VODIČ KROZ PIF, VOL.2
Od psića, mišića i dječačića do Lorce, Kafke i Nušića
Drugi dio 49. PIF-a ponovo nudi svakome ponešto - onima manjima poneku bajku, malenog ustrašenog dječaka, još manjeg psića i najmanju mišicu, a onima većima veličine poput Lorce, Nušića i Kafke
Objavljeno: 9.15.2016 6:48:16 AM
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
"Obitelj Samsa" / pif.hr

UKRADENO SUNCE, Gradsko kazalište lutaka Split, Republika Hrvatska (dob 4+)
16.rujna 2016., Zagrebačko kazalište lutaka, 11.00

Prema riječima redateljice Tamare Kučinović, poticaj da posegne za motivima poeme „Ukradeno sunce“ Korneja Čukovskog  i postavi je na pozornicu Gradskog kazališta lutaka Split bilo je propitivanje načina na koji strah utječe na prijateljstvo i društvo. Naime, kada krokodil ukrade sunce, sve šumske životinje tjeraju Medu da se suprotstavi... time što je najveći, ne znači da mu ne treba podrška drugih. Očuvati vlastitu kožu bez obzira na sve, čak i onda kada ste drvena lutka (scenografkinja i kreatorica lutaka Alena Pavlović), ružno je i neprihvatljivo. Nadajmo se da će, uz one od četiri godine, to prepoznati i oni puno stariji.

IŠ'O VILJO U DUĆAN, Lutkarska umjetnička organizcija koju fakat trebamo - LOFT i Kruna Tarle-art, Republika Hrvatska (dob 2+)
16.rujna 2016., Centar mladih Ribnjak, Scena Ribica, 17.00

„Možeš ti to, možeš! Ako je mogao mali Viljo, možeš i ti!“ -  bit će možda mamine ili tatine riječi nakon odgledane predstave „Iš'o Viljo u dućan“ koju su osmislile Morana Dolenc (LOFT) i  Kruna Tarle (Kruna Tarle-art) iz Zagreba. Mali psić Viljo mora savladati razne, odraslim osobama bezazlene prepreke, poput primjerice prelaska ceste. Kroz razgovor i suradnju predstava neprimjetno usmjerava djecu (već onu od dvije godine) prema samostalnim spoznajama.

LJUBAV P I STRAST B, Kazalište ODIVO, Slovačka Republika (za odrasle)
16.rujna 2016., Zagrebački plesni centar, 18.30

Španjolski pjesnik i dramatičar Federico Garcia Lorca napisao je tragikomediju „Ljubav don Perlimpina s Belisom u njegovom vrtu“ na temelju koje je kazališna skupina Odivo iz slovačkog grada Banske Bystrice osmislila predstavu „Ljubav P i strast B“. U Lorcinoj drami  radi se o ostarjelom muškarcu koji se ženi mladom i prpošnom djevojkom, no ona mu  je nevjerna i to završava tragično. Naravno da  su  dramaturg Marek Turošik, redateljica Monika Kovačova i scenograf Mikolaš Zika na svoj način pročitali ovu  kratku ljubavnu tragediju.

OŽALOŠĆENA OBITELJ, Kazalište mladih Novi Sad, Republika Srbija (dob 14+)
16.rujna 2016., KCT Scena Travno, 21.00

Najstarije kazalište lutaka u Srbiji jest Kazalište mladih Novi Sad  (1931.), ujedno jedino srbijansko  kazalište na čijem je repertoaru lutkarska predstava za odrasle. To je crna komedija Branislava Nušića „Ožalošćena porodica“, prepuna moralnih nakaza koje se nadmeću oko pokojnikove ostavštine. Velike groteskne lutke, scenografiju i kostime  osmislila je Milica Grbić Komazec, a redateljica Emilija Mrdaković prilagodila je dramski predložak novoj situaciji. Preobrazba iz dramskog u lutkarski svijet donijela je nove izazove, ali  i nove mogućnosti.

