KD PINKLEC, NAJAVA SEZONE 2016./2017.
Veliki povratak i jake domaće snage za 30. rođendan
Kazališna družina Pinklec iz Čakovca u sezoni 2016./2017. publici će predstaviti četiri nova naslova uz četiri znana i pažljivo birana redateljska imena i autorska tandema, a u 2017. godini radno će i svečano proslaviti 30. rođendan
Objavljeno: 31.8.2016. 3:23:40
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
Proba Pinkleca i Morane Dolenc / kdpinklec.com

Prva ovosezonska premijera, "S razlogom", održat će se ne bez razloga 18. rujna u Centru za kulturu Čakovec u režiji Morane Dolenc i koprodukciji Pinkleca i Moraninog LOFT-a. Dramsko-lutkarska predstava odvodi nas na životni put na kojemu će junak priče Veljko provjeriti događa li se sve u životu s nekim razlogom. Veljko je i dobar i zločest, i ozbiljan i zaigran, i pametan i glupkast, i sramežljiv i hrabar, i crn i bijel baš kao svatko od nas i na prvi pogled nije tipični junak. No, poput svih nas, i on je pravi junak jer se kroz život bori sa silnim nedaćama, ali i uživa u uspjesima. Jesu li sve te borbe s nekim razlogom? Saznat ćemo vrlo uskoro.

Morana i Pinkleci nedavno su surađivali na predstavi "Vučje srce", a od ove suradnje očekujemo da se Moranini čarobni i zaigrani sjenoviti svjetovi na najbolji mogući način spoje s glumačkom i kreativnom kemijom Pinkleca.  

U drugoj premijeri, koja će se održati 20. studenog u Centru za kulturu Čakovec dirigentsku palicu preuzima alfa i omega Pinkleca, Romano Bogdan. Riječ je o dramsko-lutkarskoj predstavi ”Puž-muž” koja nas odvodi na jednu baru u društvo jedne lopte i triju žaba. U tom ne baš ljubavnom trokutu žabe će se boriti za, jasno, loptu. Ako se pitate kakvu će ulogu u tom kreketavom svađalačkom trokutu odigrati naslovni puž-muž, pogledajte predstavu. Prije toga mi ćemo vam samo prišapnuti da neće gubiti vrijeme na gluposti, već će biti pravo pužje vrijedan. Poznajući Romanovu poetiku, naglasak predstave bit će na scenskoj energiji te glumačkoj i teatarskoj igri.

Predstava kojom će Pinkleci proslaviti 30 godina rada bit će premijerno odigrana 2. ožujka 2017. na ”Tribini ČČ” u Centru za kulturu Čakovec. Radni naslov predstave je ”Preko 7 mora preko 7 gora”, a čast da scenski proslave 30 godina Pinkleca dobile su Jelena Kovačić i Anica Tomić, čija je prva suradnja s Pinklecima, "Dječak Ivek i pas Cvilek", 2009. godine osvojila brojne nagrade, među kojima i Nagradu hrvatskog glumišta.


"Dječak Ivek i pas Cvilek"

Tandem Kovačić-Tomić u svom stilu radi aktualnu predstavu svjesnu društva u kojemu živimo i njegovih krivina koje se najčešće lome na djeci. Ovaj će put na scenu dovesti priče brojnih izbjeglica među kojima je i veliki broj maloljetne djece koja bježe od rata i progona. Predstava je temeljena na dokumentarnim materijalima i priča priču o putovanju u bolji život, prema nesigurnom i neizvjesnom cilju.

I posljednja ovosezonska premijera bit će slavljenička. Radi se o predstavi "Sve o gravitaciji", kojom će the Pinklec, Romano Bogdan, proslaviti 35 godina umjetničkog djelovanja. Predstava nastaje u koprodukciji s Tigar teatrom, a premijera je planirana za svibanj 2017.

U punokrvnom Pinklec-stilu predstava je zamišljena kao mobilno putujuće kazalište smješteno u kamp prikolicu. Radnja nastaje prema motivima slikovnica autora Kestutisa Kasparavičiusa „Budalaste priče“ i „Kratke priče“. Kako su glavni protagonisti predmeti i stvari u živim i slikovitim odnosima sa životinjama i ljudima, okosnica buduće predstave bit će realizirana uz pomoć različitih lutaka i lutkarskom tehnologijom.

Uz premijerne naslove Pinkleci će i dalje vrijedno igrati predstave "Pola-pola", "Vučje srce", "Bremenski svirači", "Četiri psića", "Šegrt Hlapić kako bi ga igrala KD Pinklec", "A tko si ti?" i "Ptičica". Klikom na svaku od ovih naslova možete pročitati nešto više o predstavama.

Zaključno, slavljenička sezona Pinkleca spaja redatelje i autorske tandeme koji su to čakovečko kazalište upisali u povijest hrvatskog kaazališta, amaterskog, avangardnog, dječjeg... (Bogdan) te povijest kazališta za djecu (Kovačić-Tomić), no koji nisu tek dio naše kazalište povijesti, već su itekako živi, s autoricom koja je posljednjih sezona u velikom uzletu (Dolenc). Tako oblikovana sezona na papiru miriši na jednu od boljih Pinklecovih.