OSIJEK, 29. SVIBNJA DO 2. LIPNJA
Ultimativni vodič kroz 27. SLUK
Od 29. svibnja do 2. lipnja u Osijeku će se održati 27. susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske SLUK koji će ugostiti 17 predstava, četiri izložbe, radionicu i predavanje
Objavljeno: 27.5.2019. 2:55:55
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
27. SLUK / djecje-kazalište.hr

Predstave za 27. SLUK nisu plod izbora već je odluka organizatora da sve prijavljene predstave uđu u konkurenciju (osim gostujućih predstava i predstave Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, kojoj nastup u konkurenciji i dalje koče sasvim nepotrebne stavke u pravilniku).

Kako je bienalnog karaktera, na SLUK-u će se na jednom mjestu naći predstave koje su već prikupile brojne festivalske nagrade, poput Dindima, Zamrznutih pjesama i Kaštanke, kao i predstave koje se upravo u Osijeku nadaju svojim prvim nagradama.

Među redateljima i redateljicama, najzastupljenija bit će Tamara Kučinović s dvije predstave i dva mentorska rada, a društvo će joj raditi omiljena Ruskinja hrvatskog lutkarstva Ljudmila Fedorova, jedan od najboljih i najinovativnijih redatelja teatra sjena, Fabrizio Montecchi i većina domaćih aktualnih lutkarskih redatelja.

Prije no što predstavimo program, sa žaljenjem primjećujemo da su sve predstave osim jedne (upravo AUK-ove u off-u) namijenjene djeci, što znači da hrvatsko lutkarstvo i dalje reže vlastita krila, ignorirajući silne mogućnosti i potencijale koji bukte u lutki, predmetu, materijalu i animaciji. No o tom potom.

Da ne duljimo, u nastavku proučite vodič kroz predstave 27. SLUK-a (pa ćemo svi zajedno u Osijeku diskutirati):

Srijeda, 29. svibnja
11:00, Dječje kazalište Branka Mihaljevića
UO GLLUGL, „DINDIM, O NJEŽNOSTI
(kritiku pročitajte ovdje)
Tekst: Tamara Kučinović i ansambl
Režija: Tamara Kučinović
Igraju: Nikša Eldan, Sara Ipša, Goran Guksić
O predstavi: Stari ribar Joao ugledao je u zaljevu pokraj svoje kućica pingvina zapetljanog u mrežu, oslobodio ga je i čekao da se pingvin oporavi. Nakon što se oporavio, pingvin je odlučio ostati uz svog novog prijatelja Joaoa, sve do jednoga dana...
Dob: 7+

17:00, HNK – predvorje
90 godina UNIME - Lutke osvajaju Hrvatsku 1920., izložba

18:00, HNK
Zagrebačko kazalište lutaka, „PINOCCHIO
(kritiku pročitajte ovdje)
Autor: Carlo Collodi i Petra Mrduljaš
Režija: Zoran Mužić
Igraju: Adam Skendžić, Jadran Grubišić, Anđelko Petric, Željko Šestić, Janko Popović Volarić, Borna Galinović, Ivan Bošnjak
O predstavi: Pinocchio nije pravi dječak, ali nije ni običan lutak. Kada Plava vila oživi drvenog lutka, za Gepetta i Pinocchija započinje pustolovina u kojoj će Gepetto morati preispitati što znači biti otac, a Pinocchio naučiti što znači biti pravi čovjek.
Dob: 3+

