NADA FALOUT U KABINETU GRAFIKE HAZU
Kazališni plakat kao umjetnost
Do 15. veljače 2016. u Kabinetu grafike HAZU (Zagreb, Strossmayerov trg 12) mogu se pogledati kazališni plakati slikarice Nade Falout
Objavljeno: 28.1.2016. 1:05:59
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
Nada Falout, Macbeth / Kabinet grafike HAZU

Nada Falout (1933.-2012.) dizajnirala je plakate za predstave u Dramskom kazalištu Gavella i Hrvatskom narodnom kazalištu Zagreb.

Kao životnoj suputnici kazališnog kritičara Želimira Falouta, kazalište joj je bilo bliska sredina, pa je voditelj propagande u DK "Gavella", odnosno HNK, Ivan Maruna vjerojatno nije teško nagovorio na osmišljavanje kazališnih plakata.

Na plakatima, bez obzira na dimenzije, može se prepoznati visoka estetska razina, odlična uravnoteženost između umjetničke i informativne komponente, te  privlačnost za prolaznika i potencijalnog gledatelja kojemu je plakat  namijenjen.

Autorica izložbe mr. sc. Slavica Marković u pratećem katalogu vrlo podrobno analizira umjetničke  postupke koje prepoznajemo u rasponu od citata do metafore. Kazališni plakati nastali su u desetljeću nakon 1980., oni vezani uz  Floraart kasnijeg su  datuma, a svi su dio umjetničine donacije Kabinetu grafike.