8. LUTKOKAZ, 20.-23.3., "ANIMACIJA BEZ GRANICA"
Od vrhunskog uličnog teatra do sjajne lutkarske budućnosti
Od 20. do 23. ožujka u Osijeku će se održati 8. međunarodna revija lutkarstva – Lutkokaz na kojoj ćete i ove godine sasvim besplatno moći pogledati pomno odabrana domaća i međunarodna gostovanja te najbolje od ispitnih produkcija iz lutkarstva, studenata glume i lutkarstva UAOS-a
Objavljeno: 19.3.2018. 1:55:30
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
"Viktorija 2.0" / Toni Soprano

Vođen krilaticom „Animacija bez granica“, ovogodišnji Lutkokaz, u organizaciji Umjetničke akademije u Osijeku i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, spaja tradiciju i suvremenost, putem ispitujući granice animacije.

Boje vrhunske tradicije brani Dávid Fekete čije je kazalište 2013. godine proglašeno najboljim uličnim teatrom u Mađarskoj. Dávid stiže s tradicionalnim mađarskim lutkarskim junakom Vitézom Lászlóm s kojim će uveseljavati publiku na ulicama Osijeka. Za suvremeni izričaj zaduženi su gosti iz Slovenije, kazalište Moment s predstavom Viktorija 2.0 u režiji Zorana Petroviča. Predstava na zanimljiv način spaja izvođača, lutku i predmet, i sve to u zagrljaju novih tehnologija.

Fekete i Petrovič na Lutkokazu će biti u dvostrukim ulogama, odnosno održat će i radionice za studente. Njima će se pridružiti hrvatski Talijan Giulio Settimo, bivši student Umjetničke akademije, danas vrsni i nagrađivani glumac i lutkar.

Još nekoliko bivših studenata UAOS, okupljenih u Umjetničkoj organizaciji GLLUGL, imat će važnu ulogu na ovogodišnjem Lutkokazu te će svojom predstavom Dindim, o nježnosti otvoriti reviju. Predstavu su već vidjeli gledatelji na prestižnim festivalima PIF-u u Zagrebu i Međunarodnoj reviji lutkarstva u Rijeci, a ovo će biti njena osječka premijera. Od „gostujućih“ predstava tu je i nova predstava Lutkokazovog vjernog partnera Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, Kradljivica ključeva, kojom će zajedno obilježiti Svjetski dan lutkarstva.


Intervju s redateljem "Kradljivice ključeva" i ovogodišnjim umjetničkim voditeljem Lutkokaza, Hrvojem Seršićem

Bez obzira na zanimljiva gostovanja, zaštitni znak Lutkokaza su studentske ispitne produkcije koje će i ove godine biti na visokoj razini, s diplomskim ispitom 5. godine Pleti mi, dušo, sevdah, kao posebnom poslasticom.

UAOS je jedina akademija na ovom području i šire koja njeguje lutkarstvo kao granu umjetnosti. Zato mislim da je naš zadatak da na Lutkokazu pokažemo što je to lutkarstvo i što se sve skriva pod tim imenom. Mi ćemo, kao i dosad, dati sve od sebe, a na gledateljima je da dođu i uživaju“, istaknuo je ovogodišnji umjetnički voditelj revije, Hrvoje Seršić.

Uz predstave i radionice, u sklopu Lutkokaza održat će se predavanja, promocija knjige Aloisa Tománeka Vrste lutaka te izložba lutaka studenata Odsjeka za primijenjenu umjetnost i Odsjeka za kazališnu umjetnost Lutke@UAOS. Kao i dosad, Lutkokaz je svojevrstan poklon Umjetničke akademije svom gradu te su sve predstave i događanja na reviji besplatna.  


Dávid Fekete, Vitéz László

U nastavku donosimo raspored predstava:

Utorak, 20. ožujka
18 sati
– UAOS, nastavna zgrada, prizemlje
Svečano otvorenje Lutkokaza
GLLUGL, Varaždin: Dindim, o nježnosti

Srijeda, 21. ožujka – Svjetski dan lutkarstva
12.30 sati
– od pješačkog mosta promenadom do Trga Ante Starčevića
Lutkokazova povorka

13.00 sati – Trg Ante Starčevića
Dávid Fekete, Mađarska: Vitéz László

17.00 sati – Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
UAOS: Kokošja posla

17.30 sati – Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Otvorenje izložbe „Lutke@UAOS

18.00 sati – Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku: Kradljivica ključeva
Svečano obilježavanje Svjetskog dana lutkarstva

Četvrtak, 22. ožujka
9.00 sati – Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Republici  Hrvatskoj

Dávid Fekete, Mađarska: Vitéz László

17.00 sati – Galerija Kazamat
UAOS: Zlogrba

18.00 sati – UAOS
UAOS: Mjesto za dvoje

20.00 sati – UAOS
Moment, Slovenija: Viktorija 2.0

Petak, 23. ožujka
17.00 sati – UAOS

UAOS: Tko si ti?

18.00 sati – UAOS
UAOS: Pleti mi, dušo, sevdah

20.00 sati – Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
UAOS: Program za zatvaranje Lutkokaza
Rođenje Atene + Puppet dance + Fifilačukogesa