NADA FALOUT U KABINETU GRAFIKE HAZU
28.1.2016. 1:05:59h
Kazališni plakat kao umjetnost
Do 15. veljače 2016. u Kabinetu grafike HAZU (Zagreb, Strossmayerov trg 12) mogu se pogledati kazališni plakati slikarice Nade Falout
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
Nada Falout, Macbeth / Kabinet grafike HAZU

Nada Falout (1933.-2012.) dizajnirala je plakate za predstave u Dramskom kazalištu Gavella i Hrvatskom narodnom kazalištu Zagreb.

Kao životnoj suputnici kazališnog kritičara Želimira Falouta, kazalište joj je bilo bliska sredina, pa je voditelj propagande u DK "Gavella", odnosno HNK, Ivan Maruna vjerojatno nije teško nagovorio na osmišljavanje kazališnih plakata.

Na plakatima, bez obzira na dimenzije, može se prepoznati visoka estetska razina, odlična uravnoteženost između umjetničke i informativne komponente, te  privlačnost za prolaznika i potencijalnog gledatelja kojemu je plakat  namijenjen.

Autorica izložbe mr. sc. Slavica Marković u pratećem katalogu vrlo podrobno analizira umjetničke  postupke koje prepoznajemo u rasponu od citata do metafore. Kazališni plakati nastali su u desetljeću nakon 1980., oni vezani uz  Floraart kasnijeg su  datuma, a svi su dio umjetničine donacije Kabinetu grafike.

ImpressumUvjeti korištenjaSuradnja sa portalomOglašavanje/Predstavljanje ponude
AUTORSKA PRAVA!

Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te s bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora navedenog uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali s izvorom Kritikaz.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem, odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se s uvjetima korištenja portala.

PRAVNA NAPOMENA!

Portal kritikaz.com koristite na vlastitu odgovornost.

© Domagoj Skledar & Igor Tretinjak, 2015 ~ 2019, All rights reserved