NIJE ME STRAH, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Republika Hrvatska (dob 4+)
17.rujna 2016., KCT Scena Travno, 11.00

Bu! Joooj! I tako dan i noć - možete se bojati svega, osobito ako ste mali i nitko vam ne objasni da šuštanje lišća nije zmaj, a škripanje vrata nije baba Roga... Tekst Dubravke Pađen Farkaš i ilustracije Dražena Jerabeka prvo su bili u slikovnici, a onda su se, uz pomoć mlade ruske redateljice Ljudmile Fedorove, pretvorili u predstavu „Nije me strah“ u izvedbi  Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Nakon što se usudio približiti svemu čega se prije bojao,  mali dječak Tin (ili  bilo  tko od pet godina i stariji) nije se više  ničega bojao. Bu! Da, i?

KAD JE SVE BILO ZELENO, Kazalište KEY, Država Izrael (dob 5+)
17.rujna 2016.,Zagrebački plesni centar, 13.00

Poznata priča u kojoj drvo, zbog ljubavi prema dječaku, daje sve što ima, a dječak odrastajući, uzima sve više i više, dok drvo ne pretvori u panj potaknula je Kazalište Key iz izraelskog glavnog grada Tel Aviva da osmisle predstavu pod naslovom „Kad je sve bilo zeleno“.  S lutkama ostvarenim u studiju Marbe Yadaim, Dikla Katz i Avi Zlicha bez riječi pričaju o  budućnost ljudi u svijetu bez zelenila, bez ljepote i bez radosti. No, možda ipak ima nade. Barem za one malene, od pet godina i starije...

CRVENKAPICA, Zagrebačko kazalište lutaka, Republika Hrvatska (dob 3+)
17.rujna 2016.,Zagrebačko kazališta lutaka, 18.00

Djevojčica nosi crvenu kapicu, ide kroz šumu baki i ne mari za mamine opomene da ne razgovara s nepoznatima... Ali vuk je poznat i ima odlične ideje! Tako bismo nekako mogli započeti poznatu priču o Crvenkapici u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Redatelj Leo Katunarić dodao je i neke, danas uobičajene pojave raznih naprava s ekranima, kreatorica lutaka je Vesna Balabanić, a skladatelj razigrane glazbe Mario Mirković. Prepoznatljiva priča s osuvremenjenim dodacima

OBITELJ SAMSA, SFUMATO, Republika Bugarska (za odrasle)
17.rujna  2016.,KCT Scena Travno, 21.00

„Kad se Gregor Samsa jednog jutra probudio iz nemirnih snova, otkrio je da se u krevetu pretvorio u golemog kukca“ prva je rečenica čudesnog i potresnog romana Franza Kafke „Preobražaj“. Kazališna radionica „Sfumato“ iz bugarskog glavnog grada Sofije nadopunila je priču o kukcolikom Gregoru i njegovoj obitelji Kafkinim dnevnicima i stvorila predstavu „Obitelj Samsa“. Redateljica Katja Petrova i likovna autorica Petja Karadžova povezale su glumačku igru s lutkama, maskama i animacijom predmeta, stvarajući svijet otuđenja i usamljenosti.

MALA MIŠICA ILI BAJKA O POLJSKOJ MIŠICI KOJA JE ŽELJELA BITI DAMA, Kazalište lutaka SAMARA, Ruska Federacija (dob 5+)
18.rujna 2016.,KCT Scena Travno, 11.00

Poljska mišica odlučila je naći plemenitog muža, pa su joj se počeli udvarati gospoda Pijetao, Magarac i Mačak. Kada se već odlučila za ovog posljednjeg, shvatila je, da bi ju on mogao pojesti... No, u pomoć joj priskače stari prijatelj gospodin Krt i ona shvaća da je on puno bolji od svih „plemenitih“ udvarača. Ovu priču nazvanu „Mala mišica ili bajka o poljskoj mišici koja je željela biti dama“, temeljenu na engleskoj bajci, na pozornicu Kazališta lutaka u ruskom gradu Samari  postavile su redateljica Svetlana Dorožko i scenografkinja Olga Ustjugova.