A NAGRADE IDU...
Odabrani najbolji na V. Bobijevim danima smijeha
Ocjenjivački sud u sastavu glumica Ankica Dobrić, predsjednica, redatelj Zlatko Sviben, kritičar Tomislav Kurelec i predstavnici publike Mehmed Aganović i Branko Babac dodijelio je nagrade najboljima na V. Bobijevim danima smijeha
Objavljeno: 29.10.2016. 3:49:25
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
Mladen Vasary u predstavi "Malo morgen" / knap.hr

Ocjenjivački sud dodijelio je četiri ravnopravne glumačke nagrade i jedno posebno priznanje. To priznanje dobiva Ana-Marija Percaić za glumački i plesno efektnu epizodu Astrid Gilmar, atraktivne plesačice sambe i pokćerke naslovne junakinje u "Francekovoj teti" Nine Škrabea u režiji Georgija Para i izvedbi Glumačke družine Histrion.

Iz iste predstave je i jedan od dvojice dobitnika nagrade za mušku ulogu - Davor Svedružić koji svoje neodoljivo komično tumačenje kapetana Šime gradi na karikiranju dvojakog odnosa prema lažnoj teti – fizičke odbojnosti i potrebe da tim brakom dođe do sredstava kojima bi mogao nastaviti lagodan život.

Mladen Vasary je nagrađen za intenzitet glumačke igre i virtuozne transformacije u predstavi "Malo Morgen" Nine Škrabea u režiji Georgija Para i izvedbi kazališta KNAP u kojoj tumači glumca koji nema mjesta u suvremenom teatru, jer su redatelji degradirali njegovu profesiju, pa se njome po narudžbi služi da izvan pozornice pokazuje svoje umijeće, te za potrebe prevare koja je temelj ove komedije uvjerljivo, ali i karikaturalno glumi primitivnog tajkuna, nogometnog menadžera ili nesposobnog kompjuteraša.

Nagradu za ulogu Fanny u predstavi "U zajedničkom stanu" Neila Simona u režiji Zorana Mužića i izvedbi zagrebačke Kazališne grupe Lectirum dobiva Matija Prskalo. Ona je iznimnim komičarskim darom tipično američke frustracije glumice kojoj se brak raspada i koja gubi orijentaciju u vlastitom životu dok se brine za sudbinu rastavljene prijateljice uspjela kroz neurotičnu komičnost i iskrenu zabrinutost oživjeti taj pomalo groteskan lik i približiti ga i našim gledateljima.

Petra Težak je nagrađena za ulogu u predstavi Claudija Gnomusa "Besplatni Wi-Fi" u režiji Zorana Mužića i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta iz Zadra. Ona je mladoj, bistroj, ali ne previše obrazovanoj frizerki udahnula autentičnost mentaliteta pripadnice mlade generacije koja prštio životnom energijom, a komičarskim umijećem poentira situacije u kojima njenoj Sabrini nedovoljno poznavanje stvari ponekad ne predstavlja problem za stvaranje intuitivnih ili zdravorazumskih zaključaka kojima zna zapanjiti partnere ili poduzeti korake koji će joj osigurati dominantnu poziciju.