“, koji je najavljen na presici u utorak 5. travnja
Objavljeno: 5.4.2016. 23:08:15
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"Trsatski zmaj" / gkl-rijeka.hr

Na ovogodišnji Natječaj za najbolji tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu u roku do 10. siječnja 2016. pristigla su ukupno 42 dramska teksta. Članovi ovogodišnjeg žirija Jasen Boko, Ivor Martinić i Ivan Plazibat odlučili su nagraditi tri teksta. Predsjednik žirija naglasio je kako je odluka o nagradama bila jednoglasna te da je žiri prvu nagradu dodijelio tekstu "Magnus", Hane Veček, drugu nagradu tekstu "Kradljivica ključeva", Marte Mehovec de Carvalho i treću nagradu tekstu "Stonoga Goga", Andrijane Grgičević.

Izbornik ovogodišnjeg Marulića, Tomislav Zajec, za natjecateljski dio programa odabrao je šest od 18 prijavljenih predstava, dok će predstava "Duga" Umjetničke akademije iz Osijeka biti izvedena izvan konkurencije.

Festival će  u ponedjeljak 11. travnja otvoriti predstava Moja obitelj i jedan jež, koja je osvojila Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje predstave za djecu i mlade u 2015. godini.


"Hrabrica"

Publika Malog Marulića gledat će slijedeće naslove:

  1. MOJ PRIJATELJ MAČKODLAK, Gradsko kazalište lutaka Split, autorica: Olja Savičević Ivančević, redatelj: Ivan Plazibat;
  2. MOJA OBITELJ I JEDAN JEŽ, Kazalište Smješko, Zagreb, autor: Hrvoje Zalar, redateljica: Ivana Boban;
  3. NEISPRIČANA BAJKA, Gradsko kazalište Scena Gorica, autorski projekt i režija: Radovan Rudžjak, Aleksandra Naumov i Damir Klemenić;
  4. HRABRICA, Gradsko kazalište Žar ptica, Zagreb, autorica: Željka Horvat Vukelja, režija: Dario Harjaček;
  5. U POTRAZI ZA DIJAMANTNOM SUZOM, Gradsko kazalište Požega, autorski projekt Vanje Jovanovića i Ivana Pokupića;
  6. TRSATSKI ZMAJ, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, autori i redatelji: David Petrović i Alex Đaković inspirirani pričom Velida Đekića;
  7. DUGA (izvan konkurencije), Umjetnička akademija u Osijeku, autor: Dinko Šimunović, redateljica: Tamara Kučinović.

"Neispričana bajka"

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine dramski pisac Ivor Martinić, redateljica Renata Carola Gatica i scenografkinja Lina Vengoechea. Jednu nagradu dodijelit će i dječji žiri kojeg čine učenici od prvog po petog razreda splitskih osnovnih škola.

Pored predstava, od koji će neke biti izvedene tri puta na dan, i to na pozornicama Gradskog kazališta lutaka i Gradskog kazališta mladih, program festivala uključuje i slušaonice radio - igre za djecu u splitskim osnovnim-školama, te čitanja nagrađenih dramskih tekstova u Gradskoj knjižnici Marko Marulić.

Na Festivalu će sudjelovati gotovo 100 umjetnika i gostiju iz kazališne djelatnosti, a predstave i druge programe pratit će više od 2 000 malih i velikih gledatelja.