NATJEČAJ OD MALIH NOGU I ŽAR PTICE ZA TEKST NAMIJENJEN IZVOĐENJU U KAZALIŠTU ZA DJECU I MLADE
Odabran najbolji tekst velikog regionalnog natječaja platforme Od malih nogu i Žar ptice
Stručni žiri odabrao je osam finalista prvog regionalnog natječaja, među kojima i pobjednički tekst koji će u proljeće 2023. godine zaigrati u Gradskom kazalištu Žar ptica u Zagrebu
Objavljeno: 28.12.2022. 11:49:39
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
Završio natječaj OMN i Žar ptice / OMN

 

Završio je prvi javni poziv za tekstove namijenjene izvođenju u kazalištu za djecu i mlade u organizaciji regionalne platforme Od malih nog(u) i Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba.

Na poziv je pristiglo 70 tekstova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Stručni žiri u sastavu Drago Utješanović, ravnatelj GK Žar ptica, Tijana Grumić, dramaturginja i dramska spisateljica, Ilija Gajević, profesor književnosti, Rok Kravanja, glumac i Igor Tretinjak, kazališni kritičar i teatrolog, pobjedničkim tekstom ovogodišnjeg natječaja jednoglasno je proglasio Mesto gde odlaze izgubljene stvari poslan pod šifrom Sitnica.

U nastavku donosimo priopćenje žirija:

„Tekstove je odlikovala raznolikost u pristupu, stilu, žanru, kao i ciljnoj publici kojoj se obraćaju. Važno je istaknuti da je velika većina tekstova namijenjena mladoj, odnosno tinejdžerskoj publici, te se bavi aktualnim društvenim pitanjima i problemima s kojima se mladi danas susreću. Osim toga, tekstovi su bili raznoliki i po pitanju autorskih poetika i forme, što je predstavljalo veliki izazov pri odluci o pobjedničkom tekstu.

Ipak, tekst Mesto gde odlaze izgubljene stvari autorice Ane Ivanović iz Srbije izdvojio se svojom poetikom, autentičnim jezikom i jednostavnim, a vrlo maštovitim pristupom univerzalnoj temi odrastanja. Osim što pruža mnogo raznovrsnih mogućnosti za inscenaciju, žiri smatra da ovaj tekst može komunicirati kako s djecom, onom koja se polako opraštaju od svojih djetinjih igračaka, zaboravljajući ih u zabačenim kutovima svojih dječjih soba, tako i s odraslima kojima je taj period djetinjstva, iako dalek, često obojen nostalgijom za nekim bezbrižnijim razdobljem u životu.“

Osim pobjedničkog teksta, žiri preporučuje još nekoliko tekstova koji su ušli u najuži izbor, s nadom da će i oni, nakon što budu objavljeni i javno čitani u sklopu ostalih aktivnosti propisanih ovim javnim pozivom, naći svoj put do neke od kazališnih scena u regiji. U užem izboru našli su se sljedeći tekstovi (poredani abecednim redosljedom):

  • Kraljevstvo sinjega kita, šifra: PEER (Jaka Andrej Vojevec, Slovenija)
  • Osoba iz budućnosti, šifra: 1021042011 (Ivan Grčić, Hrvatska)
  • Pandorina škrinjica, šifra: StareZgodbeNoviNauki (Kim Komljanec, Slovenija)
  • Putovanje u zemlju srama, šifra: promqueen666 (Dora Golub, Hrvatska)
  • Seznami za življenje, šifra: miki (Jaka Smerkolj Simoneti, Slovenija)
  • Shvati me vremenom, šifra: 150 150 (Teodora Kipa, Crna Gora)
  • Sve stvari jedne duše, šifra: TinuNinu (Sara Lustig, Hrvatska)