KOTOR, 2.-12. SRPNJA
Veliki Kritikazov vodič kroz 30. Kotorski festival pozorišta za djecu
Jubilarni 30. Kotorski festival pozorišta za djecu održat će se od 2. do 12. srpnja, a mi vam donosimo veliki vodič kroz bogat kazališni program
Objavljeno: 30.6.2022. 14:06:42
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
Kotorski festival / kotorskifestival.me

 

Festival će biti otvoren u subotu 2. srpnja u 20 sati putovanjem kroz vrijeme na Trgu od Oružja, mjestu odakle je 1993. godine sve počelo, a gdje je Napoleon prije 200 godina osnovao kazalište. Do 12. srpnja publika će imati priliku da besplatno uživa u pozorišnim predstavama od ledenog Islanda, do sunčane Španjolske, a sve preko Transilvanije. U Kotor dolaze Heidi, Cyrano, Djevojčica sa šibicama, Guliver, Bambi, Snježna kraljica, muzičari, slikari, glumci, pjesnici I klaunovi.

U nastavku pogledajte program predstava na festival:

Nedjelja, 3. srpnja

21:30h, Ljetna pozornica
Pozorište Boško Buha, HEIDI

Milena Depolo po motivima romana J. Spyri
Režija: Đurđa Tešić
Dramaturgija: Nina Plavanjac
Scenografija: Isidora Spasić
Kostimografija: Zora Mojsilović
Kompozitor: Vladimir Pejković
Scenski pokret: Damjan Kecojević
Igraju: Mia Jovanović, Milica Sužnjević, Jelena Trkulja, Uroš Jovčić, Nemanja Oliverić, Branislav Platiša, Boba Latinović
O predstavi: Čim se pojavila, priča o Heidi je svojom svježinom i ljupkošću unijela nešto novo u književnost za djecu – vitalnost, životni elan, inspiraciju i osjećaj slobode u kome se svako dijete vrlo rado prepoznaje. U današnje vrijeme, kada nam je naša planeta na najsuroviji način poručila da moramo zastati i pogledati se oči, kada su materijalistički pristup životu i otuđenost od prirode postali prevladavajući okvir u kome djeca odrastaju, ova priča je posebno aktualna i potrebna mladom gledatelju.
Trajanje: 70 min.
Dob: 5+

Ponedjeljak, 4. srpnja

18.00 i 21.30h; Kulturni centar Nikola Đurković
Kazalište 10 prstiju (Island), ŽIVOT – PITA OD BLATA

Režija i dizajn: Helga Arnalds
Režija: Charlotte Böving
Kompozitor: Margrét Kristín Blöndal
Dizajn svjetla: Björn Bergsteinn Guđmundsson 
Igraju: Sólveig Guđmundsdóttir, Sveinn Ólafur Gunnarsson
O predstavi: Dva bića izlaze iz sjenki, pronalaze šaku zemlje, počinju se igrati i otkrivati smisao života. Život – pita od blata savršena je predstava za cijelu obitelj. Najmlađi će uživati promatrajući kako dvije figure oživljavaju na sceni, otkrivaju jedno drugo i svijet oko njih. Valjat će se od smijeha dok likovi na sceni, dječak i djevojčica ili muškarac i žena, jedu blato, igraju se njime, rade od njega životinje, predjele, život i ljubav. Starija će publika prepoznati priču o stvaranju Zemlje, nastanku čovjeka, Darvinovu teoriju evolucije; priču o tome kako se zemlja dijelila, a granice uspostavljale, vidjet će uzroke ratova i to kako je kroz smijeh i igru moguće ostvariti mir i zaliječiti rane; kako sve nastaje ni iz čega – priču o krugu života.
Predstava bez riječi – za veliku i malu djecu!
Trajanje: 40 min.
Dob: 5+

