HOMO THEATRALIS U OŽUJKU
Od vizualnog kazališta i obrazovnih perpektiva slijepih i slabovidnih do Atača i digitalije
U ožujku u sklopu Homo theatralisa sasvim besplatno sudjelujte u online predavanjima Anđele Vidović, Ivane Bakal, Marija Kovača, Lucije Ljubić, Anamarije Žugić Borić i Martine Petranović
Objavljeno: 24.2.2022. 12:16:34
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
Vizualno kazalište / HDKKT

 

Program Homo theatralisa u ožujku u organizaciji Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa započinje radionicom kazališne kritike Kako gledamo 2 Anđele Vidović na kojoj će se polaznici upoznati s počecima i razvojem kazališne kritike u nas i inozemstvu, propitati ulogu i zadaće kritičara te se okušati u analizama predstave i pisanju kritičkog teksta.

Vizualna umjetnica Ivana Bakal u predavanju Vizualno kazalište na temelju vlastita znanstvenog i umjetničkog istraživanja kazališnih kostima kao sjecišta instalacije, performansa i objekta govorit će o nastanku i značenju te vrste kazališta uz primjere rada suvremenih umjetnika. U predavačkom fokusu Marija Kovača povijesna je perspektiva školovanja slijepih i slabovidnih osoba te njihove mogućnosti i načini rada u kontekstu izvedbenih umjetnosti.

Memoari kazališnih glumica teatrologinje Lucije Ljubić otkrivaju što glumice ističu u autobiografskim zapisima, koja sjećanja smatraju vrijednim, a koja prepuštaju zaboravu, kao i što ih, primarno posvećene glumačkome pozivu, potiče na pisanje. Teatrološki interes u prvome od dvaju predavanja Martina Petranović usmjerava scenografskome i slikarskom opusu Zlatka Kauzlarića Atača, dok se u drugome zaokuplja očuvanjem i izložbenim, odnosno muzejskim prezentiranjem kazališne građe.

Budući da se izvedbena scena sve smjelije okušava u digitalnome mediju, osobito tijekom posljednjih dviju godina, a i većina Homo theatralisa zbiva se putem aplikacije Zoom, predavanje Anamarije Žugić Borić o primjeni digitalne humanistike u istraživanju izvedbenih umjetnosti te radionica, koju vodi s Ivom Srnec Hamer, o mogućnostima kreativne uporabe aplikacije Zoom u stvaranju digitalne izvedbe više su nego dobrodošli. Zainteresirani za radionicu u prijavi trebaju poslati kontaktne podatke, ukratko čime se bave i zašto bi htjeli doznati više o ovoj temi, na e-adresu zugicboric@ief.hr.

Novi ciklus projekta Homo theatralis započeo je 10. veljače, a sve do kraja svibnja 2022. kritičari izvedbenih umjetnosti, teatrolozi te pozvani stručnjaci iz srodnih djelokruga održat će brojna predavanja i radionice širokoga raspona tema iz područja izvedbenih umjetnosti. Većina programa realizirat će se putem aplikacije Zoom, a svibanjska događanja planiraju se uživo. Homo theatralis rastvara pogled u kazalište, sa žarištem na aktualnostima, promjenama koje zahvaćaju izvedbenu scenu, važnim ostvarenjima, kritičarskim i teatrološkim uvidima i istraživanjima.

Voditeljica je projekta Ivana Slunjski, predsjednica Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, a u organizaciji sudjeluju i članice upravnoga odbora Kim Cuculić, Višnja Kačić Rogošić, Gordana Ostović te Martina Petranović. Projekt financijski podupire Ministarstvo kulture i medija RH.

Raspored u ožujku

Ponedjeljak, 28. veljače te 2. i 4. ožujka u 18 sati
Anđela Vidović: Kako gledamo 2

Trodnevni ciklus namijenjen je osobama s izraženim afinitetom prema izvedbenim umjetnostima, ali i svima koje zanima kako pisati o tome što gledamo. Radionica je strukturirana prema trima tematskim okosnicama: Što i za koga pišem, Znanje, argumentacija i stil, Svi ti kazališni ljudi. Polaznici će se upoznati s počecima i razvojem kazališne kritike u nas i inozemstvu te osvijestiti važnost širine misli (kako početi, što čitati i kako to povezivati). Raspravama i različitim vježbama uputit će se u ulogu kazališnog kritičara unutar kazališne i društvene zajednice. Za sudjelovanje je važno poznavanje engleskog jezika i solidna internetska veza.
Prijave se primaju do 26. veljače 2022. na e-adresu: andelavidovic@yahoo.com, a treba navesti ime, prezime, dob, zanimanje te odgovoriti na pitanje: Što ste posljednje gledali u kazalištu? Ako niste bili dulje od godinu dana, navedite razloge.

