NIŠ, 1. DO 4. PROSINCA
30.11.2015. 4:30:49h
Što je novo u lutkarstvu u Srbiji?
O 1. do 4. prosinca u Nišu će se održati 46. susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije na kojima će se moći vidjeti 12 predstava, među kojima i "Vještičji pir", Dječjeg kazališta u Osijeku, te pet pratećih programa
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
46. susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije / Plakat

U natjecateljski program uvrštene su predstave “Petar Pan”, Pozorišta za djecu iz Kragujevca, “Par cipela”, Dječjeg pozorišta iz Subotice, “Bajka o ribaru i ribici”, Pozorišta lutaka „Pinokio“, “Zec, kornjača i kompanija”, lutkarske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, “Mačak u čizmama”, Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda, “Ima li deda odelo?”, Pozorišta mladih Novi Sad i nova predstava domaćina, Pozorišta lutaka Niš, “Olovni vojnik i balerina”.  

Sudeći po naslovima,možemo primijetiti da se lutkarstvo u Srbiji minule godine u potpunosti usmjerilo dječjoj publici, i to kroz provjerene naslove, što znači da, barem na tematskom planu, nije išlo u potragu za novim mogućnostima lutke. U danima koji slijede vidjet će se je li na izvedbenom planu bilo nešto hrabrije.

Van konkurencije nastupit će kazalište iz Varne (Bugarska) s predstavom "Tihe legende", kao i Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka sa svojom dugovječnom, no beskrajno svježom predstavom "Vještičji pir".

Prateći program čine dvije radionice, dvije izložbe i okrugli sto. Jožef Pernarčič iz Slovenije održat će radionicu ginjola dok će redatelj Darko Kovačovski iz Bugarske upoznati studente, učenike i glumce s osnovama tehnike sjena.

U sklopu izložbe ginjol lutaka, Jožef Pernarčič će predstaviti oko 500 lutaka iz 22 zemlje sveta. Drugu izložbu “Čarobnjaci iz Niša”, nazvanu po istoimenoj monografiji Pozorišta lutaka Niš, otvorit će novinar Slobodan Krstić. Fotografijama, plakatima, lutkama, maskama, kostimima, scenografijom i novinskim člancima predstavit će se sedam godina amaterskog i 57 godina profesionalnog stvaralaštva Niškog kazališta, kao dio prošlosti i sadašnjosti srpskog lutkarstva.

Okrugli sto “Paralele, osvrt na aktualnosti u lutkarstvu u regiji” vodit će predsjednica Assiteja centra Srbije, Diana Križanić Tepavac.

ImpressumUvjeti korištenjaSuradnja sa portalomOglašavanje/Predstavljanje ponude
AUTORSKA PRAVA!

Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te s bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora navedenog uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali s izvorom Kritikaz.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem, odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se s uvjetima korištenja portala.

PRAVNA NAPOMENA!

Portal kritikaz.com koristite na vlastitu odgovornost.

© Domagoj Skledar & Igor Tretinjak, 2015 ~ 2019, All rights reserved