20:00, Dječje kazalište Branka Mihaljevića
Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, „NEZABORAVAK
– svečano otvorenje 27. SLUK-a
Režija: Peter Kus
Igraju: Ivica Lučić, Lučka Kristina Fančović, Aleksandra Colnarić
O predstavi: U središtu predstave odnos je djeda i unučice Lučke. Djed postaje zaboravan, vidi stvari kojih nema, čudno se ponaša i ne zna objasniti zašto je tako. Ako Lučkinu majku djedovo ponašanje sve više i više brine, Lučki se čini promijenjeni djed zanimljiv. Uživi se u njegov svijet neobičnih ideja i munjevitih pomisli. Djed se zbog demencije postepeno vraća u svoje djetinjstvo, a Lučka uz njega sve više odrasta. U jednom se trenutku njihovi se putovi križaju i povezuju u zajedničkom doživljaju igre.
Dob: 6+

Četvrtak, 30. svibnja
10:00, HNK
Gradsko kazalište Zorin dom, Karlovac, „FANTAZIJA

Autorski tim: Giulio Settimo, Nino Pavleković, Katarina Arbanas, Nenad Pavlović, Vanja Gvozdić
Igraju: Giulio Settimo, Nino Pavleković, Katarina Arbanas, Nenad Pavlović, Vanja Gvozdić, Ivana Vukićević, Goran Glavač
O predstavi: Marionetska predstava „Fantazija“ nastala je u karlovačkom  Gradskom kazalištu „Zorin dom“ , sastoji se od pet  cjelina (Uvod, Leteći Holandez, Trenutak, Primjer, Posveta) koje propituju različite ljudske situacije, a lutkari, predvođeni Giuliom Settimom, autorski i izvođački sudjeluju u stvaranju začaranog vizualno-glazbenog  svijeta.
Dob: 6+

11:00, Dječje kazalište Branka Mihaljevića
Dječja i lutkarska scena HNK Varaždin, „JAJE“ 

Autor: Zlatko Krilić
Režija: Dubravko Torjanac
 Igraju: Filip Eldan, Katarina Arbanas, Nikša Eldan
O predstavi: Dječak Joja poželi pijetla da ga budi. Joja zapravo želi kućnog ljubimca, želi prijatelja. On zna da se pilići liježu iz jajeta, pa nestrpljiv i uzbuđen očekuje svojeg Franju iz gomile svakojakih jaja koja je prikupio. No, Joja nije očekivao da će iz jaja izlaziti noj, puž, zmija, čak i krokodil i druge životinje, nimalo nalik na pile, za koje nije ni pomišljao da bi na svijet dolazile poput njegovog pernatog prijatelja.
Dob: 3+

13:00, Barutana
Hrvatsko kazalište Pečuh, „DRVO IMA SRCE

Autor: Shel Silverstein
Režija: Dejan Fajfer
Igraju: Dejan Fajfer, Goran Smoljanović
O predstavi: Priča je o  jednom dječaku i jednom stablu koje raste u šumi. Stablo se cijeli život žrtvuje za dječaka koji na početku uživa dok se igraju ali kako vrijeme prolazi i odmiče, dječak odrasta te uglavnom dolazi do stabla kada mu treba nešto materijalno.
Dob: 4+

16:00, Galerija Kazamat
„60 lutkarskih sezona osječkog 'malog' kazališta“ - izložba

16:30, Gradske galerije – Galerija Waldinger
Miroslav Duša, „Tajanstveni svijet lutaka“ - izložba

17:00, Gradske galerije – Galerija Waldinger
Teatro Neline, Slovačka, „JA SAM INNA“ – off

Autor: Petronela Dušová, Dorota-Anna Dabek
Režija: Dorota-Anna Dabek
Igra: Petronela Dušová
O predstavi: Devetogodišnja Inna živi u sirotištu. Kako ne voli sjediti mirno niti prati ruke, ravnateljica je odluči dati na posvajanje Gorilli. Nakon početnog šoka, Inna i Gorilla postaju bliske.