Četvrtak, 3. ožujka u 18 sati
Ivana Bakal: Vizualno kazalište

Predavanje se temelji na znanstvenome i umjetničkom istraživanju mogućnosti kazališnoga kostima, kojem se vizualna umjetnica i nastavnica posvetila i u disertaciji Kazališni kostim između instalacije, performansa i objekta – vizualno kazalište obranivši je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Predstavit će genezu i značenja vizualnoga kazališta uz prikaz rada suvremenih umjetnika u tome području, uključujući i svoj.

https://us02web.zoom.us/j/82286363533?pwd=WTV2VW5ocWg2SWhJS0dlbUxuSUFuUT09
Meeting ID: 822 8636 3533
Passcode: 614245

Utorak, 8. ožujka u 17 sati
Mario Kovač: Povijesna perspektiva stjecanja znanja i školovanja slijepih i slabovidnih osoba – od Homera do Novog života

Predavač će ponuditi povijesni presjek školskih perspektiva slijepih i slabovidnih osoba s naglaskom na umjetničkim studijima te ponajviše izvedbenim umjetnostima. Na općenitoj razini pružit će primjere umjetnika koji su u radu promišljali nedostatak vida ili neki drugi invaliditet (Brook, Cunningham, DV8...), dok će se s praktične strane osloniti ponajviše na svoju suradnju s Kazalištem slijepih i slabovidnih Novi život.

https://us02web.zoom.us/j/88294875064?pwd=QTJhT0lkRzB5S1FHQ2hnMmllQ0JCUT09
Meeting ID: 882 9487 5064
Passcode: 638607

Četvrtak, 10. ožujka u 18 sati
Lucija Ljubić: Memoari kazališnih glumica

Od kraja 20. stoljeća u hrvatskim je nakladničkim kućama objavljeno više djela autobiografske proze iz pera nekoliko kazališnih glumica koje su najveći dio svoga glumačkoga rada nastupale ili i dalje nastupaju u hrvatskim kazalištima. Istražuje se što je glumice potaknulo na pisanje, o čemu su pisale, koje su događaje iz svojih i tuđih biografija istaknule i tematizirale, što su zadržale u zapisanim sjećanjima, a što su ispustile ili još nisu napisale.

https://us02web.zoom.us/j/88900778144?pwd=SUhKMW9JOEhUT2F2L2NVSFJQSnF6Zz09
Meeting ID: 889 0077 8144
Passcode: 579179

Srijeda, 16. ožujka u 18 sati
Anamarija Žugić Borić: Digitalna humanistika, tehnologija i izvedbene umjetnosti

Predavanjem se namjerava rasvijetliti pojam digitalne humanistike i njezinu poziciju s obzirom na uporabu tehnologije u produkciji izvedbenih umjetnosti. Razmotrit će se relevantne teorije i spoznaje o primjeni digitalne humanistike u proučavanju izvedbenih umjetnosti te u upravljanju arhivima koji čuvaju gradivo navedene tematike. Naposljetku, predstavit će se međunarodna inicijativa DARIAH-EU radna skupina Theatralia, koja je podjednako posvećena svim trima elementima u žarištu predavanja: produkciji/praksi, znanstvenoistraživačkim pristupima/teoriji i arhivistici u kontekstu izvedbenih umjetnosti.

https://us02web.zoom.us/j/87623576740?pwd=NzNLcmozWGo1eXFmNlhBR3k3T2pTUT09
Meeting ID: 876 2357 6740
Passcode: 815069

Četvrtak, 17. ožujka 17–19 h
Anamarija Žugić Borić i Iva Srnec Hamer: Kazalište i Zoom – modaliteti digitalne izvedbe

Radionicom se želi uputiti na kreativnu uporabu aplikacije Zoom u kazališnoj produkciji. Propituju se i demonstriraju kapaciteti aplikacije, prije svega njezine tehničke mogućnosti koje je iz razine pomagala za svakodnevnu ili poslovnu komunikaciju izdižu u prostor izvedbe, a priori ispunjen rekvizitima – tehnikalijama – koje valja probrati i prekrojiti u digitalnu dramaturšku cjelinu. Kojim pravilima podliježe te može li se (i treba li se uopće) kôd face to face izvedbe prenijeti, odnosno prilagoditi aplikaciji Zoom ili pak činu pripreme valja pristupiti iz potpuno neovisne pozicije, iskušat će se prezentacijom rješenja iz relevantnih Zoom-produkcija te provedbom izabranih vježbi za polaznike.
Prijave za radionicu poslati na e-adresu zugicboric@ief.hr.
Poveznicu za sudjelovanje polaznici će dobiti e-poštom.

Četvrtak, 24. ožujka u 15 sati
Martina Petranović: Slikar u kazalištu – Zlatko Kauzlarić Atač

Predstavit će se bogat i raznovrstan scenografski opus Zlatka Kauzlarića Atača s povremenim referencijama na druge oblike njegova sudjelovanja u kazalištu (kazališni portreti, kazališni plakati, režija) i na njegovo slikarstvo. Predavanje je prilagođeno studentskoj populaciji, ali je otvoreno i za javnost. U predavanju će sudjelovati i sam umjetnik.

https://us02web.zoom.us/j/81784705148?pwd=THRycXNDbHZZNThsc3RSWVZPUHd2dz09 
Meeting ID: 817 8470 5148
Passcode: 601389

Četvrtak, 31. ožujka u 18 sati
Martina Petranović: Muzealizacija kazališne građe

Na temelju autoričina dugogodišnjeg rada u Odsjeku za povijest hrvatskoga kazališta HAZU-a i izložbenoga predstavljanja raznovrsne kazališne građe te njezina višegodišnjeg interesa za proučavanje izložbi o kazalištu i kazališnih muzeja, predavanje će se baviti problematikom očuvanja i izložbenoga/muzejskog prezentiranja kazališne građe, s posebnim osvrtom na mogućnosti unapređenja toga segmenta u hrvatskim okvirima.

https://us02web.zoom.us/j/84368223874?pwd=Wll2UzVTU2wrR1lvWW9kOS82VEpaZz09 
Meeting ID: 843 6822 3874
Passcode: 014091