VODIČ KROZ 20. SUSRET HC ASSITEJ, ČAKOVEC, 16.-20.10.
Katarina Kolega: "Kazalište za djecu me raduje, a kazalište za mlade brine"
Od 16. do 20. listopada u Centru za kulturu Čakovec održat će se jubilarni 20. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ, a mi vam uz program donosimo obrazloženje ovogodišnje selektorice Katarine Kolege
Objavljeno: 12.10.2017. 4:44:12
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
20. ASSITEJ - plakat / Promo - KD Pinklec

"Selektorski je posao nezahvalan, posebice u godini koja nudi mnoštvo dobrih predstava – a ova je godina upravo takva. Ponudila mi je predstave koje sam s guštom i radošću odgledala, sretna jer vidim rezultate dugogodišnjih rasprava o tome kakvo bi kazalište za djecu trebalo biti, jer osjećam da ga stvaraju umjetnici koji mu se predaju u potpunosti, ozbiljno mu se posvećuju i daju mu svoj osebujni pečat. Ono što ih povezuje je igra. Svjesni njezine važnosti za djetetov razvoj i spoznaju svijeta, redatelji i dramaturzi stvaraju predstave kojima je ona polazište za otvaranje ozbiljnih tema. Svijet odraslih, njihovih vrlina i mana, čudesan svijet prirode, planeta i prirodnih pojava, svijet društvenih previranja redatelji prikazuju očima djeteta, no nimalo djetinjasto. Mali se gledatelji ne podcjenjuju – njih se razumije i njima se krajnje ozbiljno obraća jezikom koji je svima jasan. Bez nerazumljivih termina i humora namijenjenih odraslima. I to mi je drago. Dobra kazališna predstava bit će podjednako privlačna i velikima i malima ako je kvalitetno, promišljeno i maštovito osmišljena. I to dokazuju predstave na ovogodišnjem festivalu.

Zahvaljujući mašti i igri, svako dijete može razumjeti strah djevojčice koja bježi od ratnih strahota u vrlo angažiranoj i emotivno nabijenoj predstavi Preko sedam mora/preko sedam gora, Anice Tomić i Jelene Kovačić.  Šarmantna obiteljska igra pričanja priče u kojoj kućni predmeti postaju likovi, pomoći će malom vuku u Muci maloga vuka, Morane Dolenc i Renata Baretića da se razračuna s neslavnom vučjom prošlosti i krene u ispisivanje novih bajki. Morana Dolenc nudi vrlo maštovita lutkarsko – redateljska rješenja temeljena na igri i u predstavi S razlogom koja je svojevrsna pohvala životu i njegovoj ljepoti u naizgled običnoj, ni po čemu posebnoj svakodnevici, te u Wandi Lavandi gdje scenografija nalikuje igračkama – lopticama i slagalicama – od kojih nastaju likovi iz priče o potrazi za prijateljima i prihvaćanju različitosti.

Veliku i malu publiku sigurno će povezati vrlo zaigrano i dinamično uprizorenje stripa Durica, Renate Carole Gatice i Dunje Fajdić u kojoj slavna djevojčica s prevelikim cipelama kroz igru s prijateljima uči važne lekcije o međuljudskim odnosima, a kako se dječja i kazališna igra mogu udružiti u spoznavanju svemira i zvijezda najbolje pokazuje predstava U zvijezde, Ksenije Zec i Saše Božića. Našla su se na programu i tri lektirna naslova – Gospođica Neću, Lea Vukelića, Mali princ, Marija Kovača i Bijeli jelen, Tamare Kučinović . Svaka predstava na svoj način nudi drukčije, novo čitanje klasika, istražujući ga specifičnim autorskim kazališnim jezikom.

Kazalište za djecu ispunja me optimizmom i radošću, postavlja pitanja, otvara prostor za daljnje razgovore ili daljnja maštanja. Zabrinjava me kazalište za mlade. Od trinaest prijavljenih naslova, samo se jedan izravno obraća publici od deset godina naviše. Riječ je o Nevidljivoj – tekstu Maje Pelević i režiji Nikole Zavišića koja kazališnim jezikom zrcali društvo koje se guši u prenatrpanim i nepotrebnim suvišnostima, gušeći pritom ono što najviše voli – svoju djecu. Voljela bih da se naši kazališni redatelji i pisci više posvete i njima – jer su, za sada, i tu jedva vidljivi.

U svakom slučaju, nadam se da će i mala i velika publika osjetiti radost igre koja pršti iz ovih predstava i poput mene guštati. Uživajte!"

Katarina Kolega, selektorica

Program:
Ponedjeljak 16. listopada
10,00
GK Žar Ptica, Zagreb
DURICA – MALE LJUBAVI (kritiku pročitajte ovdje)

16,00
GK Virovitica u koprodukciji s KL Zadar
NEVIDLJIVA

Utorak 17. listopada
10,00
Mala Scena, Zagreb
MUKA MALOG VUKA (kritiku pročitajte ovdje)

16,00
LOFT u koprodukciji s K.D. Pinklec
S RAZLOGOM (kritiku pročitajte ovdje)

Srijeda 18. listopada
10,00
GKL Split
U ZVIJEZDE (kritiku pročitajte ovdje)

16,00
DK Branka Mihaljevića u Osijeku
BIJELI JELEN

Četvrtak 19. listopada
10,00
Scena Gorica
GOSPOĐICA NEĆU

16,00
KD Pinklec, Čakovec
PREKO SEDAM MORA, PREKO SEDAM GORA (kritiku pročitajte ovdje)

Petak 20. listopada
10,00
GKL Rijeka
WANDA LAVANDA (kritiku pročitajte ovdje)

16,00
DK Dubrava, Zagreb
MALI PRINC

20,00
Svečano zatvaranje uz dodjele nagrada (žiri u sastavu Petra Mrduljaš, Olja Lozica i Dario Harjaček)