PETAK, 22. SIJEČNJA
22.1.2016. 0:14:18h
Jugoslovensko dramsko pozorište nakon 30 godina ponovo u HNK Zagreb
Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda prvi put će nakon trideset godina gostovati u zagrebačkom HNK-u, u petak, 22. siječnja u 19,30 sati s predstavom "Uobraženi bolesnik", J. P. Molièrea u režiji Jagoša Markovića
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
Uobraženi bolesnik / Nenad Petrović

Jugoslovensko dramsko pozorište posljednji je put gostovalo u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu 1986. godine. Gostovanje predstave "Uobraženi bolesnik" nastavak je ponovno uspostavljene suradnje između HNK u Zagrebu i JDP-a, započete gostovanjem predstave "Vučjak" Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana u lipnju 2015. na Sceni Ljuba Tadić JDP-a.

U svome posljednjem djelu Molière je izrazio svoj konačan odnos prema konzervativizmu, nadriliječništvu i šarlatanstvu, ali prije svega prema društvu koje boluje od pohlepe i sebičnosti. Bolest od koje pati glavni junak nije lako izlječiva i prijeti da postane pogubnom za cijelu obitelj. Molièreova kritika suvremene medicine zasnovana je na uvjerenju da je način na koji ljudska 'mašina' funkcionira i dalje misterij. Međutim, baš poput Molièrea, Jagoš Marković ovom predstavom prepoznaje i boljke jedne druge vrste, one koje se javljaju u tijelu društva.  Njegova “scenska dijagnoza” neznalaštva izaziva smijeh te je istinski blagotvorna i ljekovita, jer komedija mora raditi na tome da ponovno prisvoji terapeutsku društvenu funkciju.

U predstavi nastupaju: Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Jelisaveta Sablić, Goran Šušljik, Vlasta Velisavljević, Bojan Dimitrijević, Nebojša Milovanović, Slobodan Tešić, Marta Bjelica, Mladen Sovilj i Miloš Jevtović. Adaptaciju, scenografiju i izbor glazbe potpisuje Jagoš Marković, kostimografiju Bojana Nikitović, oblikovanje svjetla Mile Buturović.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i beogradsko JDP do 1986. redovito su razmjenjivali  gostovanja s najuspješnijim predstavama sezone, što je predstavljalo kulturni dijalog dviju značajnih kazališnih kuća regije još od 1949., kada je JDP prvi put gostovao na pozornici HNK u Zagrebu. Izvedbama "Vučjaka" u JDP te sada "Uobraženoga bolesnika" u HNK u Zagrebu obilježit će se nastavak zaustavljene prakse kazališne razmjene te beogradskoj i zagrebačkoj publici omogućiti praćenje repertoarnih uspješnica obaju kazališta.

 

ImpressumUvjeti korištenjaSuradnja sa portalomOglašavanje/Predstavljanje ponude
AUTORSKA PRAVA!

Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te s bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora navedenog uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali s izvorom Kritikaz.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem, odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se s uvjetima korištenja portala.

PRAVNA NAPOMENA!

Portal kritikaz.com koristite na vlastitu odgovornost.

© Domagoj Skledar & Igor Tretinjak, 2015 ~ 2019, All rights reserved