„LJUBAVNI SLUČAJ FAHRIJE P“ U TEATRU &TD OD 13. PROSINCA
Scenska travestija Zlatka Burića Kiće prema djelima Željka Zorice Šiša
U srijedu, 13. prosinca u Teatru &TD, Kinu SC i predvorju Kina SC održat će se premijera predstave 'Ljubavni slučaj Fahrije P', koju je prema stripu i radovima Željka Zorice Šiša režirao Zlatko Burić Kićo
Objavljeno: 13.12.2017. 0:50:27
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"Ljubavni slučaj Fahrije P" / Damir Žižić

PredstavaLjubavni slučaj Fahrije P nastala je prema istoimenom stripu i drugim radovima preminuloga multimedijskoga umjetnika Željka Zorice Šiša. Riječ je, kako stoji u najavi, o scenskoj travestiji, glazbeno-vizualnom nadnaravnom iskustvu, stripu koji se pjeva i predstavi koja se čita. Premijera ove predstave, istovremeno i opere i koncerta, održat će se u srijedu 13. prosinca, a reprizne izvedbe na rasporedu su u četvrtak 14. i petak 15. prosinca.

Autorski tim 17 umjetnika iz različitih medija, predvođen glumcem i redateljem Zlatkom Burićem Kićom, animira kazališnu adaptaciju tabli tri stripa Željka Zorice Šiša iz 1984. godine. Autori/ce koji su međusobno vezani ekstremno labavim vezama: žanrovskim, estetičkim i generacijskim, istodobno istražuju i reanimiraju kreativni arhiv i umjetnost samodokumentacije nekadašnjega člana Kugla Glumišta, osnivača nekoliko nezavisnih kazališnih skupina, pisca autobiografije u 3. licu dr. Zabludovsky, autora jestivih instalacija i kontroliranih happeniga te mnogobrojnih projekata, Željka Zorice.

Autorski tim čine Zlatko Buric Kićo, Dragana Milutinović, D.B. Indoš, Tanja Vrvilo, Hrvojka Begović, Dina Puhovski, Sven Jakir, Domagoj Janković, Miro Manojlović, Ivan Marušić Klif, Igor Hofbauer Hof, Henning Frimann Larsen, Peter Oliver Joergensen, Twins – Domagoj Štimac i Damir Begović, Ana Jagnatović Zorica i Vedran Hleb. Svu glazbu u predstavi skladali su Miro Manojlović, Henning Frimmann, Peter Ole Jørgensen i Dina Puhovski.

Igru stereotipa i individue kolektiv nastavlja u poetici travestije i estetici pamćenja i prisjećanja na šum svemirskoga pištolja ZOTT – koji je ispaljen 1984. Stripovi travestije – Ljubavni slučaj Fahrije Pešić, Mumije, Ed Killer Hedcrazy film Kupus vidovnjakInstitut dr. Zabludovsky – raslojavaju se u kabinet čuda. Mumije, sebi usprkos, pjevaju i plešu.

Predstava Ljubavni slučaj Fahrije P. inspirirana je sljedećim djelima Željka Zorice:

stripovima

1984. Priča o djevojci V.Z., Ed Killer Hed, Mumije, Ljubavni slučaj Fahrije Pešić

knjigama

1996. Usnuli čuvari grada Zagreba ili Fantastični bestijarij

2001. Fantastični bestijarij Hrvatske 2

filmovima

1983. iz predstave Ende oder Wende

2012. Cabbage Clairvoyant (Kupus Vidovnjak)

instalacijama

2010. KroaTisch - Amerikanische Freundschaft

Predstava je također nadahnuta filmom R.M. Fassbindera “Ljubav je hladnija od smrti”, songovima B. Brechta, knjigom  D. Makavejeva “Poljubac za drugaricu parolu” te poezijom  Zoričinih omiljenih pjesnika, B. Miljkovića i  R.M. Rilkea.

Željko Zorica rođen je 1957. u Zagrebu, a 1976. započinje svoju bogatu karijeru u različitim umjetničkim poljima. Univerzalno svestran, uvijek neiscrpne kreativnosti, čitavim svojim radom i životom bio je posvećen istinskoj umjetničkoj neovisnosti. U kazalištu počinje raditi s grupom Kugla Glumište, a poslije pokreće skupine kao što su Ulješura, Kačinsky Troup te Uplašene žirafe. Kao samostalni kazališni i filmski redatelj, zatim scenograf, kreator lutaka, pisac i ilustrator, grafički dizajner, autor stripova te autor i sudionik happeninga, Željko Zorica snažno je obilježio gotovo četiri desetljeća suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, donoseći zaigranost misli i svježinu ideja te aktivizmom i društvenim angažmanom obojeni umjetnički sadržaj. Neumorno je nadograđivao svoj umjetnički opus u brojnim suradnjama s domaćim i inozemnim umjetnicima. Otvorenost za suradnju s mladim umjetnicima, novim umjetničkim i drugim inicijativama te spremnost za neprestano propitivanje vlastitoga rada bili su srž njegove umjetničke egzistencije. (Festival Perforacije 2017.)