Utorak, 5. srpnja

18h & 20h; Kulturni centar Nikola Đurković
Lutkovno gledališče Ljubljana, NEGDJE DRUGDJE
Zala Dobovšek, Nina Šorak, Tin Grabnar, Asja Kahrimanović Babnik
Režija: Tin Grabnar
Dramaturgija: Zala Dobovšek
Umjetnički dizajn: Matija Medved
Animacija: Matija Medved, Lea Vučko
Asistent reditelja: Nina Šorak
Igra: Asja Kahrimanović Babnik
O predstavi: Predstava govori o djevojčici koja se nađe u ratu. Kroz njene oči promatramo grad koji se mijenja, puneći se užasom, nasiljem i strahom. Ali i nadom. Djevojčica samo želi otići u drugu zemlju gdje će joj biti ljepše. Želi otići negdje drugdje, daleko od užasa rata. Negdje drugdje je dirljiva priča o apsurdu rata i njegovim užasima. Kako ratna zbivanja izgledaju u očima djeteta? Samo kroz ovu perspektivu možemo razumjeti puni apsurd rata. Ova tema je vrlo osjetljiva i bolna, stoga se često zaobilazi. Međutim, vrlo je važno da o njoj govorimo, naročito pred najmlađom publikom.
Trajanje: 45 min.
Dob: 7+

21.30h; Ljetnja pozornica
Pozorište za decu Kragujevac, BAMBI

Jakub Maksimov po motivima bajke Felixa Saltena
Režija: Jakub Maksimov
Scenografija i kostimografija: Olga Ziebinska
Dizajn i izrada lutaka: Olga Ziebinska
Originalna muzika: Lazar Novkov
Igraju: Miloš Milovanović, Darija Vulić, Milomir Rakić, Vladimir Đoković, Ljubica Radomirović, Marko Đurić
O predstavi: Duboko u šumi, jednog proljetnog dana, dva mala oka su se otvorila. I od kada su se otvorila, više se nisu prestala pitati što to vide: mamin nos, travu, drvo, miša, vjevericu, sojku, lišće, kamenje, vodu, tvora, svoja kopita, zeca, Falina, rogove jelena, put, žbunje i najljepše od svega – livadu! U stvari, postoji još nešto. Nešto visoko. Nešto što stoji na dvije noge. Nešto što nema ništa na njušci! Nešto što ima ogromnu snagu… Bambi je autorova adaptacija lirskog romana koji je prije skoro jednog stoljeća napisao Felix Salten. Predstava govori o odrastanju i upoznavanju svijeta malog jelena.
Trajanje: 55 min.
Dob: 6+

Srijeda, 6. srpnja

17.00h i 20.00h; Kulturni centar Nikola Đurković
Pozorište za decu Kragujevac, TIHI DEČAK (PRIČA O TIŠINI)

Ana Duša i Tin Grabnar
Režija: Tin Grabnar
Dramaturgija: Ana Duša
Muzika: Mirja Vrhovnik Smrekar
Kostimografija: Sara Smrajc Žnidarčič
Prevod: Nebojša Pop Tasić
Prevod na znakovni jezik: Ana Keler
Igraju: Milomir Rakić, Ljubica Radomirović, Miloš Milovanović, Sanja Matejić
O predstavi: U velikoj kući, negdje na selu, živi dječak. Njegova porodica ima četiri člana: pored tate i mame, tu je i dječakova petogodišnja sestrica Lejla. Otac, glava porodice, je lovac; u zaključanom ormanu na tavanu, daleko od djece, on čuva veliku lovačku pušku. Jednoga dana, kad su djeca ostala sama kod kuće, dječak je otkrio da su tavanska vrata otključana. Iako to nikako ne bi smjeli, brat i sestra krenu u istraživanje tajanstvenog prostora i pronalaze pušku. Dječak se zove Vuk i ovo je njegova priča.
Tihi dečak (Priča o tišini) je lutkarska predstava bez lutaka – to je ples prstiju i gluma tijela, koji su zasnovani na principima takozvanog 'platform' teatra, gdje čovjek na sceni može biti ujedno i glumac, i lutka, i scenski element, i rekvizit.
Trajanje: 45 min.
Dob: 7+

