KRITIČARI I TEATROLOZI SU REKLI SVOJE
A nagrada "Ivo Hergešić" za najbolje ostvarenje sezone ide… "Gardu"!
Autorski tim predstave 'Gard' Teatra &TD – Filip Rutić i Dražen Krešić – dobitnik je Nagrade 'Ivo Hergešić' Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa za najbolje ostvarenje u sezoni 2022./2023.
Objavljeno: 9.12.2023 10:36:24 AM
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
Teatar &TD, "Gard" / Luka Dubroja

 

U Krešićevoj režiji i Rutićevoj dramaturgiji, predstavu izvode Lana Ujević, Nikola Nedić, Bernard Tomić, Ivan Jurković, Lana Meniga, Luka Stilinović i Kristijan Ugrina. Scenski pokret potpisuje Damir Klemenić, kostime Aleksandra Ana Buković, a scenska rješenja Matej Kniewald.

Nagrada „Ivo Hergešić“ sastoji se od umjetničke skulpture, rada akademske slikarice i redateljice Tine Violić, plakete i novčanog iznosa. Dobitnika je izabralo tročlano povjerenstvo u sastavu Mila Bulimbašić Botteri, Igor Tretinjak i Leon Žganec-Brajša.

Dodjela Nagrade održat će se u utorak, 19. rujna 2023. u 14 sati u Botaničaru, Trg Marka Marulića 6 u Zagrebu.

Nagrada se dodjeljuje u rujnu svake godine za najbolje kazališno ostvarenje (predstavu u cjelini ili pojedinačno umjetničko ostvarenje) premijerno izvedeno u prethodnoj kazališnoj sezoni (od 1. rujna prethodne do 31. kolovoza tekuće godine). U obzir za nagradu dolaze predstave svih kazališta i kazališnih skupina izvedene u Republici Hrvatskoj u navedenom razdoblju, a obuhvaćaju se raznorodni oblici izvedbenih umjetnosti te apostrofiraju umjetnička dostignuća svih kazališnih profesija.

Najnovije:
RIJEKA, 3. DO 11. STUDENOGA
Kritikazov vodič kroz 28. reviju lutkarskih kazališta
Od petka 3. 11. do subote 11. 11. u Rijeci će se održati 28. revija lutkarskih kazališta, a Kritikaz vam, kako je i red, donosi sve ili barem poneke tajne ovog divnog lutkarskog okupljanja
VRIJEME JE ZA PROMJENE
Dok Poco Loco pomiče brda, moj mališa sa školom ide u zastarjeli ZKL na ofucanu „Ježevu kućicu“
Dok pokolokice svoje vrijeme izvan scene provode organizirajući okrugle stolove i stručnjake, a na sceni razbijaju tabue, boreći se za svaku izvedbu i prodanu kartu, ZKL-ovci na finoj i sigurnoj plaći strše iznad paravana i ne pjevaju jer je to „politika kazališta“, a razredi učenika, ničim izazvani, stižu im u rijekama. U tom nerazmjeru kvalitete i kvantitete, grad preobilno financira ZKL, dok Poco Locu i ostalim nezavisnima baca zrnca. A profesori bez puno razmišljanja igraju na sigurno, da se ne bi zamjerili... roditeljima. A što s djecom?
ZA SVE IZMEĐU 11 I 14 GODINA
Uključite se u prvo regionalno istraživanje mlade kazališne publike
Ako ste stari između 11 i 14 godina, sudjelujte u prvom regionalnom istraživanju mlade kazališne publike u organizaciji platforme Od malih nog(u)
ČAKOVEC, 2. DO 6. LISTOPADA
Veliki Kritikazov vodič kroz 26. susret HC ASSITEJ
Od ponedjeljka 2. listopada do petka 6. listopada u Čakovcu će se održati 26. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ, a prije no što spakirate pinklece i krenete put Čakovca, pažljivo proučite najbolji vodič kroz predstave