GKL SPLIT, 9. DO 12. TRAVNJA
Ultimativni vodič kroz 12. Mali Marulić
12. Mali Marulić održat će se u Splitu od utorka 9. travnja do petka 12. travnja te će publici, uz brojne popratne događaje, ponuditi osam predstava u natjecateljskoj konkurenciji po izboru ovogodišnjeg izbornika Ivana Plazibata
Objavljeno: 8.4.2019. 5:41:35
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
Plakat 12. Malog Marulića / Tisja Kljaković Braić

Od 9. do 12. travnja u Splitu će se održati 12. Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Split. Ovogodišnji izbornik Ivan Plazibat je između 22 prijavljene predstave izabrao njih osam koje će biti izvedene u natjecateljskom dijelu programa i o kojima će suditi dječji žiri i stručni žiri u sastavu: Marija Sekelez, glumica i kazališna producentica, Igor Tretinjak, teatrolog, profesor hrvatskog jezika i književnosti i kazališni kritičar, Selma Spahić, redateljica, Siniša Novković, glumac, kazališni autor i redatelj te doc.dr.sc. Višnja Rogošić, teatrologinja.

Stručni žiri od ove godine ima pravo dodijeliti još jednu, uvjetnu nagradu, koja nosi ime Zdenke Mišure, dugogodišnje ravnateljice GKL-a Split, koja je prije 12. godine pokrenula Festival Mali Marulić i svojim djelovanjem značajno pridonijela kazalištu i kulturi Grada Splita.  Službeni naziv je Nagrada Zdenka Mišura, za najveći kazališni izazov.

Na Natječaj za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu Mali Marulić ove je godine pristiglo 18 tekstova. Žiri u sastavu Ana ProlićBelmondo Miliša i Jasen Boko dodijelio je dvije nagrade: prvu tekstu RIBE U NEVOLJI Petre Cicvarić, a drugu tekstu SONATA ZA KANTU ZA SMEĆE Kristine Gavran.

U nastavku pogledajte raspored predstava:

Utorak, 9. travnja
10:00 sati, GKL Split
Gradsko kazalište lutaka Split, MOJ RAZRED 2.B, Anica Tomić i Jelena Kovačić
O predstavi: riječ je o nostalgičnom i duhovitom vremeplovu u centar Splita 80-ih godina prošlog stoljeća, u djetinjstvo generacije rođene krajem sedamdesetih, koja je vozila ponice, igrala na laštik i balun, sastajala se na ulici ili isprid portuna, a u školi marljivo učila iz početnice Dobro jutro.
Dob: 4+

19 sati, GKL Split
Gradsko kazalište lutaka Rijeka, ZAMRZNUTE PJESME, Tamara Kučinović (prema motivima priče Stjepana Grigorijeviča Pisahova)
O predstavi: U izmaštanom svijetu, gdje se sok radi od padajućih zvijezda, sve je moguće. Ljubav i uporna mašta jednog čudnovatog dječaka osvojit će srce jedne djevojčice koja je mislila da više nikad neće usta raširiti u osmijeh i da je nemoguće da ikada više ikome išta kaže, a kamoli zapjeva.
Dob: 6+

Srijeda, 10. travnja
9:45 sati, GKM (Teatrin)
11 sati, GKM (Teatrin)
Kotar teatar u koprodukciji s Malom scenom, ČUDAK ŠUMEK, Ivana Francišković Orlom, Morana Dolenc
O predstavi: Na pitanje što se dogodilo naslovnom junaku i zašto je pobjegao daleko od grada, dobivši nadimak čudaka odgovara se u novoj ekološkoj i inspirativnoj predstavi nastaloj prema slikovnici autorice Ivane Francišković Orlom.
Dob: 4+

11:30 sati, MKC (Amfiteatar)
Kazalište lutaka Zadar, NIKOMU PRAVO, Ana Prolić (prema motivima narodne pripovijetke Svijetu se ne može ugoditi)
O predstavi: Nastala prema motivima narodne priče, predstava govori o želji da se udovolji okolini, pa i cijelome svijetu, da bi se od drugih stekla naklonost, potvrda o ispravnosti te da bi se stvorio osjećaj prihvaćenosti, pri čemu dolazi do potiskivanja i odbacivanja vlastitih želja i stavova, a u konačnici i same osobnosti.
Dob: 5+

16:00 sati, GKL Split
Zagrebačko kazalište mladih, ZDRAV I ČIST DOM, TO JE BAŠ PO MOM, Kristijan Ugrina
O predstavi: Konfrontacijom dviju obitelji različitih higijenskih navika i standarda, u poučnom zapletu, autor dedukcijom navodi djecu da shvate da je obitelj koja uredno čisti svoju kuću daleko zdravija i sretnija nego obitelj koja živi kaotično.   
Dob: 3+

Četvrtak, 11. travnja
9:30 sati, GKM (Teatrin)
10:45 sati, GKM (Teatrin)
Gradsko kazalište lutaka Rijeka, AVANTURE MALOG JUJU, Ivana Đula i Milica Sinkauz prema stihovima i skladbi Žarka Roje i Petra Bergama
O predstavi: Glumci u predstavi uvode publiku u svijet mame Kukunke i tate Tarante te maloga Juju koji je velik kao palac, poznaje sve životinje i govori njihove jezike. Svaki dan provodi u zoološkom vrtu i radosno razgovara sa svim njegovim stanovnicima. No, jedne se životinje boji – krokodila.
Dob: 3+

10:30 sati, GKL Split
Gradsko kazalište lutaka Split, GRGA ČVARAK, Ratko Zvrko
O predstavi: Scenska adaptacija poznate pjesme Ratka Zvrka o dječaku koji sve radi naopačke bavi se djecom koju se etiketira kao neposlušnu, zločestu, neprilagođenu, neodgojenu, nezainteresiranu, manje sposobnu (a posljedično i manje vrijednu).
Dob: 4+

Petak, 12. travnja
9:45 sati, GKL Split
11 sati, GKL Split
19 sati, GKL Split
Gradsko kazalište Zorin dom, U POTRAZI ZA SLOVOM R, Petra Cicvarić
O predstavi: Za ovu predstavu potrebno je samo aktivirati sva svoja osjetila i dopustiti da njezina čarolija otvori put u svijet kojim hrabro kroči junakinja Dora u potrazi za slovom R i u kojem će oživjeti različiti predmeti i životinje.
Dob: 3+