Četvrtak, 7. srpnja

18.00h i 20.00h; Kulturni centar Nikola Đurković
ERROR 404 (Španjolska), KRPENI ANĐELI

Wagner Gallo
Režija: Julio Gallo, Wagner Gallo
Drvodjeljstvo: Antonio Martín
Kostimografija: Iolanda Atalla
Audiovizuelna produkcija: Wagner Gallo
Muzika: Kevin Macleod
Igra: Wagner Gallo
O predstavi: Error 404 je predstava bez riječi, namijenjena djeci i tinejdžerima – publici naviknutoj na upotrebu novih tehnologija, poput Stiva, glavnog lika, prosječnog dječaka sa prosječnim životom uronjenim u svijet elektronskih uređaja. Ova suptilna i emotivna predstava ohrabrit će vas da razmišljate o smislu života, o čudima koje život pruža, a koja često previdimo i zanemarimo.
U 4:04 izjutra, snovi i košmari preuzimaju kontrolu nad Stivovom noći. Okružuju ga četiri hladna zida, svjedoci njegovih dugih i dosadnih dana ispred blještećih ekrana. Opkoljen je video igricama, uronjen u neopipljivu stvarnost društvenih mreža i zarobljen svim vrstama tehnoloških spravica dizajniranim tako da crpe njegovo dragocjeno vrijeme. Ali danas ništa nije isto. Nakon serije neobičnih događaja, Stiv se nađe u čudnoj situaciji zbog koje će napraviti najveću grešku u životu. A možda i ne. 
Trajanje: 50 min.
Dob: 8+

21.30h; Ljetnja pozornica
Teatar Poco Loco i HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, I CYRANO I DJEVOJČICA

Guillermo Baldo
Režija i dramaturgija: Guillermo Baldo
Scenografija: Agostina Barbarini, Guillermo Baldo
Kostimografija: Yanina Pastor
Kompozitori: Lusiana Lipchak, Franco Dallamore
Dizajn svjetla: Daniel Maluf
Uvodna pjesma: Susy Schock
Igraju: Zrinka Kušević (Romina Tonković), Maja Katić (Ana Marija Brđanović)
O predstavi: Predstava govori o ljubavi, o prijateljstvu, o selidbi i koliko one teško padaju djeci, o maloj sićušnoj laži koja pomalo raste, raste, raste i postane toliko velika da te žulja i grebe iznutra i više ne znaš šta je ispravno i dobro i kako treba postupiti. Govori takođe i o tome kako je to kad se zaljubiš u nekoga u koga ne bi trebalo da se zaljubiš. Šta ako se djevojčica zaljubi u djevojčicu? Treba li to zatajiti i sakriti ili je moguće i biti iskren? Tekst crpi inspiraciju iz priče o Cyranu de Bergeracu koji je takođe bio zapleten u jednu laž, jer nije vjerovao da zaslužuje biti voljen. Često se fokusiramo na nešto čime nismo zadovoljni, čega se stidimo i što skrivamo. Nešto što odskače od prosjeka i onog uobičajenog. I tada stvaramo laži. Laži kojima prikrivamo svoju unutrašnju istinu su najbolnije i zato ova predstava pokušava da otvori novu mogućnost: mogućnost da živimo svoje istinsko biće!
Trajanje: 55 min.
Dob: 10+

