PREGLED KAZALIŠNIH PUBLIKACIJA HAZU U 2015.
Od teatroloških zbornika do kataloga izložbe glumaca
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti predstavila je nakladničku djelatnost u 2015., a mi za vas izdvajamo kazališne publikacije
Objavljeno: 3.2.2016. 3:35:40
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
HAZU / hazu.hr

Došavši na čelo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić najavio je bitne promjene u odnosu HAZU i javnosti. Naime, odlučio se za učestalo predstavljanje rada HAZU, kako bi ova krovna udruga intelektualaca  počela ozbiljnije utjecati na život u svojoj sredini. Prema njegovim riječima, upravo ta otvorenost dovela je do potrebe pojedinaca ili udruženja da potraže savjet ili pokroviteljstvo HAZU prilikom rješavanja određenih problema.

Među Akademijinim djelatnostima je i nakladništvo koje se obavlja u takozvanim Razredima pa je početkom veljače novinarima predstavljena nakladnička djelatnost u 2015., a 95 svezaka raznih publikacija moći će se do kraja veljače vidjeti u Akademijinom atriju.

Izdvojit ćemo kazališne publikacije koje je predstavila akademkinja Dubravka Oraić Tolić, predstavnica Razreda za književnost. Zbornik  „Dani hvarskog kazališta“ (Split, 2014., knjiga 41, uredništvo Boris Senker, Vinka Glunčić-Bužančić) bavi se temom „Prvi svjetski rat u kulturnom pamćenju“, dok je zbornik „Krležini dani“ (Osijek, 2014., priredio Branko Hećimović) posvećen temi „Kompleks obitelji i četvrt stoljeća tranzicije i globalizacije u hrvatskoj drami i kazalištu“.

Također, izdane su Kronike Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU (glavni urednik Tomislav Sabljak), četiri mjesečnika „Forum“ knjiga 87 (urednik Krešimir Nemec) u kojima se mogu naći raznovrsni zapisi, te napokon katalog izložbe „Foto Tonka“  (Galerija Klovićevi dvori, 2015., tekst Lovorka Magaš Bilandžić) koji donosi brojne portrete kazališnih glumaca koji su pozirali u fotografskom studiju čuvene fotografkinje.