12. kKuTz
Kazališta na strmini
I ovogodišnji, 12. kKuTz kvalitetnim je programom pokazao da ne podilazi publici 'lepršavim ljetnim temama', već nastoji kroz duhovitu i čvrstu strukturu predstaviti dobru kazališnu predstavu
Objavljeno: 29.8.2017. 8:44:45
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
"Kako život" / Promo fotografija

12. kKuTz ili „ka Kultura u Tučepskim zaseocima“ pokazuje upornost  kultutraegera Ivice Mijačike da i u lito 2017. u šest zaseoka na liticama Biokova ponad Tučepa dovede glumce, pjesnike, slikare i glazbenike. Na otvorenim pozornicama uz kamene kuće odvijaju se komorne, pomno odabrane predstave praćene zavidnim brojem od tri do četiri stotine mještana i gostiju. Ta živost s otvorenog prostora prenosi se i u (za/na)puštene kuće, koje svojim vlasnicima odjednom postaju zanimljive i privlačne pa ih iznova počinju paziti i maziti (nastanjivati, barem ljeti).

Prva predstava (14. 7. 2017, u zaseoku Čovići), nakon otvorenja popraćenog prisegom gledatelja da su došli svojevoljno, bila je „Muškarci.hr“ (kritiku pročitajte ovdje) zagrebačkog Teatromana u režiji Marija Kovača i izvedbi Gorana Grgića, Borisa Svrtana, Živka Anočića i Filipa Detelića. Duhovita priča o odnosima muškaraca i žena ispričana iz muške vizure i ovaj puta je razdragala publiku.

Predstava Kazališta Moruzgva iz Zagreba „Kako život“ (kritiku pročitajte ovdje) Nine Mitrović u režiji Ivana Lea Lema nije niti u jednoj sredini ostavila publiku ravnodušnom pa tako niti  gledatelje u zaseoku Šimići (28.7.2017.). Priča troje umirovljenika u staračkom domu (sjajni Vinko Kraljević, Siniša Popović i Biserka Ipša) pokazuje svu složenost života – to što su stari, ne znači da ne žude, sanjaju, vole...

Teatar Exit (Zagreb) gostovao je s dvije predstave : „Taksimetrom“ (kritiku pročitajte ovdje) Gorana Vojnovića u režiji Matka Raguža i izvedbi Zijada Gračića i Roberta Budaka (Podpeć, 6.8.2017.) i „Plućima“ (kritiku pročitajte ovdje) Duncana Macmillana u režiji Aide Bukvić i izvedbi Jadranke Đokić i Amara Bukvića (Mravičići, 18.8.2017.). Iz nabrojenih predstava prepoznatljivo je da se ne podilazi publici „lepršavim ljetnim temama“, već da se nastoji kroz duhovitu i čvrstu strukturu predstaviti dobru kazališnu predstavu. Smijeh nije grijeh, jer se nerijetko upravo smijehom iskazuju tužne situacije.

Uz kazališni program, tučepski su zaseoci svjedočili i odličnim glazbenim događanjima (Gradski zbor „Brodosplit“, Podstup, 21.7.2017. , Zvonko Bogdan i sedam tamburaša, Srida Sela, 11.8.2017., Hakan Ali Toker, Podpeć, 6.8.2017.9), književnim susretima (Tonko Maroević, Renato Baretić) i izložbi (Ivan Tudek).

U dosadašnjoj sedamdeset i jednoj večeri odigralo se sto i osamnaest različitih događaja što će sve naći mjesto u monografiji koju očekujemo ove godine.