Petak, 8. srpnja

20.00h; Riva
Pozorište mladih Novi Sad, GULLIVEROVA PUTOVANJA
Branislava Ilić i Nina Plavanjac po motivima romana J. Swifta
Režija: Kokan Mladenović
Dramaturgija: Nina Plavanjac
Kostimografija i dizajn lutaka: Milica Grbić Komazec
Scenografija: Marija Kalabić
Kompozitor: Marko Grubić
Scenski pokret: Timea Filep
Scenski govor: Saša Latinović
Dizajn svjetla: Ratko Jerković
Igraju: Aleksa Ilić, Stefan Ostojić, Ivan Đurić, Jelica Gligorin, Aleksandar Milković, Saša Stojković, Slobodan Ninković, Saša Latinović, Aleksa Jovčić, Slavica Vučetić, Marija Todorović, Sanja Tomić, Đorđe Mitrović, Nikolina Vujević, Miloš Macura, Marija Radovanov, Neda Danilović, Dejan Šarković, Darko Radojević, Danilo Milovanović, Kristina Savkov
O predstavi: Gulliverova putovanja su putovanja svih nas. Njegove čarobne ekspedicije u egzotične predjele jesu naše suočavanje sa stranim kulturama, na prvi pogled zastrašujućim i različitim, ali pri dubljem upoznavanju i – otvorenom umu – razoružavajuće sličnim našim vlastitim iskustvima. Opasnosti i izazovi na ovim putovanjima su iskušenja i etičke dileme s kojima se borimo u svakodnevnom životu. Osobna transformacija koju putovanje budi i zahtijeva je naše odrastanje i sazrijevanje. Pet avantura ne pripada samo Gulliveru. To je iskustvo zajedništva i samospoznaje. Na kraju, Gulliver nam poklanja još jednu avanturu, na koju se moramo otisnuti bez njega. Šesta avantura je sve što smo kroz proces putovanja zajedno stekli, učinili i naučili, ali i sve što našu budućnosti tek čeka da sami istražimo i spoznamo.
Trajanje: 120 min.
Dob: 12+

21.30h; Trg od oružja
DS Prazan prostor; FDU Cetinje, (NE) PRIČAJ MI BAJKE

Po motivima bajki H. K. Andersena
Autori: Jelena Laban, Jelena Šestović, Stevan Vuković, Pavle Prelević
Mentor: Petar Pejaković
Dramaturgija: Ilija Gajević
Video: Andrija Rašović
Umjetnički koncept: Milana Matejić
Igraju: Jelena Laban, Jelena Šestović, Stevan Vuković, Pavle Prelević
O predstavi: Ne pričaj mi bajke je rečenica odraslog svijeta koji je zaboravio da su bajke najrealnije i najsurovije priče koje nas kao dijete pripremaju za život. Bajke su često mračne i strašne, ali umiju biti i tople i nježne. Baš kao i život, bajke su satkane od najfinijih svilenih končića koji se zapetljavaju i raspetljavaju svuda oko nas. Hajde, probajte zamisliti kako se sve mogu pričati bajke. Takva je ova predstava.
Trajanje: 50 min.
Dob: 8+

Subota, 9. srpnja

21.30h; Ljetna pozornica
Pozorište mladih Novi Sad, Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade i Sloboda nema cenu, DJEVOJČICA SA ŠIBICAMA
Sonja Petrović i Mina Petrić po motivima bajke H. K. Andersena
Režija: Sonja Petrović
Dramaturgija: Mina Petrić
Stručne saradnice: Dobrila Marković i Jelena Sokić
Kostimografija: Jasmina Radujko
Scenografija: Katarina Kelić
Kompozitor: Igor Sakač
Dizajn svjetla: Nikola Marinkov
Muzičari: Igor Sakač, Filip Grubač, Petar Banjac, Stefan Sithaler, Svjetlana Vukomanovič, Marina Kozačenkov
Igraju: Kristina Savkov, Vera Hrćan Ostojić, Ervin Hadžimurtezić, Aleksa Ilić, Danilo Milovanović
O predstavi: Djevojčica sa šibicama je predstava o djeci u pokretu. O djeci kojoj je ulica dom. O djeci u koju ne želimo gledati. O njihovim bajkama. Predstava o djetinjstvu. O smrti. O empatiji. O trafikingu i strahu. Predstava o nadi i ljubavi. Djevojčica sa šibicama je predstava za djecu i roditelje i bajka koja nas uči da gledamo u ljude, a ne u zvijezde, te da sretan kraj stvaramo upravo mi.
“Želim nešto drugo / Hoću nešto novo / Otići negde treba / I početi ispočetka”
Trajanje: 55 min.
Dob: 12+

