"KOMPLEKSA RISTIĆ" U RIJECI
Može li se odvojiti kazališno djelovanje od političkog?
U srijedu, 28. listopada 2015. godine u 19.30 sati na sceni HKD-a na Sušaku održat će se riječka premijera predstave Olivera Frljića "Kompleks Ristić"
Objavljeno: 27.10.2015. 13:13:03
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
Kompleks Ristić / hnk-zajc.hr

Predstava "Kompleks Ristić" nastala je u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca, Slovenskog mladinskog gledališča, festivala BITEF i festivala MOT, a premijerno je prikazana 20. rujna u Beogradu na 49. festivalu BITEF, 24. rujna u Skoplju na 40. Festivalu MOT i 1. listopada u Slovenskom mladinskom gledališču u Ljubljani.

Kao polazište za ovu predstavu redatelj Oliver Frljić uzeo je jednog od najznačajnijih jugoslavenskih redatelja Ljubišu Ristića, tvorca koncepta jedinstvenog jugoslavenskog kulturnog prostora (KPGT-a) koji je ponajviše zbog svojeg političkog angažmana u JUL-u Mire Marković postao jedina žrtva neformalne i neprincipijalne lustracije u Srbiji.

Početni impuls bio je film „Plastični IsusLazara Stojanovića, odnosno prazno mjesto, gdje je „izbrisana“ snimka vjenčanja Ljubiše Ristića, a koje se predstavom pokušalo nadopisati. Kako je kazao Oliver Frljić, upravo taj podatak govori o kompleksnom odnosu Ljubiše Ristića prema centrima moći za vrijeme Jugoslavije i kasnije.

 

Cilj predstave nije bio samo prikazati ličnost Ljubiše Ristića i odgovoriti na pitanje koliko je moguće odvojiti njegovo kazališno djelovanje od političkog angažmana, već napraviti predstavu o nekadašnjem i današnjem vremenu, iz perspektive druge generacije umjetnika.

Na često postavljano pitanje može li predstavu razumjeti netko tko nema predznanje o Ristiću, Oliver Frljić odgovara da može, jer se znakovi predstave mogu iščitati i bez znanja o njemu.

Asistentica redatelja Barbara Babačić napomenula je da ova predstava funkcionira kao organizam, organizam koji se transformira , propada, umire i na kraju reinkarnira u novu ideologiju.

Glumica Nika Mišković kaže kako u predstavi ne postoje uloge u klasičnom smislu već je glumac u poziciji „marionete“ koja svojim tijelom i energijom ispunjava simbolične slike. Jerko Marčić dodao je da je cijela glumačka i autorska ekipa bila angažirana oko teme predstave, ostavštine Jugoslavije u umjetničkom, socijalnom i političkom smislu.

U predstavi uz članove Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca Niku Mišković i Jerka Marčića, glume glumci Slovenskog mladinskog gledališča Primož Bezjak, Uroš Kaurin, Draga Potočnjak, Matej Recer i Blaž Šef.

Dramaturgiju potpisuju Goranj Injac i Tomaž Toporišič, dramaturško-istraživačku ekipa čine Rok Vevar, Olga Dimitrijević, Ana Vilenica, Nina Gojić, Tomaž Toporišič i Goran Injac. Scenografiju potpisuju Oliver Frljić i Dalibor Laginja, kostimografiju Sandra Dekanić i Slavica Janošević