20. DO 24. OŽUJKA
Novo, virovitičko poglavlje malog diva lutkarstva Lutkokaza
Nakon što je 13 godina bogatio kulturni i kazališni život matičnog Osijeka, Lutkokaz seli u Viroviticu koju će od 20. do 24. ožujka pretvoriti u centar hrvatskog i regionalnog lutkarstva
Objavljeno: 18.3.2024. 9:16:12
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
14. Lutkokaz, dio plakata / Ida Klarić / AUK

 

U početku zamišljen kao promocija ispitnih produkcija studenata lutkarstva Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Lutkokaz je ubrzo nadrastao vlastitu ideju i pretvorio se u cijenjenu i međunarodno prepoznatu reviju lutkarstva. Svojim ambicioznim domaćim i međunarodnim programom u Osijek je godinama dovodio goste iz Slovenije, Italije, Španjolske, Slovačke, Mađarske, Srbije, Litve i Škotske, da bi polako prerastao i vlastiti grad (više ovdje).

Danas Lutkokaz na najbolji mogući način spaja radni i umjetnički dio, ispreplećući radionice lutkarskih stručnjaka namijenjenih studentima s pozorno odabranim domaćim i međunarodnim lutkarskim predstavama, probranim produkcijama studenata lutkarstva, miniprogramima lutka-filma, izložbama studenata Dizajna za kazalište, film i televiziju, okruglim stolovima i radionicama za publike.

Nov, velik i važan korak u širenju i razvoju ove međunarodne revije održat će se upravo na ovogodišnjem 14. Lutkokazu koji će se po prvi put održati izvan osječke Akademije i Osijeka. Kao novi grad domaćin odabrana je Virovitica s čijim kazalištem Akademija već godinama ima odličnu suradnju koja će svoju kulminaciju doživjeti od 20. do 24. ožujka prvim virovitičkim Lutkokazom.

Iz ovogodišnjeg programa ističemo predstavu Deseta kći Lutkarskog kazališta Ljubljana, jednog od najjačih lutkarskih kazališta u Europi, te prvo gostovanje predstave Bomboniera Variete! Gradskog kazališta lutaka Rijeka čije autorstvo potpisuje „zločesti dečko lutkarstva“, lutkarski genijalac Matija Solce. Uz te predstave, Lutkokaz će ove godine staviti poseban naglasak na upoznavanje virovitičkih gledatelja s radom osječkih studenata glume i lutkarstva. Sadašnji i bivši studenti osječke Akademije publici će ponuditi duhovite, tople i satirične, ali i sjetne, na trenutke i tragične predstave koje se različitim lutkarskim načinima obraćaju različitim publikama. Ipak, sve imaju jednu zajedničku karakteristiku – visoku kvalitetu kojom su godinama osvajale osječke gledatelje pa će i ove godine, sigurni smo, u potpunosti šarmirati male i velike Virovitičane. 

U nastavku pogledajte raspored 14. Lutkokaza, a za cjeloviti program kliknite ovdje

 

srijeda, 20. ožujka

19 sati, foaje Kazališta Virovitica
Otvaranje izložbe i promocija filmova Žuta minuta, Kako je Potjeh tražio čarapu i Sunce je ponovno izašlo studenata Odsjeka za kreativne tehnologije

19:30 sati, Kazalište Virovitica – Službeno otvorenje 14. Lutkokaza
Prigodni program studenata Odsjeka za kazališnu umjetnost

20 sati, Kazalište Virovitica
AUK, Savršeni život (12 +)

četvrtak, 21. ožujka

9 – 12 i 13:30 – 15:30 sati
radionice studenata AUK

17 sati, Glazbena škola Jan Vlašimsky
AUK, Bajka (za djecu i odrasle)

18 sati, Kazalište Virovitica
Gradsko kazalište „Zorin dom“ i AUK, Divljeg zapada zov (6 +)

19:30 sati, Kazalište Virovitica
UO Glinjol: Asdfdfggggg (14 +)

petak, 22. ožujka

9 – 12 i 13:30 – 15:30 sati
radionice studenata AUK

17 sati, Glazbena škola Jan Vlašimsky
AUK, KokoSretno (3 +)

18:30 sati, Kazalište Virovitica
Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Bomboniera Variete! (8 +)

subota, 23. ožujka

9 – 12 i 13:30 – 15:30 sati
radionice studenata AUK

17 sati, Kazalište Virovitica
Lutkarsko kazalište Ljubljana: Deseta kći (8 +)

19:30 sati, Kazalište Virovitica
AUK, Ništa nije večno sem Brene (13 +)

nedjelja, 24. ožujka

10 – 13 sati, Kazalište Virovitica
prezentacija radionica

18 sati, Kazalište Virovitica
ZaTroCaRaMa APS: Pulcinella Disaster Show (3 +)

20 sati, Kazalište Virovitica
AUK, Dragi moji (12 +) – Svečano zatvaranje 14. Lutkokaza