Nedjelja, 10. srpnja

20.00h; Kulturni centar Nikola Đurković
Gradsko pozorište Podgorica, SNJEŽNA KRALJICA

Jevgenij Švarc po motivima bajke H. C. Andersena
Režija: Jagoš Marković
Scenografija: Matija Vučićević
Scenski pokret: Jagoš Marković
Izbor muzike: Jagoš Marković
Igraju: Jelena Simić, Emir Ćatović / Vukan Pejović, Vanja Jovićević, Božidar Zuber, Sanja Popović, Maja Šarenac, Miloš Pejović, Sejfo Seferović, Omar Bajramspahić, Lazar Đurđević, Lara Dragović
O predstavi: Bajka Snježna kraljica Hansa Christijana Andersena, koju je po dramatizaciji Jevgenija Švarca režirao Jagoš Marković, govori o ljubavi i prijateljstvu tako snažnom da može pobijediti zlo. Gerda ide u zemlju vječnog leda da bi oslobodila svog zaleđenog prijatelja Kaja kojeg je zarobila Snježna kraljica. Na Gerdinom putu događaju se brojne prepreke. Susret sa Snježnom kraljicom promijenit će im život.
Trajanje: 55 min.
Dob: 5+

21.30h; Ljetnja pozornica
Kazalište za djecu i mlade Merlin, Temišvar, CRVENE CIPELICE

Baczó Tünde po motivima bajke H. C. Andersena
Režija i koreografija: Baczó Tünde
Scenografija: Bajko Attila
Kostimografija: Cristina Milea
Muzika: Cari Tibor
Tekstovi pjesama: Geanina Jinaru-Dobos
Igraju: Patricia Gavril, Magyari Etelka, Cristian Brătoiu, Mădălina Ghitescu Petre, Raul Lăzărescu, Lucian Matei, Laurentio Pleşa
O predstavi: Taština i egocentričnost su veliki izazov za djecu današnjice. U društvu koje je opsjednuto vanjštinom, interesovanja učenika su prirodno okrenuta svom izgledu i ničem više. Škole su postale modne piste umjesto mjesta gdje djeca uživaju u plodovima dragocjenog dara – obrazovanja. Zdrave natjecateljske atmosfere koja je motivirala djecu više nema, nju je zamijenio destruktivni rivalitet kojeg pokreće egocentrizam. Svjedoci smo procesa iskrivljenja, a pozorišno-plesnim performansom Crvene cipelice autor pali alarm da upozori djecu, roditelje i profesore, ne upirući pritom prstom u krivce, jer to i nije uloga kazališta. Svatko od nas mora pronaći rješenje, kao što to Karin čini u priči.
Trajanje: 65 min.
Dob: 10+

Ponedjeljak, 11. srpnja

20.00h; Kulturni centar Nikola Đurković
Kazalište lutaka Zadar, CAFFE KRALJEVSTVO

Vanja Jovanović i Patrik Gregurec
Režija: Vanja Jovanović
Dramaturgija: Patrik Gregurec
Kompozitor: Tomislav Pehar
Vizuelni identitet: Vanja Jovanović
Dizajn svjetla: Frane Papić
Kostimografija: Nataša Perović
Igraju: Dominik Karakašić, Irena Bausović Tomljanović
O predstavi: Kroz kombinaciju dramske glume i teatra predmeta, lutkarska predstava Caffe Kraljevstvo tematizira odnos roditelja i djeteta iz perspektive jedne princeze koja, uprkos roditeljskim željama, najviše od svega želi postati – konobarica. Naša Princeza prolazi kroz važno razdoblje u svom odrastanju u kojem će morati da suoči svoju potrebu za samoostvarivanjem s pritiskom roditelja i cijelog kraljevstva te tradicionalnim obavezama koje joj oni nameću i za koje očekuju da će Princeza da ispuni.
Trajanje: 40 min.
Dob: 10+

