KAZALIŠNI VODIČ KROZ 11. NOĆ MUZEJA
Performansi i predstave, Meštrović i kostimirani kustosi
U sklopu jedanaeste Noći muzeja, koja će se održati 29. siječnja diljem Hrvatske, osim u izložbama, moći ćete uživati i u brojnim kazališnim izvedbama i performansima
Objavljeno: 26.1.2016. 13:49:21
Izvor: kritikaz.com
Autor: O. V.
Noć muzeja / nocmuzeja.hr

Jedanaesta Noć muzeja u hrvatskim muzejima, knjižnicama, arhivima i srodnim institucijama održat će se 29. siječnja 2016. od 18 sati do 1 sat poslije ponoći. Iako ima relativno malo novih otvorenja izložbi, brojni prigodni programi, uz besplatni ulaz, zacijelo će privući male i velike posjetitelje.

Pregledavajući  programe, mogu se uočiti performansi kao nadopuna događanju poput primjerice  uprizorenje sata „Večernjeg akta“ na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, performans o Ivanu Meštroviću u zagrebačkom Atelijeru Meštrović (Mia Biondić, Nera Stipičević i Petar Cvirn), kostimirani kustosi u Etnografskom muzeju Zagreb, lutkarske i plesne predstave u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu ili u dvoru Veliki Tabor (Desinić), kao i scenske igre u Muzeju otoka Brača.

Tema ovogodišnje  Noći muzeja jest „Utemeljitelji  i reformatori – Josip Juraj Strossmayer“ pa su partneri Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Muzej Đakovštine i Muzej Slavonije u Osijeku i doista je šteta da se ova dva posljednja muzeja nisu okoristila blizinom Umjetničke akademije u Osijeku i angažirala u svojim prigodnim programima darovite studente glume i lutkarstva.