19:00, HNK
GKL Rijeka, „ZAMRZNUTE PJESME“ (kritiku pročitajte ovdje)
Autor: Tamara Kučinović (prema motivima priče Stjepana Grigorijeviča Pisahova)
Režija: Tamara Kučinović
Igraju: Tilen Kožamelj, David Petrović, Damir Orlić, Andrea Špindel, Petra Šarac
O predstavi: U izmaštanom svijetu, gdje se sok radi od padajućih zvijezda, sve je moguće. Ljubav i uporna mašta jednog čudnovatog dječaka osvojit će srce jedne djevojčice koja je mislila da više nikad neće usta raširiti u osmijeh i da je nemoguće da ikada više ikome išta kaže, a kamoli zapjeva.
Dob: 6+

Petak, 31. svibnja
9:30, Dječje kazalište Branka Mihaljevića
GKL Split, „MALI RAKUN

Autor: Ljudmila Fedorova
Režija: Ljudmila Fedorova
Igraju: Petra Kovačić, Andrea Majica, Ivan Medić, Tvrtko Štajcer / Franjo Đaković, Željana Cvitanović, Zdeslav Kukoč
O predstavi: Hrabri mali Rakun kreće u potragu za trskom za večeru, no na putu će ga mnoge životinje upozoriti na Onoga Koji Sjedi u Jezercu. Tko je Onaj? Je li prijatelj ili neprijatelj? Je li ratoboran ili miroljubiv? I, u konačnici, je li odgovor na prethodna pitanja u Njemu ili u nama?
Dob: 3+

11:00, HNK
Kazalište Virovitica i KL Zadar, „KAŠTANKA
(kritiku pročitajte ovdje)
Autor: A. P. Čehov
Režija: Vjera Vidov
Igraju: Sara Lustig, Dominik Karakašić, Irena Bausović, Goran Vučko
O predstavi: Priču o kujici Kaštanki koja je živjela sa svojim gazdom, siromašnim stolarom, pa se izgubila i zatekla u cirkuskoj družini, da bi opet našla svojeg grubog, ali njoj dragog gazdu, napisao je ruski književnik Anton Pavlovič Čehov, a kao lutkarsku predstavu redateljski postavila Vjera Vidov.
Dob: 8+

16:00, Gradske galerije – galerija Waldinger
Tajanstveni svijet lutaka“ - radionica Miroslava Duše

17:00, Dječje kazalište Branka Mihaljevića
UO LOFT I LUTKOVNO GLEDALIŠČE MARIBOR, „ČAROBNJAK BOJA“ 

Autor: Arnold Lobel
Režija: Morana Dolenc
Igraju: Uroš Kaurin, Marko Ujc
O predstavi: Čarobnjak boja priča je o sivom gradu u kojemu žive ljudi baš nalik nama. Imaju kuće, ljubimce, dvorišta, cvijeće, isto kao mi. Imaju i susjeda, no on nije nalik našim susjedima. On je čarobnjak! Jednoga dana čarobnjak u svojoj kući izmiješa malo ovoga i malo onoga i još malo nečega… i stvori prvu boju.
Dob: 3+

19:00, HNK
KL Zadar, „JAKOV NEUSTRAŠIVI
Režija i dramatizacija: Fabrizio Montecchi
Igraju: Vjera Vidov, Dominik Karakašić
O predstavi: Pričati o smrti uvijek je teško, no predstava „Jakov Neustrašivi“ približava ovu tematiku na nježan i postupan način kroz animaciju, glumu i teatar sjena. U središtu priče je dječak Jakov koji je, da bi spasio svoju bolesnu baku, pokušao nadmudriti smrt.
Dob: 7+

Subota, 1. lipnja 2019.
10:00, Dječje kazalište Branka Mihaljevića
KD Pinklec, „DO VIĐENJA“ 
(kritiku pročitajte ovdje)
Autor: Marianne Dubuc i Tanja Novak
Režija: Romano Bogdan
Igraju: Davor Dokleja, Karolina Horvat, Mario Jakšić
O predstavi: Kroz topao sadržaj o zbližavanju i rastanku glavnih likova, lava i ptičice, na djeci razumljiv i katarzičan način, predstava problematizira ključne razvojne faze u životu svakog djeteta –  privrženost i separaciju.
Dob: 4+