21.30h; Ljetnja pozornica
KFPD; KC Nikola Đurković; DS Prazan prostor, LAGARIJE – ČAS O SUROGATU
Režija i vizuelni identitet: Mirko Radonjić
Kompozitor: Nina Perović
Asistentkinja režije: Marija Backović
Igraju: Mirko Radonjić, Marija Backović, Nina Perović
O predstavi: Lagarije – čas o surogatu je predavanje-performans namijenjen djeci i mladima, a rađen prema motivima animiranog filma Surogat Dušana Vukotića. Film iz 1961. godine je satirični komentar na tadašnji društveni trenutak, no danas, kad je ono što je neposredni doživljaj skoro sasvim iščililo iz naših života i surogat postaje norma po kojoj dišemo, djeluje poražavajuće aktualno. Uronjeni u društvene mreže kao u rastvor formaldehida, nikada nismo bili usamljeniji. Sagledati taj svijet i prihvatiti ga kao normalan je teško, ali promijeniti ga je nemoguće jer to bi značilo: ići protiv povijesti. Ipak, alternativu je nužno pronaći i autori I izvođači je traže. Vukotićev film je osnova i inspiracija za multimedijalni i interaktivni performans koji govori o idejama, usamljenosti, emocijama i mašti. Služeći se performativnim i kazališnim sredstvima, autori inzistiraju na čulnim, opipljivim iskustvima i posreduju ideju o kreaciji kao ultimativnom surogatu koji (ironično) donosi izbavljenje od surogata samog.
Trajanje: 45 min.
Dob: 7+

Utorak, 12. srpnja

21.30h; Ljetnja pozornica
Teatar mladih; KC Nikola Đurković, ZELENA GORA
Teatar mladih po motivima teksta Mile Mašović Nikolić
Režija / Directed by: Branko Ilić
Kreativni producent / Creative producer: Branka Femić Šćekić
Scenografija / Set design: Ivanka Vana Prelević
Kostimografija / Costume design: Ana Krgović
Muzika / Music: Ivan Marović
Autor songova / Song lyrics: Dejan Đonović
Dizajn i izrada maske / Mask design and production
Igraju / Cast: Danica Rajković, Katarina Krek, Lazar Đurđević
O predstavi: Dramski okvir priče prati djevojčicu Goranu koja je na zadatku spašavanja prirode. Gorana je pred izazovom i treba da se suprotstavi svijetu odraslih koji zaboravljaju na važnost očuvanja prirode i njenu vezu sa čovjekom. Priča obuhvata odnos djece i odraslih prema planeti, konzumerizmu, materijalnim dobrima, odnosno svijesti o očuvanju životne sredine, ljubavi prema živom svijetu, te o neminovnosti globalne međuzavisnosti i zajedničke budućnosti na Zemlji.
Djeci ne treba ništa objašnjavati. Treba ih pustiti da odlučuju. Ako bi djeca odlučivala, svaka sječa šume bi prestala, odnos prema prirodi bi bio istinski brižan, koristila bi se samo solarna energija, niko ne bi mogao da gradi na obali mora, bez obzira na to kojoj partiji pripada, kapitalne investicije bi išle u obnovljive izvore energije, mislilo bi se na budućnost i naša zemlja bi zaista bila ekološka… A do tada… Moramo da pravimo edukativne predstave za odrasle. Da ih djeca dovedu da gledaju.
Trajanje: 50 min.
Dob: 6+