GOVOR U STRANU, 25.3., 21:30, FOAJE HNK-A U ZAGREBU
Kakav suvremeni dramski tekst želimo na sceni?
U subotu 25.3. u 21.30 u foajeu zagrebačkog HNK-a HDKKT nastavlja s 'Govorom u stranu', tema je važna svim kazalištarcima, a sudjeluju kazališni kritičar Igor Ružić, dramaturg Patrik Gregurec i ravnateljica Drame HNK-a Nenni Delmestre
Objavljeno: 3.25.2023 1:08:33 PM
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"Govor u stranu" / HDKKT

Je li svaki dramski tekst koji nastaje danas suvremen? Jesu li predstave koje gledamo na hrvatskim pozornicama suvremene razmatramo li ih u europskome kontekstu? Kako izabrati i postaviti dramski tekst s obzirom na cjelokupni repertoar pojedinoga kazališta, konkretno Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu?

Svaka (pra)izvedba naših suvremenika načinje kompleksan problemski niz, od već uopćenih žarišta kakva su teme dramskoga pisma, utjecaji i nasljeđe prethodnika ili međunarodna vidljivost drama pisanih malim jezicima. Pozornost svakako treba uputiti i pitanjima kako dramsko pismo suvremenika utječe na razvoj izvedbene scene te kako izvedbena scena utječe na razvoj suvremene drame, kako se suvremena drama odnosi prema (dramskome) tekstu predstave koji ne polazi od napisane drame i kako se odnosi prema neverbalnoj predstavi s izraženim dramskim karakteristikama.

O tim i drugim vrućim temama, promišljajući recentno postavljene tekstove kao što su Plodna voda Marine Vujičić i Ubojstvo Hanocha Levina, u subotu, 25. ožujka u 21.30 u foajeu HNK-a u Zagrebu razgovarat će kazališni kritičar Igor Ružić, dramaturg Patrik Gregurec, redateljica i ravnateljica Drame HNK-a Nenni Delmestre i – publika.

Govor u stranu“ organizira Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, a pokrenut je s namjerom jačanja i obogaćivanja komunikacije među sudionicima izvedbenoga čina, kazališnim stvarateljima i publikom.

Projekt financijski podupire Ministarstvo kulture i medija RH.

Ulaz je slobodan!

Najnovije:
RIJEKA, 3. DO 11. STUDENOGA
Kritikazov vodič kroz 28. reviju lutkarskih kazališta
Od petka 3. 11. do subote 11. 11. u Rijeci će se održati 28. revija lutkarskih kazališta, a Kritikaz vam, kako je i red, donosi sve ili barem poneke tajne ovog divnog lutkarskog okupljanja
VRIJEME JE ZA PROMJENE
Dok Poco Loco pomiče brda, moj mališa sa školom ide u zastarjeli ZKL na ofucanu „Ježevu kućicu“
Dok pokolokice svoje vrijeme izvan scene provode organizirajući okrugle stolove i stručnjake, a na sceni razbijaju tabue, boreći se za svaku izvedbu i prodanu kartu, ZKL-ovci na finoj i sigurnoj plaći strše iznad paravana i ne pjevaju jer je to „politika kazališta“, a razredi učenika, ničim izazvani, stižu im u rijekama. U tom nerazmjeru kvalitete i kvantitete, grad preobilno financira ZKL, dok Poco Locu i ostalim nezavisnima baca zrnca. A profesori bez puno razmišljanja igraju na sigurno, da se ne bi zamjerili... roditeljima. A što s djecom?
ZA SVE IZMEĐU 11 I 14 GODINA
Uključite se u prvo regionalno istraživanje mlade kazališne publike
Ako ste stari između 11 i 14 godina, sudjelujte u prvom regionalnom istraživanju mlade kazališne publike u organizaciji platforme Od malih nog(u)
ČAKOVEC, 2. DO 6. LISTOPADA
Veliki Kritikazov vodič kroz 26. susret HC ASSITEJ
Od ponedjeljka 2. listopada do petka 6. listopada u Čakovcu će se održati 26. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ, a prije no što spakirate pinklece i krenete put Čakovca, pažljivo proučite najbolji vodič kroz predstave