11:00, Barutana
Lutkarsko kazalište „Za bregom“, „BILO PA NIJE

Autor: Ivana Gudelj – Zdenka Đerđ
Režija: Zdenka Đerđ
Igraju: Ena Sanan Hdagha, Marina Stanger
O predstavi: Likovi-lutke u predstavi su pučko-muzejski predmeti iz svakodnevne upotrebe koji se ponašaju poput svojih možebitnih vlasnika: kralja, kraljice, princeze, ratara, rizničara, dvorkinje i mještana drevnoga grada. Tako lutkarski igrokaz zorno pokazuje kako impuls glumačke invencije – animacije oduhovljuje, oživljuje i pokreće naizgled nepokretne, funkcijom zadane forme predmeta.
Dob: 2+

12,30 Dječje kazalište Branka Mihaljevića
GK Požega, „MJESTO ZA DVOJE

Autorski projekt Zdenke Šustić, Katarine Šestić, Josipe Oršolić i Antonije Mrkonjić pod mentorstvom Maje Lučić Vuković i Tamare Kučinović
Igraju: Zdenka Šustić, Katarina Šestić, Josipa Oršolić, Antonia Mrkonjić
O predstavi: U malenom naselju živjela je kuća imenom Ruža. Zbog svoje zatvorenosti nije se dobro slagala sa susjedima te je jednog dana odlučila otići na mjesto gdje je nitko neće pronaći.
Dob: 4+

15,00 Akademija za umjetnost i kulturu
Matthew Bernier, „Terapija lutkarstvom“ – predavanje

17,00 Dječje kazalište Branka Mihaljevića
Lutkarsko kazalište Mostar, „ČUDNOVATE ZGODE ŠEGRTA HLAPIĆA – off
Autor: Ivana Brlić Mažuranić - Ana Tonković Dolenčić
Režija: Zvonko Festini
Igraju: Marta Haubrich, Jadranka Popović, Ivan Nevjestić, Anela Planinić, Ivana Radić, Tibor Oreč
O predstavi: Šegrt nekad, Hlapić vazda / Rastom malen, al ‘ko mari / Sam svoj majstor, sam svoj gazda / Pred njim velike su stvari. / Cesta bijela, sjaj u oči / Nebo krov, a krevet polje / Put pod noge, hrabro kroči / Život živi dobre volje!
Dob: 4+

18,00 Akademija za umjetnost i kulturu
AUK, „PLETI MI, DUŠO, SEVDAH
– off
Autorski projekt Mateje Bublić, Matka Buvača, Andra Damiša, Anne Jurković, Petre Kraljev, Tene Milić-Ljubić, Gordana Marijanovića i Luke Stilinovića pod mentorstvom doc.artD. Maje Lučić Vuković, doc. art. Tamare Kučinović
Igraju: Matea Bublić, Matko Buvač, Andro Damiš, Anna Jurković, Petra Kraljev, Tena Milić-Ljubić, Gordan Marijanović, Luka Stilinović
O predstavi: Svaka duša plete svoju priču. Konci našeg života isprepliću se s drugima u čvrsti, neraskidivi čvor ljubavi. Prave ljubavi koja je uvijek ista, a opet kod svakoga drugačije zapetljana. Bježimo od nje, vežemo se za nju, skrivamo je, otpetljavamo je i zapetljavamo, kidamo je, ali uvijek ostajemo sudbinski obavijeni njome. Ovom diplomskom predstavom želimo dopustiti nitima naših duša da zasviraju poput lire, a srcima da zapjevaju pjesme o našim ljubavima – uvijek istima, a opet tako različitima.
Dob: 16+

20,00 Dječje kazalište Branka Mihaljevića
DODJELA NAGRADA I SVEČANO ZATVARANJE 27. SLUK-a